IZBJEGAVAJTE IH

12 radnja s kojima (nesvjesno) uništavate svoj dom

 Berislava Picek / CROPIX
Prije nego što nanesete skupu štetu svojoj nekretnini, pročitajte koje su to greške s kojima, najčešće nesvjesno, uništavate svoj dom

Poplave, požari i prirodne katastrofe uglavnom su na prvom mjestu briga vlasnika domova kada je u pitanju sigurnost. Ali zapravo je najčešći krivac koji stoji iza bilo kakve štete u domaćinstvu - čovjek. Čak i naizgled manje pogreške poput održavanja klima uređaja ili čak i načina na koji perete suđe mogu dovesti do većih (a često i skupih) problema.

1. Postavili ste satelitsku antenu na pogrešno mjesto

Mislite li da položaj vaše satelitske antene i nije baš toliko važan? Razmislite ponovno. Naime, ako ju kojim slučajem stavite na pogrešno mjesto, vaš satelitski aparat može lako otkinuti šindre sa krova, oštetiti oluke ili pak fasadu.

2. Izlijevate mast u odvod

Prije nego što isperete masnu tavu ili posudu u kojoj ste kuhali ručak, obavezno u smeće ili neki poseban spremnik bacite nakupljeno ulje ili mast. Naime, masnoća bi mogla začepiti vaš odvod i prouzročiti vam velike probleme.

3. Pospremate mokro posuđe

Pospremanje mokrog posuđa u ormar može prouzrokovati veću štetu nego što mislite. Naime, mokro posuđe može s vremenom zaprljati unutrašnjost vaših ormara, a slaganje vlažnog posuđa također može značajno povećati rizik od pojave štetnih bakterija.

Shutterstock

4. Ne čistite redovito perilicu posuđa

Iako mnogi perilicu posuđa vide kao stroj koji se na neki način čisti samostalno, redovito čišćenje ovog kuhinjskog uređaja ipak je obavezno. Barem jednom mjesečno trebali biste očistiti cijelu perilicu, a posebno njezin filter jer bi u protivnom moglo doći do kvara.

Foto: Instagram/@athomewithgus

5. Ne koristite ventilaciju iznad pećnice

Ako ne koristite kuhinjsku napu, možete ozbiljno ugroziti kvalitetu zraka u vašem domu. Zato redovito koristite ventilator kako biste uklonili dim od kuhanja i tako izbjegli nakupljanje vlage u prostoru. Također vam preporučujemo otvaranje prozora za vrijeme kuhanja kako biste omogućili što bolju ventilaciju, spriječili nakupljanje vlage i dima, ali i poboljšali kvalitetu zraka.

6. Koristite neispravne kuhinjske uređaje

Toster u vašoj kuhinji već neko vrijeme ne radi kako bi trebao ili mikrovalna pećnica koja vam hranu zagrijava samo na pola i nisu toliko bezazlene stvari kao što vam se to možda čini. Dapače, njihovo ignoriranje može značiti da nenamjerno oštećujete električni sustav cijelog vašeg doma. Rezultirajuća šteta može se kretati od malog trošenja i oštećenja drugih uređaja do razornog električnog požara.

7. Granitne površine čistite octom

Prirodna sredstva za čišćenje koje napravite kod kuće mogu biti savršeni, ali to ne znači da su dobri za sve površine. Naprimjer, ako koristite sredstva za čišćenje na bazi octa na pločama od poroznog granita, mogli biste ozbiljno oštetiti materijal.

8. Ne čistite redovito dimnjak i kamin

Ako vaš dimnjak nije očišćen, to vaš dom može izložiti riziku od požara. Rutinsko godišnje čišćenje i pregled vašeg kamina i sustava za odzračivanje od presudne je važnosti te ga nikako ne biste smjeli zanemarivati ili izbjegavati.

9. Ne spuštate rolete tijekom jakog sunca

Ako držite rolete otvorenima, vaš dom može izgledati svijetlo i prozračno, ali to također može uzrokovati ozbiljnu štetu na vašem podu. Naime, štetne UV zrake mogu uzrokovati prerano blijeđenje i promjenu boje poda, posebno poda od tvrdog drva. To ne znači da morate živjeti u mraku, dovoljno je samo da spustite rolete kad izađete iz stana.

10. Koristite previše vode kod pranja podova

Voda može biti itekako učinkovita pri čišćenju podova, ali ako je koristite previše mogli biste napraviti mnogo više štete nego koristi. Naime, previše vode na podu napravljenom od drva ili laminata može prouzrokovati iskrivljenje površine, pa i nastanak mrlja kojih se više nećete moći riješiti.

11. Ne koristite ventilator u kupaonici

Ako nemate ventilator u kupaonici ili ga samo ne koristite redovito, to može nanijeti ozbiljnu štetu vašem domu. Većina ljudi isključuje ventilator ispuha i svjetla kada završe sa tuširanjem, a to je pogrešno. Iako netko ventilator uključi samo dok traje tuširanje, to nije dovoljno. .Prosječni ispušni ventilator u kupaonici neće ukloniti dovoljno vlažnog zraka, a on u kombinaciji s vlagom uzrokuje stvaranje plijesni.

Foto: Pixabay

12. Ostavljate mokro lišće na trijemu ili balkonu

Taj nesretni nalet lišća na trijemu kad stigne jesen može vam se možda činiti kao bezopasna smetnja, ali ako ih ne uklonite navrijeme, može vam napraviti ozbiljnu štetu. Ostavljanje vlažnog lišća, a posebno na drvenoj površini, može povećati vjerojatnost da će drvo ispod njega istrunuti.

Izvor: Best Life.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:57