Wall Street u Zagrebu

    AUTOR:
    • Marijana Galović

  • OBJAVLJENO:
  • 13.09.2015. u 20:30

Zavirite u muški stan u popularnom Centru Bundek

Profil
Info:
stan Wall Street u zagrebačkom naselju Središće/Centar Bundek
Površina:
stan 60 m2 + balkon 10 m2
Vlasnik:
mladi poslovni čovjek
Interijer:
Berislav Biondić, dipl. ing. arh., i Robert Bodiš, dipl. ing. arh.
Namještaj po mjeri:
Bio-drvo d.o.o.
Kontakt:
www.berislavbiondic. com

Što vam prvo padne na pamet kada pomislite na Wall Street? Naravno, Vuka ne priznajemo kao odgovor ovoga puta. Možda užurbani poslovni život u velegradu? Vreva, vikanje i poslovno nadmudrivanje? Možda žene i muškarci u strogim skupim odijelima koji nakon hektičnog radnog dana ispijaju pića na after work partyju? Arhitektima Berislavu Biondiću i Robertu Bodišu, kada su upoznali investitora, mladog poslovnog čovjeka, upravo je to bila prva asocijacija. Wall Street. – Mladi ambiciozni lav koji je uspješan u poslovnom svijetu, ali ima bogat i raznolik privatni život. Naziv stana nije direktno vezano uz sam Wall Street i taj tip poslovanja, nego uz pozitivne konotacije svijeta mlađih ambicioznih ljudi. Investitor nas je kontaktirao vidjevši jedan drugi stan u centru Bundek za koji smo radili rješenje interijera. S obzirom na to da su se u prvom stanu morale zadovoljiti potrebe cijele obitelji, ovaj stan bio je zanimljiv zbog oprečnog pristupa – bilo je potrebno naći oblikovno i funkcionalno rješenje prilagođeno zahtjevima života mladog muškarca koji živi sam, i to na 60 četvornih metara prostora plus deset kvadrata balkona.

To nam je u projektu otvorilo mogućnost za zanimljiva i nekonvencionalna rješenja – kažu arhitekti. Kada govore o zanimljivim i nekonvencionalnim rješenjima, misle na centralne prostorne elemente koji su nekada bili zid, a tijekom adaptacije postali su drvena pregrada prepuna mjesta za skladištenje stvari, ali i interaktivnih elemenata. – Stan je od početka imao odgovarajući raspored funkcionalnih sklopova, međutim pregradni zidovi između prostorija nisu dopuštali tečno kretanje i vizualnu povezanost što je, ako se može postići, velika prostorna kvaliteta.

Stoga smo porušili pregradne zidove između spavaće sobe, dnevnog boravka i kuhinje te na njihovu mjestu zamislili prostorne elemente koji će u svakodnevnom režimu korištenja imati sadržajniji i bogatiji život od pregradnog zida. Koncept je predviđao da se u pravokutnom tlocrtu stana formiraju četiri konstitutivna elementa, a da se oko njih razvije slobodan i fluidan prostor. Konstitutivne elemente čine kupaonski sklop, preprojektirana kuhinjska izba, kuhinja sa šankom i novi centralno smješten prostorni element – objašnjavaju Biondić i Bodiš i dodaju da je taj centralni element dominantna vizualna točka stana.

– Taj novi prostorni element – arhitekton, na mjestu nekadašnjeg zida između spavaće sobe i boravka, zamišljen je kao korisno središte stana i sadrži sve: garderobu, radnu površinu, zabavni centar s televizorom na rotirajućem nosaču, police za knjige, minibar pa čak i otvor s kliznim panelima prema spavaćoj sobi. On zadovoljava zahtjev za odvajanjem spavaćeg od dnevnog dijela, a ujedno svojom mogućnošću otvaranja zadržava vizualnu vezu između prostorija i zadržava osjećaj cjelovitosti prostora – ističu.

