Niži troškovi rada!

ZA NEDOSTATAK RADNE SNAGE U GRAĐEVINSKOM SEKTORU POSTOJI RJEŠENJE: Novinarka Jutarnjeg lista isprobala najnoviji turbo brz način gradnje opekama

 Living4media
Otkrili smo kako je moguće graditi dvostruko brže nego prije. Gradi se centar sa 16.000 komada opeke uz produženu Potkovu. Za nedostatak radne snage u građevinskom sektoru postoji rješenje - Porotherm Profi opeka koja se “lijepi” uz pomoć Dryfix.extra ljepila omogućuje bržu realizaciju, niže troškove rada i jednostavno rukovanje

Atraktivna stambeno-poslovna zgrada Saras centar na Trnjanskoj cesti, preciznije na križanju Hrvatske bratske zajednice i Slavonske avenije sadržavat će 16.000 komada Porotherm opeke tvrtke Wienerberger.

Upravo sada, dok je zgrada u robau stanju, vidljiva je ta prvoklasna cigla vodećeg međunarodnog proizvođača građevinskih materijala od gline. Saras centar kasnije će biti bijelo-sive boje pročelja.

Za gradnju se koristi Wienerberger opeka Porotherm Profi 20-50, koja se vrlo brzo lijepi vezivom Dryfix extra i nije potreban mort, omogućava preciznu i triput bržu gradnju u odnosu na klasične sisteme.

- Jedan kamion ljepila Dryfix extra ljepila može zamijeniti 70 kamiona morta - kaže Josip Klarić, tehnički savjetnik u tvrtki Wienerberger.

Opeka je napravljena od prirodnih materijala i čest je odabir graditelja jer kao materijal omogućuje da kuća diše. Blokovi Porotherm Profi, koji se ugrađuju na objektu Saras centra, u procesu proizvodnje završno se obrađuju preciznim kompjuteriziranim postupkom ravnog brušenja. Stoga se mogu lako i brzo polagati s visokim stupnjem preciznosti. Pritom zidarsko ljepilo Dryfix extra osigurava čisto i sigurno polaganje ravno brušenih blokova, kao i brz proces gradnje. Pogodnost je što se blokovi mogu postavljati i na temperaturi ispod nule.

Spherical lamps in pool outside contemporary house
living4media

Za gradnju obiteljske kuće na klasičan način potrebno je 10.000 litara morta, a uz Porotherm Dryfix.extra 30 boca ljepila

PREDNOSTI

- Budući da je riječ o velikom objektu s armiranobetonskom glavnom nosivom konstrukcijom te je za ispunsko ziđe predviđena opeka, kao najlogičniji odabir nametnuo nam se Porotherm Profi. I prije gradnje Saras centra radili smo s opekom Profi koja se zida pomoću ljepila, a ne na mort kao klasična opeka, te smo se uvjerili da nam je ovakav način izvedbe najefikasniji, a u isto vrijeme i više nego dobro i dovoljno ispunjava zahtjeve koji su postavljeni za ziđe od opeke - kaže Petar Budiša, jedan od inženjera na gradilištu na kojem je glavni izvođač radova tvrtka Vamaco M. V.

Ovaj tip opeke ima odlična mehanička i toplinska svojstva te visok kapacitet akumulacije topline. Primjenjuje se u gradnji nosivih i pregradnih zidova te zidova ispune kod skeletnih konstrukcija.

Jedna od najvećih prednosti, napose u vrijeme manjka građevinskih radnika, jest da njome pogradi i više nego dvostruko brže u usporedbi s klasičnom gradnjom.

- Spora gradnja, miješalice, veliki transportni strojevi i manipulativni troškovi u radu s mortom definitivno su stvar prošlosti. Opeka Porotherm Profi postala je sinonim za čisto gradilište, jednostavnu logistiku, brzo i jednostavno zidanje te ekonomičnu gradnju u svako doba. Kako je danas vrijeme ključni resurs, u suvremenom građevinarstvu veliku prednost imaju rješenja koja donose uštede na vremenu uz jednake ili čak manje izdatke - objašnjava Josip Klarić.

Na križanju Hrvatske bratske zajednice i Slavonske avenije u zagrebačkom Trnju gradi se Saras centar

Za gradnju prosječne obiteljske kuće na klasičan način potrebno je 10.000 litara morta, a ako se koristi Porotherm Dryfix extra, potrebno je oko 30 boca ljepila. Vrijeme koje je tijekom prijašnjeg rada s mortom bilo potrebno za zidanje, uporabom tog ljepila i brušene opeke Porotherm Profi smanjilo se čak tri puta.

Koje su glavne prednosti opeke Porotherm Profi pitali smo i Srećka Merlea, nadzornog inženjera na gradilištu Saras centra.

- Odgovoran sam za svaki aspekt izvedbe u kontekstu zadovoljenja i ispunjenja ranije postavljenih ciljeva kvalitete i ispravnosti izvedenih radova. Sustav Porotherm Profi i izvedba s ljepilom dala je novu dimenziju ovom dijelu radova. Sada je ziđe zidano ovom opekom već u startu mnogo bolje toplinski izolirano jer je sam blok je takve strukture bolji izolator, a usto gradnjom ljepilom umjesto morta izbjegavamo horizontalne i vertikalne reške na zidu, na kojima se inače događaju toplinski gubici i mali hladni mostovi - odgovara S. Marle.

Za veliki objekt s armiranobetonskom glavnom nosivom konstrukcijom za ziđe je odabrana opeka Porotherm Profi

IZOLACIJA

Inženjer Petar Budiša kaže da su se njihovi radnici već naviknuli na brži sustav rada i zidanja, pa bi im ponovno zidanje mortom bilo korak natrag te bi znatno usporilo izvedbu, što im u vrijeme kad je potražnja za uslugama izvođača velika nije u interesu.

- Cilj nam je bio uklopiti se izvedbom u terminske planove te izvesti radove kvalitetno i prema najvišim standardima, a kada je riječ o zidanju, od ovog smo bloka dobili očekivanu veliku brzinu gradnje zahvaljujući njegovim velikim dimenzijama (20 x 50 x 24,9 cm) i malim utroškom opeke po četvornom metru te zidanjem na ljepilo. Na kraju smo dobili zid koji će ispunjavati zahtjeve u pogledu mehaničke otpornosti te zvučne i toplinske izolacije - zaključuje Petar Budiša.

NOVA GENERACIJA

Blokovi za gradnju pasivnih kuća

Wienerbergerova nova generacija brušene opeke Izo Profi ispunjena je kamenom vunom, prirodnim izolacijskim materijalom koji osigurava maksimalnu toplinsku izolaciju vanjskih zidova. Ti su blokovi osobito prikladni za gradnju niskoenergetskih i pasivnih kuća. Zbog integrirane vune, ovom rješenju nije potrebna nikakva dodatna izolacija i omogućava preciznu, čistu i bržu gradnju. Za zidanje opekom Izo Profi također se koristi ljepilo Dryfix extra, što uvelike ubrzava gradnju. Osim što su nezapaljivi, glineni blokovi (opeka, cigla) izolacijskom ispunom štite od zračenja, trajni su, s gotovo nikakvim troškovima održavanja tijekom desetljeća. Iako se sustav gradnje Izo Profi nije koristio na gradilištu Saras centra, svoju primjenu nalazi na sve većem broju objekata na području cijele Hrvatske. A koliko se lako gradi opekom Izo Profi, pogledajte sutra, u nedjelju, u videoprilogu na web portalu D&D.

Više informacija potražite na: www.wienerberger.hr

Foto: Marko Todorov/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 20:15