U POSJETU

Vodimo vas u lijepi stan u Zagrebu

Urbano, prozračno, retro, udobno... i to u samo 38 kvadrata

U samom srcu Zagreba, u neposrednoj blizini parka Zrinjevac, pronašli smo lijep stančić od 38 četvornih metara, čije nas je šarmantno uređenje osvojilo na prvu. Urban, prozračan, retro, udoban, topao... Sve su to pridjevi koji dobro opisuju ovaj stan namijenjen kratkoročnom najmu, a kako je sve počelo, pitali smo vlasnike stana, bračni par Patricia i Tomislav.

- Sve se dogodilo nekako prirodno. Kako smo mi par koji čine građevinar i arhitektica, prije tri godine odlučili smo ujediniti naše strasti i krenuti u zajednički projekt kojim bismo ponudili ljudima jedinstven koncept odmora. Naš brend, MonsAlbius, pokrenut je kao spoj dvije ljubavi, one prema Velebitu te one prema dizajnu i arhitekturi. Tako je nastao naš prvi projekt moderne kolibe na Velebitu, a MonsAlbius City je nastavak te priče. Cilj nam je stvoriti prostore koji su u skladu sa svojim okruženjem i predstavljaju lifestyle mladih urbanih ljudi koji vole aktivni odmor, prirodu, ali i dobar dizajn - objašnjavaju vlasnici.

SANACIJA

Kad su ušli u stan, bilo je jasno da će trebati pristupiti kompletnoj adaptaciji.

- Stan se nalazi u suterenu i nije bio korišten dulje vrijeme. Prostor je bio pun vlage, stolariju je trebalo promijeniti, kao i kompletne instalacije. Svi zidovi su sanirani, a podovi promijenjeni. Zadržani su samo nosivi zidovi i stropni lukovi, sve ostalo je promijenjeno. Projektiranje i građevinski radovi trajali su šest tjedana, a uređenje interijera sa svim detaljima desetak dana - kaže bračni par, a nas zanima koja je osnovna ideja stana.

PUNO SVJETLA

- MonsAlbius je brend koji želi inspirirati i motivirati ljude, stvaramo prostore koji su odraz strasti za dizajnom, prirodom i aktivnim načinom života. Stan je smješten u Donjem gradu i podijeljen u tri zone: ulaz s WC-om, kuhinja s blagovaonicom i dnevni prostor sa spavanjem. Ono što ga čini posebnim starinski su svodovi. Prilagodili smo se arhitekturi, našli idealan spoj modernog i starinskog dizajna koji može ispričati priču o Zagrebu kakav je nekad bio.

Na zidovima su, uz ostale slike, i nacrti zgrade koje smo našli u arhivu. Blizina Šalate kao sportsko-rekreativnog centra inspirirala nas je za korištenje starih klizaljki i reketa za tenis kao ukrasa uz veliki starinski bicikl koji se nalazi u dnevnoj sobi. Svaka prostorija ima pogled na vrt i zelenilo pa gosti nemaju dojam da se nalaze u samom središtu grada, što čini idealan bijeg od užurbane svakodnevice - ističu Patricia i Tomislav i dodaju kako su željeli dobiti funkcionalan, prozračan i otvoren prostor pun svjetla.

- Gosti se moraju osjećati ugodno, i to je najbitnije. Kako smo od početka znali da stan ide u najam, nismo ga željeli zatrpati glomaznim namještajem. Svi komadi namještaja su “otvoreni”, čak i ormar. Krevet, noćni ormarići, sofa i fotelja su na nogicama, stolić i radni stol su stakleni. Za smještaj radnog stola je iskorištena niša pa sam stol ne strši u prostoru, a isto je i s ormarom koji je skriven iza luka te se bojom stapa sa zidom - objašnjavaju.

Tijekom adaptacije susretali su se s brojnim izazovima, a jedan od njih bila je i situacija s kupaonicama.

- Priča s kupaonicama je dosta smiješna, tu je bila riječ o kompromisu. Tijekom adaptacije nismo uspjeli pronaći način da tuš i WC budu u jednom prostoru. WC je ostao smješten uz ulaz, a tuš se nalazi s druge strane zida u zasebnoj prostoriji u koju se ulazi iz kuhinje. Tuš ima prozor pa tijekom tuširanja možete slušati cvrkut ptica iz dvorišta, ha-ha-ha. WC je mali i sastoji se od nužnih elemenata. Pločice su svijetle, neutralne boje koja daje dojam većeg prostora - opisuju nam vlasnici.

Većina namještaja je kupljena u Jysku i Ikei dok su neke stare komade namještaja dali restaurirati i uklopili ih u novi prostor. Što se tiče rasvjete, situacija je slična.

IDEJE

- Većina rasvjete je također kupljena u Jysku i Ikei, skandinavski dizajn nam se uklapao u cijelu koncepciju stana. Osim kupovne, u stanu se nalazi i zidna betonska lampa koju smo sami izradili. Što se tiče ‘uradi sam’ projekata i restauriranja, blagovaonske hrastove stolice su u obitelji od kraja osamdesetih, odlučili smo ih dati obnoviti pa su sad prelakirane u mat crnu boju. Zidna lampa uz radni stol u potpunosti je naš proizvod, betonska je i može se montirati kao stropna ili zidna varijanta. Uskoro će se naći i u slobodnoj prodaji, ali o tome malo kasnije - zagonetni su vlasnici.

Za kraj ih pitamo imaju li pokoji savjet za ljude koji kreću u adaptaciju ili kupnju stana za kratkoročni najam.

- Treba se u potpunosti posvetiti projektu, dobro sve razraditi u startu i stalno biti uz majstore. Često se dogode pogreške koje mogu u potpunosti promijeniti vaše ideje. Treba imati jasnu viziju i koncept pa će odabir namještaja i cjelokupno uređenje ići puno brže. Danas više nije dovoljno samo ponuditi lijep prostor, detalji čine veliku razliku, a s pravim konceptom vrlo se lako možete izdvojiti u mnoštvu i doći do željenih gostiju - zaključili su Patricia i Tomislav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:45