POSEBNOST NA TRŽIŠTU

Želite li prostrani stan s kaminom kao u Saboru?

Atraktivan građanski stan u najužem centru Zagreba s brojnim mogućnostima. Ovu je nekretninu moguće urediti za poslovni prostor, klasičan građanski stan, luksuzni stan za dulji najam te vrhunski apartman za turizam.

Oduvijek ste sanjali o klasičnom građanskom stanu u strogom središtu Zagreba? Prostranom stanu koji se nalazi na prvom katu zgrade, ima vrlo visoke stropove, salone spojene vratima, keramičke kamine i vitraje na staklima... Takav jedan stan u Gajevoj ulici u ponudi ima agencija Zagrebwest, veličine 152 kvadrata, koji se nalazi u zgradi koja je sagrađena 1886. godine. Tražena cijena za kvadrat stana je oko 2800 eura, a posebnost je što ima svoje parkirališno mjesto u dvorištu.

Niz je sačuvanih povijesnih datalja kao što je pod u intarziji, veranda s venecijanskim staklom i ključaona.

VISOKI STROP

Obišli smo ovu posebnu nekretninu koja se nudi na zagrebačkom tržištu. Stižemo na prvi kat gdje nas dočekuju starinska sigurnosna dvostruka vrata, od kojih je prvi dio prema hodniku sasvim zatvoren tankim željezom. Već taj detalj navodi da je u povijesti u ovom stanu zasigurno stanovala neka važna osoba. U hodniku je još jedna povijesna zanimljivost, starinska ključanica. Iz tog hodnika jedan dio vodi u blagovaonicu i prema ulici u salonski dio, dok se u dijelu prema dvorištu nalazi kuhinja, a kasnije i trijem te sobe za djecu.

Salonski dio stana koji se sastoji od jedne velike i jedne malo manje prostorije visoke je kvalitete sačuvanosti izvornog stanja. Na podu je parket u intarziji, a sve krase vrhunske starinske keramičke peći koje su vlasnici stana obnovili. Danas se u ove dvije sobe nalaze spavaća soba i radna soba, no mogućnosti za buduće vlasnike su brojne... U tom dijelu stana su stropovi visoki 4 metra i 30 centimetara.

Prema predaji, navodno je isprva ovdje stanovala jedna grofovska obitelj. U stanu su tri kamina, od kojih je jedan veliki bijeli, koji se nalazi u radnoj sobi, manja verzija kamina istog izgleda kakav postoji u zgradi Sabora RH. Svi kamini po potrebi rade. Stan je nekoć sadržavao još jednu veliku salonsku prostoriju koja je sada dio susjednog stana, tako je stan “prekrojen” nakon Drugoga svjetskog rata.

U centralnom dijelu je velika blagovaonica, a u ovom prednjem dijelu stana su još i kupaonica s jacuzzi kadom i toalet. Dio stana prema dvorištu je suvremeniji u gradnji, tu se nalaze dvije dječje sobe, kupaonica te prekrasna ostakljena veranda s pogledom na dvorište. To je dio koji je nekoć bio kuhinja i soba za služinčad. Stakla na verandi su venecijanskog stila.

RENOVIRANO

Vlasnici stana koji su ovu nekretninu kupili početkom 2000-ih godina tada su stan kompletno renovirali. Proveli su sve instalacije, uveli centralno etažno, dio stropova je malo spušten, u dijelu stana koji nije uz ulicu novi je parket s betonskom podlogom, a ima i protuprovalne sustave, izo stakla na prozorima, električne rolete i slično. Stan s verandom koja je u istom vlasništvu je zapravo veći, sve zajedno 162 kvadrata. Razgovarali smo s Lanom Mihaljinac Knežević, suvlasnicom i direktoricom agencije Zagrebwest o potencijalima ove vrijedne nekretnine.

- Osim, naravno, za veliki stan na odličnoj lokaciji koji ima svoje parkirališno mjesto, ova nekretnina potencijalno novim vlasnicima pogodna i za stan koji se može dati u dugoročni najam recimo visokopozicioniranim diplomatima. Takvi se stanovi mogu iznajmiti za 1800 do 2200 eura mjesečno. Za takvu bi investiciju dodatno trebalo uložiti samo u osnovnu renovaciju stana jer je on u dobrom stanju, novu kuhinju, dio namještaja - kaže L. Mihaljinec Knežević. Stan ima potencijal i za luksuzan ured, dodaje ona, recimo za odvjetnike, neko manje predstavništvo jer je na prvom katu i u strogom središtu.

To je specifična nekretnina, koja traži nekoga tko cijeni tip stanovanja u raskošnom građanskom stanu. Tipični kupci su stariji bračni par povratnika. - Lana Mihaljinec Knežević, Zagrebwest

- Za stanovanje ako se ne bi radile prevelike preinake u rasporedu nužna je samo osnovna renovacija. To je specifičan stan, koji traži nekoga koji cijeni tip stanovanja u raskošnom građanskom stanu. Takvih stanova nema mnogo na tržištu. Tipični kupci za ovakvu nekretninu su stariji bračni par povratnika - kaže Lanom Mihaljinac Knežević. Potencijalno ulaganje može biti i za uređenje vrhunskog apartmana za turizam.

Foto: Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:28