U GOSTIMA

Kombinacija klasike, egzotike i džungle u stanu u zagrebačkom Vrapču

Medicinsku laboranticu Sandru Cujan zamolili smo da nam u nekoliko riječi opiše svoj stan. Rekla nam je samo: “Welcome to the jungle”, i znali smo da onamo moramo otići

  • LOKACIJA: Zagreb - Vrapče
  • VLASNICA: Sandra Cujan
  • POVRŠINA: 60 m² + 36 m² terasa
  • UREĐENJE: vlasnica

Tridesetšestogodišnja Sandra Cujan obožava biljke i životinje. Po zanimanju je zdravstveni laborant, ali već u kratkom druženju s njom jasno nam je da je, kako se to u narodu kaže, “fulala profesiju”. Dizajn interijera ili vrtova, uzgoj biljaka i kreativa nešto je što ovoj simpatičnoj Zagrepčanki odmah razvlači osmijeh od uha do uha, a oči čini posebno sjajnima. Pitamo je kako je počela priča o ovom stanu.

- Prije ovog stana imala sam veći četverosoban stan s malim balkonom koji mi je, kako je moja vrtlarska vještina rasla, postao premali. Zamijenila sam ga za ovaj koji je površinom manji, ali ima mnogo veću terasu (36 m²). Kupljen je u pristojnom stanju, tako da nije tražio opsežnu adaptaciju. Najviše posla imala sam u kuhinji koja je bila namještena prema ukusu bivše vlasnice i meni nije odgovarala. Namještaj sam poklonila, a sa zida i poda maknula svijetle pločice i zamijenila ih crnima na podu, a na zid sam stavila dekorativne zidne obloge koje imitiraju staru ciglu - prisjeća se.

Sandra je srušila i manji šank koji je dijelio kuhinju od dnevne sobe, a njoj nije imao neku određenu funkciju, te je tako otvorila prostor i dobila dodatno mjesto za jedan od svojih omiljenih komada: Side-By-Side XL hladnjak iz bivšeg stana. Što se tiče početnih preinaka, dodala je rasvjetu u knauf u kuhinji.

- U dnevnom boravku prema svojoj sam ideji dala izraditi police od knaufa, iskoristivši tako maksimalno prostor te ujedno dobivši mjesto za poveću kolekciju svojih knjiga i časopisa o interijerima. To su bili veći radovi i trajali su oko mjesec dana - kaže vlasnica, a mi je pitamo koja je osnovna ideja stana.

- Ugodnost. Želim da bude podjednako ugodan vizualno, kao i za boravak. Naravno, da odražava mene i sve ono što volim te što me veseli. Volim vintage stil i kombiniram ga s elementima drugih stilova kao što su boho, industrijski, klasični, egzotični... Ne volim moderno niti minimalizam, to nikako nisam htjela u svojem stanu - odlučna je Sandra.

U dnevnom boravku vlasnica je prema svojoj ideji dala izraditi police od knaufa. Tako je maksimalno iskoristila prostor te dobila mjesto za poveću kolekciju svojih knjiga i časopisa o interijerima

EKLEKTIKA

Volim vintage i kombiniram ga s drugim stilovima kao što su boho, industrijski, klasični, egzotični... Ne volim moderno niti minimalizam, to nisam ja - kaže Sandra

Dnevni boravak kombinacija je egzotičnog namještaja, dragih sitnica i mnogo biljaka. Velik dio namještaja kupljen je u nekadašnjem salonu egzotičnog namještaja Mali Bali, dio u Kare Designu, XL crna sofa je iz Kike, a dio namještaja vlasnica je, po povoljnim cijenama, našla na internetu.

Rezbarena lubanja bivola u boravku, primjerice, naručena je iz Indonezije. Dosta sitnica pronašla sam na stranici Etsy, primjerice slike francuskih buldoga u dnevnom, kuhinji i hodniku. Ukrasni jastuci s francuskim buldozima posebno su mi dragi; i oni su iz Kare Designa. Inače, to je moj najdraži dućan jer savršeno kombinira različite stilove na potpuno cool način. Vrlo mi je drag bio i Butler’s, odakle je crvena komoda u hodniku - sjetno se prisjeća Sandra.

“Sve je počelo kad sam slučajno naišla na video o Summer Rayne Oakes, američkoj manekenki i aktivistici, čiji je stan prepun biljaka. Oduševila sam se i odlučila improvizirati sličnu džunglu. Tad je krenula moja opsesivna kupovina biljaka”

Namještaj u kuhinji rađen je prema njezinoj ideji kod stolara, krevet je kupljen u spomenutom dućanu Mali Bali, a rezbarena komoda sa zmajevima naručena je na eBayu. Kad smo napravile gotovo cjelokupnu “inventuru” kupljenog namještaja, prelazimo na stvari koje je vlasnica sama preuredila.