Izba je preprojektirana tako da sa strane ulaz u stan funkcionira kao garderoba s ugradbenim ormarima, prema boravku kao stup polica za knjige, a prema kuhinji kao tradicionalna smočnica s policama. Kroz cijeli stan proteže se visokokvalitetan hrastov parket osim u kupaonici, izbi i na balkonu, gdje je keramika. Kuhinja je nenametljiva i funkcionalna s frontama u klasičnoj tamno sivoj boji i sa skrivenim ručkicama. Pećnica, ploča za kuhanje i perilica su ugradbene, a napa skrivena.

Zid iznad radne ploče je obložen staklom radi lakšeg održavanja. Glavni zid je obojen u perivu boju školske ploče, a cijelu priču podiže crveni retro hladnjak Gorenje. Kuhinju i dnevni boravak povezuje šank koji služi i za objedovanje, ali i za druženje, a ponekad i za rad na računalu. Police u dnevnom boravku iznad sjedeće garniture su pozicijom i oblikom nastavak gornjih kuhinjskih elemenata, a služe za pohranu suvenira s putovanja, knjiga i vlasniku dragih sitnica. Garnitura je jednostavna i kupljena je u Ikei. – Glavni dio boravka je spomenuti arhitekton.

U samom tom središnjem prostornom elementu je otvor koji vizualno spaja dva funkcionalno odvojena prostora – dnevni i spavaći dio. U otvor je smješten televizor koji se, prema potrebi, može rotirati i orijentirati prema spavaćoj sobi ili dnevnom boravku. Otvor se može obostrano zatvoriti kliznim panelima te odvojiti intimni od dnevnog dijela stana. Kada klizni panel zatvara otvor i TV, do izražaja dolaze police na koje se modu odlagati suveniri ili knjige. Spavaća soba je jednostavna i umjesto vrata ima kliznu stijenu od mliječnog stakla.

Centralno uz zid smješten je krevet s dva noćna ormarića i radnim stolom. Iznad kreveta u spavaćoj sobi nalazi se slika “Observatory Time: The Lovers/The Lips” iz 1936., čiji je autor Man Ray, a aplicirana je na drvo i ona daje dašak originalnosti prostoru – govore Berislav Biondić i Robert Bodiš. Dijelovi koji nisu podlegli adaptaciji su kupaonica, i naravno balkon, s kojeg se pruža pogled na grad i na druge stanove u kompleksu centra Bundek. Balkon kao mjesto okupljanja za toplijih dana i smještaj biljke nema fiksnih elemenata nego se iz ormara iznose sklopivi stol i stolci, ležaljke, ovisno o tome radi li se o tulumu, večeri ili odmoru. Na naše pitanje koja je bila misao vodilja pri uređenju stana i što su htjeli postići uređenjem arhitekti su složni.

– Elegancija i mladenački duh kao prvo. Uređenjem se htjela postići nova razina kvalitete korištenja prostora i ispitati prostorne mogućnosti. Željeli smo postići da ambijent i režim korištenja prostora više odgovaraju suvremenom pojedincu koji živi ubrzano, ima promjenjive potrebe i čije se aktivnosti preklapaju tijekom dana i večeri. Prostornim rješenjem trebalo je na nenametljiv i fleksibilan način omogućiti raznovrsnije mogućnosti korištenja prostorija i prostornih elemenata – kažu arhitekti. Ističu da bi svima savjetovali da adaptaciju prepuste u ruke stručnjacima, a nakon toga najvažnija je komunikacija s njima.

Najvažnije je uspostaviti kvalitetan dijalog s arhitektima kojima investitori daju povjerenje. Unutar zadanog prostora i budžeta, a prema željama i navikama klijenata na arhitektima je da daju sve od sebe na obostrano zadovoljstvo, a naše je mišljenje da smo upravo to i postigli sa stanom Wall Street – iskreni su Biondić i Bodiš, a to potvrđuje i vlasnik kojega smo pitali koji mu je najdraži dio stana. – Rotirajući televizor, koji ujedno plijeni i najviše pažnje svih gostiju. Odličan je osjećaj prijeći iz dnevnog boravka u krevet pogledati kraj filma. Fora je i ujutro uključiti vijesti čim se probudim i nastaviti ih gledati u boravku ili na balkonu uz kavu – zaključuje vlasnik.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

 

Izdvajamo