Preuređenje doma

Pet stvari na koje dizajneri nikad ne troše puno...

... i tri u koje vrijedi uložiti!

Uređenje cijelog stana ili kuće može se doimati kao zastrašujući zadatak, pogotovo s financijske strane. Pokušajte samo zbrojiti koliko će vas doći sav namještaj, a o sitnicama poput jastuka, lampi i tkanina da i ne govorimo. Iako želimo dom u kojem je svaka stvar na svom mjestu i u kojem ćemo s užitkom boraviti, to ne znači da na nekim mjestima ne možemo uštedjeti. Naravno, ipak nije sasvim svejedno gdje ćemo malo više uložiti pa tako vrijedi malo više novca izdvojiti za kvalitetan kauč kako ga ne bismo morali u roku od šest mjeseci ponovno mijenjati, ali ne i za, primjerice, posuđe! U nastavku se nalazi popis od pet elemenata na koje se ne isplati trošiti puno novca, ali i tri u koja vrijedi uložiti.

Uštedite na...

...tepisima u kuhinji i hodniku.

Kada uređujete svoj dom ne morate potrošiti puno na svaki predmet koji se nalazi u pojedinačnoj prostoriji da bi ona izgledala luksuzno, samo se pobrinite da štedite napravim mjestima. Jedan od predmeta u koje se ne isplati uložiti gomila novca svakako su tepisi u prostorijama u kojima je njihovo prljanje u kratkom roku zapravo neizbježno. Tepih u hodniku zato ne bi trebao biti predmet za koji ćete izdvojiti mnogo novca, a kako biste dobili financijskih prihvatljiv, ali i izdržljiv tepih birajte one od pletenog sisala ili od vune.



...jastucima i dekicama.

Tkanine su, pored boje, jedan od najpraktičnijih elemenata kojima možete osvježiti izgled prostorije, a mogu biti i najpovoljniji. Nekoliko jastučića može preobraziti vaš kauč, a lijepa deka prebačena preko fotelje dodati će toplinu u prostor. Dobra vijest je da ne morate uložiti puno kako biste to sve postigli. Jednom kada kupite jastučiće nabavite nekoliko različitih jastučnica kojima ćete povremeno unijeti svježine u uređenje, a rotirajte dekice po prostorijama za uvijek novi izgled.



...posuđu.

Ova stavka doista vas ne bi trebala baciti u bankrot, pogotovo ako u vašem kućanstvu žive djeca pa su šanse da nešto završi razbijeno na podu doista velike. Kupovinom jeftinih čaša manje ćete patiti ako se nešto razbije, a poželite li unijeti malo raznolikosti u svoju kuhinju, uvijek ih možete ukrasiti kako bi ljepše izgledale.

...dodatnim stolićima.

Kada uđete u dnevnu sobu, pažnju uvijek prvo privuku kauč i glavni stolić za kavu pa su oni vrijedni ulaganja. Dodatni stolići koji vam trebaju kako biste odložili stvari pored kauča ili koji vam služe kao postolje za biljke i slično još su jedan element u koji nema smisla ulagati. Odaberite klasične modele koji neće previše opteretiti vaš budžet i ukrasite ih stiliziranjem predmeta koji se na njima nalaze.

...barskim stolcima.

Kada imamo ograničene financije jednostavno moramo odabrati ono što ulazi u zadane novčane okvire. Barski stolci još su jedan element na kojem možete uštedjeti, ako dobro izmjerite svoj prostor i pripazite koje značajke birate. Kako biste smanjili svoje troškove potražite metalne ili drvene stolce koji nisu tapecirani. Oni stolci čija se visina može namjestiti najčešće su skuplji pa umjesto da na njih potrošite previše, pažljivo izmjerite visinu vašeg stola ili šanka te kupite stolce koji joj odgovaraju. Imajte na umu da stolci moraju biti oko 25 cm niži od šanka.

Vrijedi uložiti u...



... rasvjetu.

Dobra rasvjeta čini razliku između dobro i loše uređenog prostora! Nema smisla utrošiti gomilu novca u interijer da bi on na kraju bio loše osvijetljen i uopće ne bi dolazio do izražaja. Elegantan luster može u potpunosti promijeniti atmosferu u vašoj prostoriji, a odvući će pozornost od slabije uređenih dijelova. Isplanirajte više točaka na kojima ćete postaviti rasvjetu kako biste ga ispravno osvijetliti u različitim situacijama.



...kauč.

Kauč je najčešće središte svih društvenih zbivanja u našem domu pa vrijedi uložiti u kvalitetan, izdržljiv, udoban i atraktivan komad. Nemojte zaboraviti da je kauč jedan od komada koji ostaje u obitelji godinama pa njegov odabir nemojte prepustiti slučajnosti.



...umjetnine.

Ako ćete na nešto puno potrošiti, neka to budu umjetnine koje vam se doista sviđaju. Promatrajte to kao ulaganje u svoj dom koje će definirati njegov izgled i dati mu osobnost. Stvaranje osobne kolekcije proces je koji traje i nemojte ga požurivati. Budite strpljivi i uživajte u svakom novom komadu.

Izvor: Real Simple

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:49