- Crni radni stol u hodniku kupljen je jeftino preko oglasnika kafića iz susjedstva. Svidio mi se na prvu zbog loga tog kafića ispod stakla. Stol i nije bio u nekom stanju jer je stajao u podrumu. Sama sam ga dobro prešmirglala, pokitala i prefarbala u crno. Tako sam dobila totalno zanimljiv komad namještaja koji mi je jedan od dražih u stanu - prepričava simpatična laborantica, a kad smo već kod najdražih komada, pitamo koji su.

- Ajme, ne mogu izdvojiti ništa određeno. Svaki kutak u stanu uredila sam s velikim trudom i veseljem. Police od knaufa, recimo, ispale su pravi pogodak, obično ljudima zapnu za oko. Volim i dio gdje je blagovaonica, tj. moje najdraže XL recepte koje sam, prema ideji Saše Šekoranje, sama izradila na kompjutoru - u Wordovu dokumentu uz pomoć krasopisa što sam ih skinula s interneta. Od toga sam dala izraditi postere i uokvirila ih te dobila zanimljiv ukras za blagovaonicu. Dala sam uvećati i uokviriti recept moje bake pisan njezinim krasopisom, tako da sam osim provjereno dobrog recepta dobila i dragu uspomenu. Nažalost, još nije na zidu. Nadam se da ćete ga imati priliku vidjeti koji drugi put - kaže.

Nakon što smo pročešljali sve što se tiče samog interijera, prelazimo na očito: biljke. Pitamo Sandru odakle tolika ljubav prema bilju.

- Oduvijek volim i biljke i životinje. Samo me, za razliku od životinja, biljke nisu pretjerano interesirale. Znala sam povremeno s mamom saditi cvijeće. Kad sam se uselila u vlastiti stan, imala sam nekoliko biljaka, ali u granicama normale. Onda sam na internetu slučajno naišla na video o Summer Rayne Oakes, (koju ste imali u pretprošlom broju Vrta), i njezinu stanu/džungli. Toliko sam se oduševila da sam odlučila improvizirati sličnu džunglu - prisjeća se Sandra kako je tim videom počela njezina opsesivna kupovina biljaka.

- Tada sam shvatila da me briga oko biljaka jako opušta i veseli, pogotovo kad je uzgoj uspješan. Naknadno sam u prvom broju vašeg časopisa vidjela i zimski vrt gđe Nadije Geras koji me oduševio i dodatno inspirirao da ustrajem u želji da jednog dana imam svoju manju kućicu s XL zimskim vrtom iz kojeg bi se izlazilo u vanjski vrt - zaneseno priča Sandra, a mi je pitamo zna li broj biljaka koje posjeduje.

IZVOR INFORMACIJA

Vlasnica kaže kako se o njezi biljaka informira na internetu; najčešće na Pinterestu te na Instagramu kod ostalih biljkoljubaca koji daju provjerene savjete. Nešto nađe i na Facebooku, na stranici Botaničkog vrta, za koje ističe da imaju uistinu kvalitetne tekstove o održavanju bilja

Ne brojim, ali slobodnom procjenom rekla bih oko 120. Vjerojatno bi broj bio i veći da me kvadratura ne stopira. Agave inače obožavam, one sad prezimljavaju u podrumu, njih imam 43 različite - smije se, a na naše pitanje koje su joj najdraže biljke ponovno je neodlučna.

Biljke nabavlja u lokalnim prodavaonicama ili ih razmjenjuje. One nedostupnije, u koje se zaljubi na društvenim mrežama, naručuje preko Interneta

- Teško se odlučiti... Volim ih sve! Svaku na svoj način. Možda bih izdvojila dieffenbachiu reflector, nepenthes mesožderku, fishbone kaktuse, XL bonsai fikus... Ah, ima ih još mnogo - potpuno dezorijentirano nabraja Sandra. Kroz smijeh je pitamo kako se informira o njezi biljaka i gdje ih nabavlja.

- Posvuda. Bauhaus, manje cvjećarnice po Zagrebu, Konzumova cvjećarnicama, internet, razmjena, neke dobijem na poklon... Najčešće naručujem na internetu, pogotovo one egzotičnije koje vidim na Instagramu, a nema ih kod nas. O njezi biljaka informiram se na internetu; najčešće na Pinterestu te na Instagramu kod ostalih “biljkoljubaca” koji daju provjerene savjete. Nešto nađem i na Facebooku, na stranici Botaničkog vrta, oni znaju imati stvarno dobre tekstove o njezi biljaka - preporučuje vlasnica ovog sjajnog interijera. Pitamo je kako bi opisala svoj stan u pet riječi.

- Može četiri? Welcome to the Jungle - kroz smijeh zaključuje Sandra Cujan.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:44