COOL MJESTO

Vodimo vas u vinoteku Svijet vina

Novo popularno mjesto u hrvatskoj metropoli. Uređenje cijelog prostora koji je jednostavan i moderan projektirala je i dizajnirala arhitektica Mirta Mujačić Đaković

Vinoteka Svijet vina nastala je kao želja vlasnika Dine Kušena za jedinstvenim prostorom u centru grada koji će ljubiteljima vina i turistima ponuditi jedan potpuno novi doživljaj vina i alkoholnih pića.

Osnovna ideja bila je na “gorućoj” lokaciji u Zagrebu otvoriti mjesto koje nudi najbolja europska vina, a sama lokacija idealna je za dolazak turista, za koje će se organizirati vođene degustacije, kako bi upoznali hrvatske autohtone vrste kroz čašu. Vinoteka se nalazi na Europskom trgu, na adresi Vlaška 25, a u minimalistički uređenom interijeru od 60 kvadrata nudi jedinstvene boce i ekskluzivne etikete, od kojih se mnoge mogu kupiti jedino u Svijetu vina.

Sav namještaj rađen je po mjeri i potom izrađen od strane domaćih obrtnika. Drvene police za vino napravljene su tako da se stope s interijerom i točno po mjeri ulaze u niše između arkada čime se dobila maksimalna iskorištenost prostora

ZAHTJEVNI RADOVI

Uređenje cijelog prostora projektirala je i dizajnirala arhitektica Mirta Mujačić Đaković. Kaže kako joj je zadatak bio stvoriti prostor vinoteke modernog stila da odgovara lokaciji novog, modernog Europskog trga na kojoj se nalazi, te da prostor bude tako osmišljen da najbolje prezentira bogatu ponudu koju vinoteka ima u svom portfoliju.

Sav namještaj po mjeri su izradili domaći obrtnici. Drvene police za vino napravljene su tako da se stope s interijerom i točno po mjeri ulaze u niše između arkada, čime se postigla maksimalna iskorištenost prostora

- Radovi su bili vrlo zahtjevni i izdašni jer se radila kompletna adaptacija prostora, s obzirom na to da je prostor bio u iznimno lošem stanju kada smo ušli u njega. Zgrada je iznimno stara te nam je veliki problem predstavljala vlaga koju smo na kraju uspješno sanirali. Također smo uveli sve nove instalacije, radila se kompletno nova izolacija i uređenje podova te smo mijenjali prozore i vrata - priča arhitektica Mujačić Đaković i dodaje kako su s obzirom na dotrajalost prostora prvo krenuli sa saniranjem vlage i radovima na postavljanju izolacija i instalacija, a nakon što je cijeli prostor doveden u uporabno stanje počeli su oni ljepši radovi - uređenje samog interijera i slaganje asortimana. Prostor je osmišljen i uređen dizajnerski vrlo jasno i čisto, prevladava bijela boja i drvo, hrast, te željezo koje je vrlo moderno ukomponirano u sam prostor vinoteke.

- Samim minimalizmom i jednostavnošću prostora naglasak se stavlja na bogatu ponudu koja je savršeno uklopljena u prostor - ističe arhitektica.

Prevladavaju čiste i jasne bijele nijanse, a od materijala hrast i željezo

DETALJI

Sav namještaj u vinoteci rađen je po mjeri, a ideja je arhitektice i vlasnika te potom izrađen od strane domaćih obrtnika.

Drvene police/stalaže za vino napravljene su tako da se stope s prostorom i točno po mjeri ulaze u niše između arkada, čime se dobila maksimalna iskorištenog samog prostora. Same police osmišljene su tako da se mislilo na sve volumene boca, te sadržavaju i pretince za manje boce, one od 0,375 l.

- U vinoteci se posebno ističe velika željezna polica za alkoholna pića koja je također rađena po mjeri te dizajnirana tako da prati liniju zidova i svodova. Donje dvije police zatvorene su staklom te čuvaju najskuplje i najekskluzivnije boce. Osim te police u prostoru se najviše ističu drveni detalji, od kojih je jedan od najzanimljivijih rasvjeta koja se prožima kroz cijeli prostor - kaže arhitektica.

Darko Tomaš/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:25