Yugodom

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 21.04.2015. u 00:06

Danas vas vodimo u genijalni Yugodom!

Jeste li čuli za Yugodom, retro stan za najam tijekom kratkog boravka u Beogradu? Ako niste, svakako pročitajte ovaj članak jer ideja je genijalna. – Yugodom je istodobno i stan za goste i svojevrstan boravišni muzej, jedinstvena i autentična umjetnička zbirka dizajna namještaja i dekoracija za uređenje doma iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U stilu tog perioda najviše se ističe prepoznatljiv danski namještaj. 

SFRJ je imala svoju dostojnu interpretaciju i produkciju namještaja tog perioda kroz razgranutu i razvijenu drvnu industriju. Sve one fotelje, komode, vitrine i lampe za kojima je danas, uglavnom kod mladih, pomama u Hrvatskoj i Srbiji dominiraju u Yugodomu. Iako je estetika jugoslavenskog namještaja i industrijskog dizajna konceptualna okosnica ovog prostora, bitno je naglasiti da je Yugodom i svojevrsna kronika jugoslavenske svakonevnice.

Konceptualna okosnica ovog mjesta je estetika

jugoslavenskog industrijskog dizajna

Izbjegli smo ideologiju, kult ličnosti i slične deplasirane reinterpretacije kulturnog naslijeđa SFRJ i prednost dali primarno estetici i dizajnu ali i, bitno je napomenuti, i duhu tadašnjeg životnog stila kroz kinematografiju tog perioda, filmske plakate, goblene, razglednice, ploče, audiokasete, knjige, časopise, posuđe – priča mladi lokalni umjetnik i dizajner Mario Milaković, inače autor projekta Yugodom i dodaje kako su posebno ponosni što se nalaze na sjajnoj lokaciji u gradu – Dorćolu, i to u samom njegovu središtu. Točna adresa je Ulica Strahinjića bana s drvoredom platana, iza ugla je kultna Skadarlija, a prekoputa, prepuna života, Bajlonijeva pijaca.

Dopunjavanje kolekcija

Yugodom je zapravo prostran stan koji se nalazi u vojnoj zgradi iz 60-ih godina građenoj za potrebe tadašnje elite JNA. Mario Milaković je više od godinu dana vrijedno tragao i predano sakupljao autentične komade nameštaja i razne druge predmete iz razdoblja SFRJ. Kao izvori su mu, kaže, poslužili tavani i podrumi prijatelja i poznanika, prijatelji s Dorćola, prodavaonice polovnog namještaja, antikvarijati, buvljaci, online trgovine itd.

Komadi su uglavnom pronalaženi u Beogradu, ali su stizali i sa sjevera i juga Srbije, a nešto je došlo čak i iz BiH te Hrvatske. – Bitno je naglasiti da Yugodom nije konačna postavka i da mi kontinuirano i dozirano dopunjujemo našu kolekciju, strogo vodeći računa da ne ugušimo i ne prenatrpamo prostor jer je ovo prije svega stan za iznajmljivanje i služi da bi se u njemu boravilo pa vodimo računa da je našim gostima ostavljen prostor i čiste površine u stanu za odlaganje njihovih stvari i ugodan boravak.

Estetika nam je bitna, ali su nam funkcionalnost i udobnost jednako važni. Budući da svake nedjelje u prostor ubacujemo nešto novo, baš prošli tjedan došli smo u posjed sjajnog seta bijelih šalica s plavom crtom, koje su bile i ostale simbol jugoslavenskog ugostiteljstva. Sada će naši gosti moći piti bijelu kavu ili čaj iz njih, baš kao što je bilo nekada – priča Mario i napomije da su sobe tematski uređene, tj. svaka nosi naziv po filmu iz neke dekade.

Samo za Bebu Lončar

Tako postoji spavaća soba koja se zove “Ljubav i moda” i koja je posvećena istoimenom filmu s kraja 60-ih godina s Bebom Lončar, poznatom beogradskom glumicom. Zatim je tu i master spavaća soba “Misterije organizma”, nazvana po kultnom filmskom ostvarenju Dušana Makavejeva iz 70-ih. Ta je soba posvećena filmovima koju su bili zabranjeni u tom razdoblju.

Čista nostalgija

– Imamo dnevnu sobu koju smo posvetili komedijama iz 80-ih godina i gdje centralno mjesto zauzima legendarna Milena Dravić i soba nosi naziv po filmu ‘Nije lako sa muškarcima’ – otkriva Mario, koji ima puno razloga biti zadovoljan svojim Yugodomom. Gosti koji su boravili u stanu hvale ga samo superlativima. – Nerijetko čujemo od gostiju da se nisu prvo raspremili i istuširali, nego su prvo proveli pola sata ili čak sat samo razgledavajući interijer i uživajući u njemu.

Najviše gostiju imamo iz zapadne Europe, ali i iz regije, uključujući i Hrvatsku, naravno, kao i iz daleke Amerike i Australije. Imali smo goste i iz afričkih zemalja, Južne Amerike i Azije. Zanimljivo je što od svih njih, bez obzira otkud dolaze, dobivamo jedan te isti komentar, nevezan za to je taj netko iskusio život u SFRJ ili ne, a to je da im svima Yugodom budi neki sentiment prošlih vremena i podsjeća ih na dom u kojem su proveli dio svoje povijesti – zaključuje Mario Milaković.

Yugodom možete pratiti na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, a ako želite biti njihov gost možete im se obratiti na broj +381659846366 ili pisati na [email protected]

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Izdvajamo