ZA NAŠE NAJMLAĐE KREATIVCE

Zavirite u novu originalno uređenu školu u Zagrebu

 

Danas vam predstavljamo novu školu u Maksimiru koja objedinjuje trendove prostornog uređenja i standarde Helen Doron metode.


- Htjeli smo je napraviti što funkcionalnijom i veselijom kako bi rad i boravak u njoj bili ugodni našim učiteljicama kao i polaznicima i njihovim roditeljima. Najveći izazovi su nam bili zastarjeli strop i nosivi stupovi. Promijenili smo cijeli strop i u njega ugradili rasvjetna tijela, a od stupova smo napravili drveće koje se uklapa u priče iz naših crtića. Svaka učionica ima svoju boju, tj. vrata i jedan zid u istoj su boji. Žuta učionica ima dva ulaza jer se pomoću sklopive pregrade može podijeliti u dvije manje odnosno koristiti kao jedna velika dvorana za movie nights, konferencije, seminare, okrugle stolove, zabave za Noć vještica, maskenbal i slično.

 

 

S obzirom na to da u sklopu svoje Young Heroes kampanje potičemo razvoj ljubavi prema čitanju osmislili smo i tzv. book corner gdje naši polaznici mogu posuditi ili donirati knjige koje im više ne trebaju. Knjige se tako brzo posuđuju da se prašina ne stigne ni slegnuti. Silno su popularne i naše okrugle niše koje su ujedno prozori broda naslikanog na zidu uz stepenice - priča dizajnerica Dina Stambolija iz nekadašnjeg studija Peronospora koja je bila zadužena za uređenje ove sasvim posebne škole.

 

A kakva bi trebala biti jedna moderna škola, pitamo dizajnericu.
- Moderna škola bi trebala biti vesela i puna svjetla, šarena i ugodna klincima s najvećim naglaskom na sigurnost - kaže Dina Stambolija i dodaje kako su dosta pažnje prilikom osmišljavanja interijera posvetili motivima broda i stabala.

- Bilo je u početku izrade likovnog rješenja još nekoliko ideja od kojih se odustajalo kada bi svi zajedno s investitorima i učiteljicama zaključili da postoji mogućnost ozljede djeteta, tako je u biti i došlo do broda. Trebali smo neku vrstu ograde koja bi bila dovoljno dobra zaštita između čekaonice na katu i stepenica ispod. Znali smo da nam klasična ograda tu ne igra i da moramo smisliti nešto sigurnije pa smo tako došli na ideju broda jer nam je nosivi stup koji smo morali ostaviti odmah djelovao kao dimnjak. Investitori su se složili, a kolega Dinko i ja smo se bacili na posao i napravili brod - smije se dizajnerica i ističe kako u okrugle niše, "prozore" broda, djeca mogu ući i mahnuti roditeljima na drugoj strani za fotografiju pa tako sada puno roditelja u mobitelu ima barem jednu sliku iz broda.

 

Što se stabala tiče, naglašava dizajnerica Dina, tu bi se mogli poslužiti klišejom da su nedostaci pretvoreni u prednosti.
- Stabla su nosivi stupovi koji su nam se "našli" usred tri učionice pa smo im napravili krošnje od knaufa, obložili spužvom kako bi bila sigurna u slučaju zaletavanja djece i pretvorili ih u stabla koja još i svijetle - objašnjava.
Osim Dine, suradnici na ovom projektu bili su: tvrtka Demetra usluge koja je izvodila sve radove i tvrtka Printopoli koja je izradila grafičke materijale.

 

Foto: Goran Berović

Izdvajamo

Iz drugih medija