U POSJETU

Zagrebački stan 'začinjen' art deco stilom i pariškim šikom

Antonija i Tomislav su mladi par koji je samostalno osmislio i uredio svoj dom od 85 kvadrata u zagrebačkom naselju Špansko

PROFIL
  • INFO: stan od 85 kvadrata u Zagrebu
  • LOKACIJA: Španjsko, Zagreb
  • UREĐENJE: vlasnici, mladi par

Mladi par, Antonija i Tomislav, jako su se veselili što će moći osmisliti dom iz snova, a od tog cilja dijelila ih je pet mjeseci duga renovacija stana. Stan od 85 četvornih metara s terasom i spremištem u zagrebačkom naselju Špansko, kažu, zahtijevao je adaptaciju, ali je od početka vrvio golemim potencijalima- Srušen je jedan pregradni zid, izmijenjene su električne i vodovodne instalacije, a kupaonica i WC su u potpunosti preuređeni. Umjesto starog dotrajalog parketa, postavljen je novi većih dimenzija i tamnije boje.

Cilj je bio od dotrajalog prostora dobiti moderan ambijent po mjeri vlasnika. Prilikom adaptacije imali smo manjih teškoća, ali na kraju se sve isplatilo. Budući da je stan imao odličan raspored, nije bilo potrebno raditi veće izmjene u rasporedu soba - zadovoljno priča vlasnica Antonija koja je bila zadužena za kompletno uređenje u kojem je, priznaje nam, beskrajno uživala.

NEBESKE NIJANSE U BLAGOVAONICI

Tirkizni stolci pašu uz stol od punog drva. Stol su vlasnici dobili na pokloni obnovili jer u tgovinama nisu mogli pronaći onaj po svojoj mjeri

Od ograničenog smo prostora željeli napraviti najbolje - maksimalno iskorišten prostor za opuštanje i druženje. Volimo druženja s prijateljima te nam je otok u sklopu kuhinje središnje mjesto druženja. Oko otoka se svi okupimo te uživamo u delicijama i dobrom vinu koje nam je uvijek pri ruci jer je polica za vino ukomponirana s bočne strane šanka. Kako je moj budući suprug Tomislav ljubitelj nogometa, jedina mu je želja bila velik televizor i sofa kako bi s prijateljima mogao gledati utakmice - sa smiješkom kaže Antonija dok šećemo stanom koji zaista ima, kako je i sama vlasnica rekla, odličan raspored.

Podijeljen je u dvije cjeline - dio za druženje te privatni dio stana koji je namijenjen za vlasnike. “Životni” prostor se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, zatim su tu ulazni hodnik, izba (ostava), terasa i WC. U drugom dijelu stana je dugački hodnik koji vodi do dvije spavaće sobe i kupaonice.

- Svaka prostorija ima priču jer nisam htjela poštovati pravilo da sve prostorije moraju imati iste tonove boja. Tako je mali hodnik na ulazu u blago tirkiznoj boji i krase ga veliko ogledalo i klupica u svijetlim bojama drva. Napravljen je u skandinavskom stilu. Slike u različitim okvirima i kukice za jakne u obliku životinja detalji su kojima sam htjela razigrati prostor. Budući da je hodnik dosta malen, velikim ogledalom uspjeli smo ga povećati, a veselim detaljima postigli smo interes gostiju na samom ulasku u stan. Kuhinja je u bijelim i sivim tonovima sa zlatnim ručkicama i heksagonskim pločicama s motivom carrara mramora. Profilacije na frontama kuhinjskih ormarića daju dozu klasike, a zbog neobičnih heksagonskih pločica, postavljenih kao da su razbacane, djeluje razigrano. Nadalje, zlatni detalji poput ručkica u kuhinji, zidnog sata u blagovaonici i stolića za kavu u dnevnom boravku odlično su povezali sve tri prostorije, iako u njima nisu korištene iste boje. Tirkizne stolice u blagovaonici odlično pašu uz stol od punog drva. Stol smo dobili na poklon i obnovili jer nismo mogli pronaći stol koji nam je odgovarao. Prije obnove bio je u jako lošem stanju te nam je bilo nezamislivo da može ovako dobro ispasti. U početku smo mislili kako nam je on samo privremeno rješenje, no sada nam je jedan od najdražih komada namještaja u stanu. Boja stola i polica u blagovaonici nadovezuje se na policu za vino s bočne strane otoka u kuhinji- opisuje Antonija i uvodi nas u središnji dio stana, dnevni boravak.

Ta je prostorija u nešto tamnijim bojama, a vedrinu joj daje mali tirkizni tabure. Kutna garnitura od baršuna modernijih je linija, no detalj na naslonu za ruku s gumbima daje joj dozu pariškog šika.

- Kako bismo u izbi (špajzi) dobili što više prostora, maknuli smo klasična vrata i postavili “saloon” vrata koja izgledaju kao dio kuhinje. Na taj smo način dobili mogućnost postaviti police u “L” te maksimalno iskoristiti prostor. Neobična tapeta dodatno naglašava staklenke s namirnicama. Staklenke omogućavaju da uvijek vidimo koliko namirnica imamo, sve je lijepo organizirano, a i odlično izgleda - ističu Antonija i Tomislav.

KONTRAST KUPAONICE I WC-A

Kupaonica ima pločice uzorka carrara mramora te ormarić od tamnog drva ispod umivaonika. U WC-u, pak, prevladavaju življi tonovi

Jedna od najdražih prostorija vlasnici je spavaća soba koju krasi moderna cvjetna tapeta ispred koje vise brončane stropne lampe koje ju dopunjuju. Ostatak namještaja čine krevet i ormar u sivim tonovima kao kontrast šarenilu na zidu.

- U cijelom stanu željela sam kombinirati moderne i klasične elemente uz dozu elegancije art deco stila i pariškog šika - naglašava vlasnica Antonija koja nam priznaje kako stil uređenja koji je htjela postići u svom stanu i nije popularan u Hrvatskoj pa joj je zbog toga bilo teško pronaći namještaj koji odgovara. Zato je dio namještaja dala izraditi po mjeri, neke je komade naručila izvana, a nešto su zaručnik i ona sami izradili ili doradili.

Tako su stol u blagovaonici obnovili iz lošeg stanja. Što se tiče dnevnog boravka, tu su dosta toga sami doradili. Postolje za stolić za kavu sami su izradili te na njega postavili ploču od carrara mramora rađenu po mjeri. Na taj su način dobili luksuzni stolić koji nije skup, a odlično paše u ambijent. Kolica za piće obojali su u istu boju kao stolić za kavu te na njih dodali ogledala. Kolica za piće i ormarić ispod televizora kupili su u Ikei i dodatno ih doradili kako bismo dobili luksuzni efekt. Na ormarić ispod TV-a nalijepili su antik ogledalo.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 23:40