ŽIVOT IZ REŠETAKA

Zatvorske ćelije širom svijeta

Pogledajte kako različite zemlje tretiraju svoje kriminalce!

Na svijetu je sve više ljudi iza rešetaka. Prema Institutu za kriminalistička istraživanja u kaznenim je ustanovama diljem svijeta zadržano više od 10,35 milijuna osoba. U kalkulaciju su ušle i osobe u pritvoru i osuđeni. U usporedbi s 2000. godinom, broj žena koje su služile u zatvoru porastao je za oko 50%, dok je broj muškaraca porastao za oko 18%.

No, stope zatvorske populacije znatno variraju diljem svijeta. Na primjer, Sjedinjene Države imaju 698 zatvorenika na svakih 100.000 stanovnika dok Danska ima 61. To nije sve. Zatvorenici u nekim zemljama imaju pristup glazbenim instrumentima i video igrama, dok se u drugim moraju boriti za toaletni papir.

U ovom vam članku donosimo fotografije zatvora iz svih krajeva svijeta na kojima možete vidjeti kako različite zemlje tretiraju svoje kriminalce. Zatvorske ćelije na ovom popisu razlikuju se od onih niske sigurnosti do maksimalne sigurnosti, i iako ih se ne može izravno usporediti, dobiti ćete prilično dobru sliku kako se pojedine države bave kriminalcima.

Zatvor, Aranjuez, Aranjuez, Španjolska

Španjolski zatvor Aranjuez dopušta roditeljima i djeci da ostanu sa svojim zatvorenicima. S Disneyjevim likovima na zidovima, vrtićem i igralištem, cilj je spriječiti djecu da shvate, što je duže moguće, da je roditelj iza rešetaka.

Luzira zatvor, Kampala, Uganda

U Luziru zatvorenici imaju veću odgovornost od sličnih zatvora u Americi ili Engleskoj. Zatvorenici ovdje preuzimaju odgovornost za održavanje jedinica u kojima žive. Također, sami uzgajaju hranu, pripremaju i zaduženi su za distribuciju unutar zatvora. Potiče se učenje i razvoj različitih obrtničkih vještina. Broj stražara u zatvoru Luzira je oko 1:35, u usporedbi s 1:15 u Velikoj Britaniji. Agresija među zatvorenicima je iznimka, a ne pravilo. Stopa recidiva u Luzira manja je od 30 posto, u usporedbi s 46 posto u Velikoj Britaniji i 76 posto u SAD-u.

Zatvor Bastøy, Horten, Norveška

Zatvor Bastøy najveći je zatvor u Norveškoj. Zatvor se nalazi na otoku Bastøy u Fiordu u Oslu, koji pripada općini Horten. Zatvor koristi cijeli otok, no sjeverni dio s plažom Nordbukta definiran je kao otvoren za javnost. Zatvor je organiziran kao mala lokalna zajednica s oko 80 zgrada, cestama, zonom plaža, nogometnim igralištem, poljoprivrednim zemljištem i šumom. Osim zatvorskih funkcija, na otoku se nalazi trgovina, knjižnica, ured za informiranje, zdravstvene usluge, crkva, škola, NAV (državna socijalna služba), pristanište, trajektna služba (s vlastitom agencijom za otpremu) i svjetionik s objektima za održavanje manjih sastanaka i seminara. Na Bastoy otoku, zatvorenici, od kojih su neki ubojice i silovatelji, žive u uvjetima koje kritičari zovu "lagodno" i "luksuzno". Ipak, ovo je mjesto s daleko najnižom stopom ponovno počinjenog nasilja u Europi.

Zatvor za žena srednje sigurnosti u San Diegu, Cartagena, Kolumbija

Zatvorenice u San Diego ženskom zatvoru u Cartageni imaju priliku osjetiti slobodu svake noći kada postaju kuharice, konobarice i perilice posuđa u šarenom restoranu "Interno" otvorenom na jednoj od unutarnjih terasa objekta. 25 od gotovo 180 zatvorenika koji su ovdje smješteni odabrani su kao dio programa koji želi pomoći ženama da se uspješno asimiliraju u društvo nakon odslužene zatvorske kazne. Žene u ovom zatvoru s niskim stupnjem sigurnosti služe za zločine poput krađe, krijumčarenja droge i iznude.

Halden zatvor, Halden, Norveška

Zatvor Halden je maksimalno čuvan zatvor u Haldenu u Norveškoj. Sastoji se od tri glavne jedinice i prima zatvorenike iz cijelog svijeta, ali ne koristi konvencionalne sigurnosne uređaje. Ovaj drugi najveći zatvor u Norveškoj, osnovan je 2010. godine s naglaskom na rehabilitaciju. Njegov dizajn simulira život izvan zatvora. Među ostalim aktivnostima, sport i glazba dostupni su zatvorenicima koji u interakciji s nenaoružanim osobljem stvaraju osjećaj zajedništva. Hvaljen zbog svojih humanih uvjeta, Halden zatvor je dobio nagradu Arnstein Arneberg za dizajn interijera 2010. godine i bio je predmet dokumentarca, ali je također primio kritike zbog prevelikog liberalizma.

Norgerhaven zatvor, Veenhuizen, Nizozemska

Zatvorenici u zatvoru Norgerhaven u Veenhuizenu, Nizozemska, imaju krevet, namještaj, hladnjak i TV u svojim ćelijama, kao i privatnu kupaonicu. Stope zločina u Nizozemskoj su toliko niske, da su bili suočeni s "praznim" ćelijama. Kako bi riješili taj "problem", zemlja je stvorila dogovor s Norveškom 2015. godine, kako bi preuzela dio norveških zatvorenika pa sada dio norveških zatvorenika služi svoje kazne u Norgerhavenu.

Zatvor Onomichi, Onomichi, Japan

Zatvor Onomichi domaćin je starijem stanovništvu. Zatvorenici imaju pristup rukotvorinama, blagoj hrani i provode svoje radno vrijeme u pletenju i šivanju.

HMP Addiewell, Lothian, Škotska

HMP Addiewell je zatvor za učenje, gdje se "stanovnici" mogu baviti svojim uvredljivim postupcima i okolnostima koje su ih dovele do zatvaranja kroz različite aktivnosti, a uključuju obrazovanje, savjetovanje i rad. Doticaj s prirodom i kontakt s obitelji dok su u zatvoru također su temeljni element procesa rehabilitacije.

Crni Dupin zatvor, Sol-Iletsk, Rusija

U zloglasnom zatvoru Crni dupin na granici Rusije s Kazahstanom, zatvorenici dijele male ćelije od 4,6četvornih metara koje su postavljene iza tri skupine čeličnih vrata. Zatvorenici žive u "ćeliji unutar ćelije", s 24-satnim nadzorom. Crni dupin drži najbrutalnije kriminalce, uključujući serijske ubojice, kanibale i teroriste. Jedini način da se pobjegne iz ovog zatvora je umiranjem.

Izvor: Bored Panda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:59