U POSJETU

Zagrebački dom dvoje vozača kartinga koji je bez 'slijepih ulica'

Želja je bila postići ugodan, otvoren prostor s jednom spavaćom sobom za dvije osobe na zagrebačkom Jarunu. To se postiglo ulaskom iz dva smjera u kuhinju, blagovaonu i dnevnu sobu

Adaptacija postojećeg stana na Jarunu veličine 64 kvadrata bio je projektni zadatak s kojim se zagrebački studio SKROZ uspješno uhvatio ukoštac. Stan nije održavan ni adaptiran proteklih 35 godina te je bilo potrebno kompletno izmijeniti dotrajale instalacije, ali i prilagoditi stanovanje životnim potrebama novih korisnika. A to su par Marina i Stjepan, koji vode aktivan život.

- Postavljeni zadatak bio je vrlo precizno definiran s obzirom na to da je u novi stan useljavao mladi par koji jako dobro poznaje vlastite navike i želje, što je s jedne strane otežalo, no s druge izuzetno olakšalo projektiranje. Primjerice, kao vrlo uspješni vozači kartinga imali su unaprijed definiranu poziciju kacige, ali i brojnih pehara - kaže Margita Grubiša, koja s arhitektima Ivanom Žalac, Marinom Jelčićem, Danielom Škarica i Marijelom Svilarić čini tim studija SKROZ.

ISKORISTIVOST

Prostorni koncept bazirao se na formiranju međuprostora u kojem se razvija životni prostor između tri volumena koji se mimoilaze. Na taj se način pokušalo ostvariti fluidan prostor, ugodan u kretanju i korištenju, bez suvišnih barijera i zatvorenih vrata, što je, prije svega, određeno činjenicom da je riječ o prostoru u kojem živi dvoje bliskih ljudi. Radi ostvarenja takvoga prostora uklonjeni su gotovo svi nenosivi zidovi te prostor uglavnom pregrađuje namještaj. Minimalni pomaci funkcionalnih cjelina uvelike su povećali iskoristivost prostora stana.

- Prvi od navedenih volumena je kupaonica koja je zadržala svoje zidove, a to su ujedno i jedini zidovi koji su ostali u prostoru stana. Kupaonica dijeli odnosno povezuje prostor boravka, spavaće sobe i predsoblja. Drugi volumen predstavlja kuhinja koja je povučena nešto dublje u preveliki prostor predsoblja kako bi se oslobodio veći za blagovaonicu, a smještena je između blagovaonice, boravka i predsoblja - objašnjava arhitektica.

JAKI VOLUMENI

Treći volumen je veliki ormar koji dijeli ulazni prostor od spavaće sobe i koji pritom maksimalno iskorištava neveliki dio stana, formirajući plići dio prostor polica i dublji prostor za vješanje - dijelom prema ulaznom dijelu stana, a dijelom prema sobi i predsoblju.

Uz jake volumene koji formiraju prostor dodani su akcenti u vidu metalnih elemenata na zidovima, pa je u jednoj situaciji to dio lampe za blagovaonicu, a u drugoj kompozicija na zidu hodnika, za koju njihovi klijenti kažu da im služi kao držač božićnih lampica...

Razgovarali smo i s vlasnicima stana Marinom i Stjepanom. U stanu su, kažu, najviše zadovoljni time kako je iskorišten prostor.

- Želja je bila postići ugodan, otvoren prostor stanovanja za dvije osobe s jednom spavaćom sobom. To se postiglo ulaskom iz dva smjera u kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu. Dobili smo funkcionalan 'kružni tok' i cjeline koju zadržavaju svoju svrhu u otvorenom prostoru - rekao je Stjepan.

FORMAT

Oboje vole karting i natječu se u njemu. Pitamo ih što im znači karting i na koji način se on osjeća u njihovu životnom prostoru?

- Karting je prvenstveno hobi, ali u svojem natjecateljskom formatu zahtijeva neobičnu kombinaciju preciznosti i fokusa bez predaha te, s druge strane, potpunu opuštenost koja omogućava taj brzi protok u prostoru kružne staze. To se može osjetiti u našem životnom prostoru i povezanim cjelinama koje su funkcionalne i precizne, a ujedno i opuštajuće i protočne bez 'slijepih ulica' - odgovara Stjepan.

A Marina za kraj dodaje da je stan, prije svega, jako, jako lijep...

Foto: Bosnić+Dorotić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:41