U GOSTIMA

Vodimo vas u prostrani dom jedne zagrebačke obitelji

Svjetlo kao glavni adut obiteljske kuće. Projekt uređenja zanimljivog životnog prostora potpisuje arhitekt Mili Dumenčić, koji je u obzir uzeo želje i zahtjeve vlasnika i tako osmislio interijer iz njihovih snova

Kuća puna svjetla. Tako bi se ukratko moglo opisati preuređeni dom jedne zagrebačke obitelji, koji zaista obiluje svjetlom: kako vanjskim tako i unutarnjim.

Svaka prostorija njihova doma ima prozor, a o tome koliko svjetiljki raznih vrsta obasjava njihov 230 kvadrata veliki dom ne treba niti govoriti. Jedne su ugrađene u strop, a druge vise s njega. Upravo to je bio cilj kada su preuređivali interijer objekta sagrađenog 30-ih godina prošlog stoljeća.

- Supruga i ja smo u mirovini i htjeli smo imati prostor za naše zlatne godine. Zato smo se odmah dogovorili da moramo imati lift. Sad nam još ne treba, no jednog dana bi nam moglo biti teško hodati po stepenicama. Mi smo imali dosta svojih želja, a s arhitektom smo vodili brojne razgovore prije nego što nam je osmislio životni prostor - kaže vlasnik.

U prizemlju se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, spojeni u jednoj velikoj prostoriji

Podrum je podijeljen na nekoliko zona. U jednoj su sprave za vježbanje, druga služi kao vinski podrum, a treća je spremište. U prizemlju se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, spojene u jednoj velikoj prostoriji. Blagovaonica naročito plijeni pažnju svojim bojama - osim dva kauča i fotelje, tamo je i raznobojni tepih, a na svim zidovima su slike.

Police

U prostoru su svoje mjesto našle i dvije horizontalne police za knjige, koje simpatično izgledaju, a ne zauzimaju puno prostora. I u kuhinji su na zidovima platna, oba velika, a stolice su raznobojne - za šankom su bijele, uz stol crvene, a tu je smještena i jedna plava fotelja kakvih je još nekoliko po kući. Prostor za sebe tu su našle i dvije biljke. Na prvom katu je spavaća soba uz koju se nalazi kupaonica, a do nje vode stube. Uz njih je bilo dovoljno prostora za policu za knjige, radni stol te krevetić za psa.

- U potkrovlju je radna soba, pa smo na taj način dobili dva radna prostora, ispod stepenica i u potkrovlju. Oba prostora su zapravo dovoljno velika i svakome od nas pružaju mirni kutak u kojem se možemo baviti onime što želimo - kažu vlasnici. Oba radna prostora su drugačija: jedan je zapravo svijetli mali kutak, dok je u drugom slučaju riječ o sobi koja ima veliki stol i daje onome tko u njoj radi posvemašnji mir.

Njihov je dom pun namještaja koji je rađen po mjeri, poput brojnih ugradbenih ormara, te talijanskog namještaja. Osnovna boja je bijela, tako da se prostor čini još većim nego što jest. Jedna od stvari koja je posebna je napa - nije to ona klasična na kakvu smo svi navikli i koja stoji iznad štednjaka. Njihova je ugrađena u kuhinjski otok i, kažu, vrlo učinkovita tako da im kuća nikad ne miriše po onome što se pripremalo. Uz to, bila im je važna i glazba pa se zbog toga zvučnici nalaze po cijeloj kući, a u svakoj se prostoriji može odabrati koja glazba svira.

Vlasnici su dogovorili s arhitektom da napravi dom za “njihove zlatne godine”, što je uključivalo i prostor za lift koji će im možda biti potreban kada ostare

Sve to osmislio je arhitekt Mili Dumenčić. On je uzeo u obzir želje i potrebe vlasnika, ali je vodio računa i o detaljima kako bi sve uredno funkcioniralo. Razilazili su se, kažu vlasnici, samo u detaljima koji su zapravo bili nevažni. Zapravo je arhitekt savršeno razumio kakav prostor im treba i što vole, pa je osmislio uređenje koje im je savršeno sjelo. To ne iznenađuje s obzirom na to da se s vlasnicima kuće poznaje godinama, još iz vremena kada je radio u Beču. Zbog dugogodišnjeg prijateljstva nije mu bilo teško pogoditi njihov ukus.

Zelenilo

- Što se tiče eksterijera, nismo ga dirali. Samo smo osvježili boju, i to je to. Ispred su vrt i dvije male terase na kojima smo smjestili ležaljke, a zelenilo nam daje dozu privatnosti koja nam treba. Živimo u mirnoj ulici, koja nije previše prometna, ali zbog svih tih biljaka, koje su s ciljem posađene, mi se osjećamo kao da uopće nismo među ljudima - kažu vlasnici i dodaju kako kuća nema garažu, nego dva parkirna mjesta na otvorenom. No, vremenskim neprilikama su doskočili - grijanjem. Zbog toga, u slučaju da padne snijeg, nemaju nikakvih problema.

U prostorijama su uglavnom komadi rađeni po mjeri, poput brojnih ugradbenih ormara, ali i talijanski namještaj. Kao osnovna nijansa pametno je odabrana bijela, tako da se cjelokupni prostor čini još većim nego što jest

Uz osnovnu boju, puno je šarenila. Od dva velika platna u kuhinji, preko stolica različitih boja, pa sve do tepiha i zasvjesa... Djeluje zaigrano, maštovito, ali s mjerom

Foto: Robert Leš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 08:04