COOL MJESTO

Vodimo vas u novootvoreni restoran Has u središtu Zagreba

    AUTOR:
    • Anita Budimir

  • OBJAVLJENO:
  • 15.12.2019. u 02:59

Jedinstvo ponude i prostora koje ćete odmah zavoljeti. Vlasnici restorana Ana i Anton Hotko sami su se pobrinuli za kompletno uređenje prostora koji je prepun dojmljivih i zanimljivih detalja

Nadomak Meštrovićeve džamije, u Ulici Franje Račkog na broju 11 u Zagrebu, dočekali su nas dobro raspoloženi i simpatični vlasnici još simpatičnijeg restorana koji ćete, vjerujemo, jako lako i brzo zavoljeti.

Negdje između ljubavi, truda, požrtvovnosti, znanja i puno nade, Ana i Anton dočarali su poetiku svojeg novootvorenog restorana Has.

Prostor se sastoji od 90 četvornih metara na dvije etaže s galerijom

 

 

 

NOVO RUHO

Otprilike 90 četvornih metara prostora na dvije etaže s galerijom, nakon niza prijašnjih podstanara sada je zaživio potpuno novim duhom i tome u potpunosti može biti zahvalan svojim novim stanarima. Već nakon par minuta razgovora s našim domaćinima u potpunosti nam je jasno da je ideja o jedinstvenosti onoga što zamišljaju, priželjkuju i onoga što su napravili i rade zaposjela ovaj prostor i ne možete joj se tako lako oteti, a zapravo i ne trebate. U napasti smo hrabro izjaviti kako su prostor i ponuda jako domišljata preslika jedno drugoga, izrazito zanimljiv spoj tradicije i suvremenog izričaja. Dok chef Anton takvu ponudu slaže na svojem meniju, jednako su postupili i s prostorom, gdje su u staroj zagrebačkoj zgradi koja odiše tradicijom stvorili jedinstveni izričaj suvremeno uređenog prostora.

 

Centralni dio restorana nalazi se u samom prizemlju i sadrži najveći broj sjedećih mjesta i kuhinju, na galeriji se smjestio manji broj stolova te je prostor primjereniji za intimnija druženja, dok se u suterenu restorana nalazi toalet.

Skoro pet metara visok strop prvo je što primijetite kad stupite u restoran, u jednu ruku dobrodošao, ali opet na drugu stranu velika zamka koja može prostor učiniti hladnim i nepotrebno prostranim. Vlasnici su što znalački, što po vlastitim afinitetima mudro doskočili rješavanju tog zadatka odlučivši se za tamniju nijansu sive za zidove i crni pokrov samog stropa, koji u ovoj formi odaje dojam poklopca. Vlasnici nam prepričavaju kako su za sve to zaslužni oni, naravno, uz nužnu pomoć nekoliko radnika.

Prostor i ponuda domišljato se upotpunjuju te su izrazito zanimljiv spoj tradicije i suvremenog izričaja

 

- Sami smo bojali te zidove i strop, najveći je problem bio, zapravo, naći toliko visoke ljestve - ističu vlasnici. - Sami smo radili i sve lustere koje vidite u restoranu, neki su zahtijevali višednevno rezuckanje kartona i lijepljenje te domišljato montiranje na zid, a drugi su načinjeni od žice i do 30 metara dužine te postavljani na viseće pozicije u uvijek izazovnom penjanju na gigantske ljestve - dodaju.

Stolovi pomalo industrijskog izgleda također su njihov dizajn, a stolci su izrađeni u bosanskohercegovačkoj proizvodnji.

- Što se tiče podova, iako su nam davali drugačije preporuke, mi smo željeli epoxy pod u izgledu terrazza te smo ga u nekim dijelovima sami morali dorađivati i sve to uz pomoć YouTubea - prepričava Anton sa smiješkom.

- Odlučili smo se i za zamjenu stubišta koje vodi u podrum, gdje su toaleti. Tu bilo usko spiralno stubište koje smo uklonili i napravili novo u skladu s ostatkom uređenja, u čeliku i bukvi, kao što su i stolovi u prostoru - nastavlja.

RAVNOTEŽA

Galerija se u neku ruku razlikuje od ostatka restorana prije svega zato što se radi o manjem prostoru koji nije dopuštao ništa osim bijele boje zidova, a i sam smještaj stolova već je bio predodređen iz funkcionalnih razloga. Naime, kroz galeriju prolazi nužna ventilacijska cijev koju su vlasnici skrili pod klupu te u skladu s time organizirali ostatak prostora. Sama razlikovnost galerije najavljena je već na prilaznom zidu uz stubište koje vodi prema njoj, za koji su vlasnici odlučili da bude narančaste boje koja ima simbolično značenje ravnoteže duha i libida, što opet u ovom njihovu krugu dosljednosti dobiva potpuni smisao.

 

- Željela sam nekom bojom malo načiniti razliku, odlučili smo se za narančastu, ali smo je postupkom grebanja žicom za posuđe dok je još svježa učinili malo drugačijom - ističe Ana. Detalji poput ovoga ili dojmljivih fotografija na zidovima te hrabrog korištenja čelika kao funkcionalne dekoracije samo su neki u nizu od sitnih, ali snažnih dokaza ideji. Dok u svojoj adventskoj šetnji budete lutali gradom, nikako nemojte propustiti navratiti do Hasa.

Restoran Has je otvoren svakog dana osim nedjeljom od 18 do 23 sata, a dva puta tjedno uz večeru možete uživati i u akustičnim svirkama. 

Ukusna hrana i dobra glazba u ugodnom ambijentu – ima li bolje pozivnice da posjetite ovaj divan restoran? Adresa je ulica Franje Račkog 11.

 

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Izdvajamo

Iz drugih medija