NOVO COOL MJESTO

Zagreb 80's, muzej posvećen 80-im godinama otvoren u centru Zagreba

AUTOR:
  • Viktorija Macukić

 • OBJAVLJENO:
 • 02.01.2018. u 15:21

 • U Zagrebu otvoren muzej posvećen 80-im godinama: Igrajte se na prvom računalu ili provozajte u starom fići Muzej je već nekoliko dana nakon otvorenja izazvao oduševljenje među posjetiteljima

  NAZIV MUZEJA: Zagreb 80's
  ADRESA: Radićeva 34, Zagreb
  WEB: www.zagreb80.com
  RADNO VRIJEME: 10 - 22 sata
  CIJENE ULAZNICA: odrasli: 40 kn; seniori (65+ godina) i studenti: 30 kn; djeca (4 - 13): 25 kn; dojenčad (dob 0 - 2) besplatno; obitelj: 90 kn; za grupu od 10+ posjetitelja: 30 kn po posjetitelju

   

  U samom centru Zagreba, u Radićevoj ulici, otvoren je zanimljiv muzej, Zagreb 80's, koji svim posjetiteljima prikazuje kako su Zagrepčani živjeli tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Muzej je već nekoliko dana nakon otvorenja izazvao oduševljenje među posjetiteljima, a Anastasija Knežević, jedna od osnivačica, kaže kako su kolegica i ona na ideju o otvaranju muzeja došle na jednom od mnogobrojnih putovanja.

   

   

  - Kolegica i ja često smo putovale Europom i uvidjele da gotovo svaki europski grad ima neki muzej o prošlosti. Odlučile smo nešto slično napraviti i u Zagrebu, ali na interaktivan način kako bi posjetitelji mogli dirati izloške, otvarati ormare, isprobavati odjeću, sjesti u fićeka ili na motor, dakle osjetiti i doživjeti to doba zlatnih 80-ih.

   

  Zlatne 80-e su u modi, to je svjetski trend. Želimo privući mlade ljude da vide kako se tada živjelo i o čemu im to mame i tate ili bake pričaju - kaže nam Anastasija te dodaje kako posjetitelje u muzeju očekuje mnoštvo detalja koji privlače pozornost, poput plinske maske i kompleta za prvu pomoć koji su mnogi u to doba dobivali u sklopu sustava općenarodne obrane i civilne zaštite.

   

  - Stariji će posjetitelji prepoznati barem poneki predmet, poput budilice, posuđa ili digitrona. Zanimljivo je vidjeti i jedan od prvih mobitela iz 1984., takozvanu ciglu, koji je u vrijeme kada se pojavio stajao 4000 dolara. Tu je i legendarna knjiga "Tisuću zašto, tisuću zato", neka vrsta onodobnog Googlea, iz koje su djeca tada doznavala štošta što ih je zanimalo. Posebnu pozornost privlači igraonica s različitim društvenim igrama i prvim računalom Commodore, a posjetitelji mogu i pregledavati zbirku dijapozitiva. Ukratko, u ovoj retro šetnji možete ostati onoliko koliko želite - napominje Anastasija Knežević.

   

   

  U muzeju je otprilike 500 eksponata, a osnivačica muzeja napominje kako su eksponati za zbirku nabavljani na cijelom području Hrvatske, no otvoreni su za proširenje te nude mogućnost da građani doniraju muzeju predmete iz 80-ih, uz uvjet da moraju biti lijepo sačuvani i u funkciji.

  Osnivačice muzeja cijeli su muzej napravile u retro štihu pa se tako gosti mogu upisati u Knjigu za posjetitelje, s time da će svoje komentare morati napisati na staroj pisaćoj mašini, a mogu i kupiti suvenire.

   

  - Za uspomenu na retro izložbu posjetitelji muzeja mogu kupiti mini modele fiće, posebno rađene za muzej. Osim fiće, kupiti se može i retro kalendar s fotografijama tadašnjih obnaženih ljepotica koje, zamislite, nisu retuširane ni obrađene - ističe Anastasija Knežević.

   

  Izvor: Magazin Like!

  Izdvajamo