Da ti pamet stane

ZAPANJUJUĆI POGLED, VRTOGLAVA CIJENA Ovo je lista gradova u kojima se najam četvornog metra plaća najskuplje na svijetu!

 

Kako se kreću cijene kvadrata stanova i kuća u unutrašnjosti, a kako na obali i otocima te isplati li se za tek pokrenuti posao unajmljivati poslovni prostor ili je ipak, ako je to ikako moguće, za početak sigurnije raditi iz vlastitog doma?

"Obični" ljudi u Hrvatskoj najčešće se bave ovakvim pitanjima vezanim uz nekretnine, no na svjetskoj razini, gdje se vrti vrlo ozbiljan novac, stanje na tržištu nešto je drugačije. U globalnoj agenciji za promet nekretninama Knight Frank sa sjedištem u Londonu i uredima u 59 zemalja diljem svijeta usporedili su prosječne cijene najma poslovnog prostora u neboderima koji se nalaze u najvećim globalnim poslovnim centrima. Rezultat je lista nebodera u kojima se najam četvornog metra plaća najskuplje na svijetu.


1. HONG KONG
Prosječna cijena najma: 86.400 $/m
Tvrtka Henderson Land nedavno je platila 3 milijarde dolara za pet etaža parkirališta, što je rekordni iznos za ovaj grad, kao i rekordna cijena za četvorni metar. Cijena indicira da je Hong Kong vrlo kompetitivno tržište jer mu kronično nedostaje prostora za novu gradnju. Prosječna cijena najma prostora u neboderu u ovom je gradu čak 60 posto viša nego u Tokiju, a rangiran je i kao deseti najpopularniji na svijetu za ulaganje u nekretnine.

2. TOKIO
Prosječna cijena najma: 52.920 $/m2
U Tokiju bi do Olimpijskih igara 2020. trebalo biti sagrađeno 45 novih nebodera, zbog čega je zabilježena povećana aktivnost u građevinarstvu. Unatoč visokim cijenama ili možda baš upravo zbog njih u ovom gradu japanski su investitori u posljednjih nekoliko godina počeli više ulagati u nekretnine na globalnoj razini. Ovaj trend je također potaknut niskom stopom gospodarskog rasta i starenjem domaćeg stanovništva.

3. NEW YORK (MANHATTAN)
Prosječna cijena najma: 39.960 $/m
New York je jedan od najvažnijih poslovnih središta, a njegova panorama je među prepoznatljivijima. No zbog pobune lokalnih organizacija u raznim dijelovima grada dosadašnja vrlo živa građevinska aktivnost mogla bi biti ugrožena. Ipak, ovaj grad je rekorder po broju stranih investicija koje su uložene u njega tijekom 2016. godine.



4. SAN FRANCISCO
Prosječna cijena najma: 27.000 $/m
Gusto izgrađene ulice San Francisca mogle bi postati još tjesnije. Ovog ljeta trebao bi biti dovršen Salesforce Tower, neboder koji će sa svojim 61 katom postati najviši u gradu, a njegova gradnja stajat će više od milijardu dolara. U međuvremenu je 350 milijuna dolara vrijedan neboder Millenium Tower, sagrađen 2008. godine, potonuo 40 centimetara u tlo te se nagnuo 5 centimetara u stranu od svoje originalne okomice, a sastav njegovih zidova označen je kao vrlo zapaljiv i time pod velikim rizikom od požara.

5. LONDON
Prosječna cijena najma: 26.460 $/m
Iako je London drugi na svijetu po količini stranih ulaganja u nekretnine tijekom 2016., čini se da ulagači ipak počinju istraživati i ostale gradove na tržištu Europske unije koji pokazuju veći i stabilniji gospodarski rast, manju mogućnost inflacije i niže kamatne stope.
Ipak, ove je godine prodana zgrada Leadenhall, zbog svojeg oblika poznatija pod nazivom "Ribež za sir", i to za više od milijardu funti.

6. SYDNEY
Prosječna cijena najma: 21.600 $/m
Niže cijene najma prostora u poslovnim zgradama u Sidneyju potaknule su potražnju posljednjih godina. No, stručnjaci predviđaju kako će cijene iznajmljivanja ureda u neboderima toga grada sve brže rasti u sljedeće dvije godine, s obzirom na to da su ulagači počeli tražiti prostore i izvan većih financijskih centara. Ovaj super-grad prošle je godine na ljestvici gradova koji su privukli najviše stranih ulagača zauzeo sedmo mjesto, a kao i Los Angeles, privukao je najveći broj transakcija privatnih investitora, koje su iznosile 41 posto od svih ukupnih transakcija.

7. SINGAPUR
Prosječna cijena najma: 20.520 $/m
Singapur je još jedan grad koji vrlo privlači ulagače u nekretnine. Primjerice, samo su Japanci u proteklih deset godina investirali 4,51 milijardu dolara u nekretnine ovoga grada. Analitičari smatraju da je i tržište nekretnina namijenjenih za stanovanje u uzletu, a tvrtka Deka nedavno je oglasila i prodaju nebodera Chevon Tower koji je 2010. za 420 milijuna dolara kupila od Goldman Sachsa, čime se nastavlja aktivnost na tržištu ovoga grada.

8. BOSTON
Prosječna cijena najma: 18.360 $/m
U Bostonu se trenutačno odvija najveći građevinarski boom u povijesti grada, a njegova panorama ubrzano se mijenja. U izgradnji je velik broj visokih nebodera, među kojima mnogi vrijede milijarde dolara. No javnost je zabrinuta da će se na taj način zelene površine smanjiti ili ostati u sjeni. Konkretno, velike polemike izazvao je milijardu dolara vrijedan i 236 metara visok neboder koji bi trebao biti izgrađen u financijskoj četvrti u blizini zajedničkog i javnog vrta.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 23:14