ZDRAVO, ALI I KORISNO

14 fantastičnih primjena kokosova ulja u kućanstvu

 

Kokosovo ulje ili kokosova mast, posljednjih godina sve je popularnija namirnica zbog svojih brojnih blagodati na organizam i zdravlje. Na hladnijoj temperaturi kokosovo je ulje u čvrstom stanju pa ga se zove i kokosova mast, a na oko 23 stupnja prelazi u tekuće stanje. Zbog izuzetne otpornosti na visoke temperature, možete ga koristiti za pečenje i prženje hrane – za razliku od drugih ulja koja na višim temperaturama drastično mijenjaju svojstva te postaju kancerogena.

SNIŽAVA KOLESTEROL

Ova vrijedna namirnica pomaže pri sniženju kolesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i minerala poput kalcija, magnezija i željeza, ima antivirusno i antibakterijsko, ali i antikancerogeno djelovanje. Redovito korištenje kokosova ulja pridonosi održavanju zdravlja crijeva, smanjenju tjelesne težine i boljem funkcioniranju metabolizma. Uz sve navedeno, kokosovo ulje se koristi za masažu i njegu kože i kose. Kod kupnje potražite hladno prešano kokosovo ulje, koje ima sve navedene vrijednosti, a izbjegavajte rafinirano ulje, koje je znatno jeftinije i nema navedene blagodati. Sada kad smo vas dobro informirali o svim prednostima kokosova ulja za izgled i organizam, naučit ćemo vas i kako koristiti ovu nevjerojatnu namirnicu i u kućanstvu. Donosimo vam čak 14 primjena kokosovog ulja u svakom dijelu kućanstva.

KUHINJA

Kokosova mast savršen je premaz za očuvanje tava i drugog posuđa od lijevanog željeza. Takvo posuđe treba jak, masan premaz kako bi trajalo dulje. Znat ćete da trebate napraviti ovaj postupak ako vam se hrana počne lijepiti za posuđe prilikom uobičajeng kuhanja. Zapravo, ako imate kvalitetnu tavu od lijevanog željeza koju redovno premazujete uljem, mogla bi vam potrajati i doživotno.

Postupak je slijedeći:

  • Tavu dobro operite spužvom i sapunicom, pa isperite i osušite.

  • Zatim pamučnom mekom krpom utrljate deblji sloj kokosove masti u sve površine tave.

  • Zatim tavu stavite u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva, okrenutu prema dolje, a ispod smjestite foliju kako bi eventualni višak kokosove masti ne bi kapao po pećnici.

  • “Pecite” tavu sat vremena i neka se tava i pećnica potpuno ohlade bez otvaranja pećnice, a zatim je posuđe spremno za upotrebu.

Slično kao i tave, možete njegovati i drvene daske za rezanje, tanjure ili drugi drveni pribor. Čistu drvenu površinu obilno namažite kokosovim uljem rukama ili mekom krpom i pustite da se upije oko pola sata. Nakon toga istrljajte dasku krpom kako biste odstranili višak masnoće.

Ova svestrana namirnica može poslužiti i kao lubrikant za kućanske aparate s manjim motorima. Koristite zaista malu količinu prema uputstvima proizvođača za podmazivanje motora i imajte na umu da se pri višim temperaturama mast pretvara u tekućinu.

SPAVAĆA SOBA I ORMAR

Njegujte sve predmete od kože. Očistite kožnu jaknu ili cipele i utrljajte tanak sloj kokosovoa ulja mekom krpom. Stvari će zasjati kao nove, a osim toga možete biti sigurni da su njegovane i zaštićene od vanjskih utjecaja.

Uz kokosovo ulje lako ćete riješiti i problem zaglavljenog patentnog zatvarača. Nanesite malu količinu masti na zupce zatvarača i nekoliko puta povucite gore – dolje. Zatvarač bi trebao početi normalno funkcionirati, samo pazite da ne napravite masnu mrlju na tkanini.

KUPAONICA

Ovaj fantastičan trik možete koristiti i u svim ostalim prostorijama, ali naročito će dobro doći da neutralizira mirise u kupaonici.

Svijećnjaci u koje se na donji dio stavlja manja svjećica, a u gornju posudu voda s eteričnim uljima često su nepraktični jer se voda i ulje moraju stalno nadolijevati. Umjesto vode kao baza neka vam posluži kokosova mast u koju zatim nakapajte eterična ulja po izboru. Kokosova mast ima nježnu notu kokosa i trajat će zaista dugo.

Pri kupovini vodite računa da odaberete hladno prešano, umjesto jeftinijeg i lošijeg rafiniranog ulja

Ispolirajte slavine. Ulje kokosa odlično polira metal. Utrljajte ga i ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim ispolirajte krpom.

Očistite prljavštinu u tuš kabini ili kadi. Da, isprva se čini da mast i prljavština u kombinaciji neće izaći na dobro, ali kada smo pokušali, zaista smo se iznenadili. Stavite kokosovu mast na spužvicu i gledajte kako prljavština nestaje. Napominjemo, ovaj trik odnosi se na prljave naslage, ali ne i na kamenac.

DNEVNA SOBA

Kao što odlično štiti drvene daske i pribor, princip je isti i za drveni namještaj. Utrljate kokosovo ulje u drvene površine i ostavite da se upije. Namještaj neće dobiti visoki sjaj, nego će hranjivo ulje prodrijeti u drvo i naglasiti prirodni, zdravi izgled drva.

Riješite se ljepljivih problema. Bilo da je na lijepoj vazi ostao ružan trag od cijene ili deklaracije, ili su vaša djeca odlučila da je ljepljenje žvakaćih guma po namještaju najbolja nova zabava, kad-tad ćete se suočiti s napornim odljepljivanjem. Kakosovo ulje i u ovom slučaju najbolji je saveznik. Samo pazite da ga ne primjenjujete za površini na kojoj bi mogao ostaviti masnu mrlju.

Odbijte prašinu. Tanak sloj kokosove masti odbija prašinu s površina. Ako premažete namještaj tankim slojem, čestice prašine odbijat će se, i namještaj će biti čist puno dulje nego obično.

Stanite na kraj svemu što škripi. Kokosovo ulje ekološkije je i praktičnije rješenje od legendarnog sredstva WD-40. Pokušajte ga primijeniti, i ostat ćete iznenađeni.

VRT I GARAŽA

Odstranite hrđu. Utrljajte obilan sloj kokosove masti na hrđava područja i ostavite da se upija najmanje dva sata. Isperite mast toplom vodom i osušite površinu. Za zaista tvrdokornu hrđu postupak bi trebalo ponoviti više puta.

Podmažite kosilicu ili lanac bicikla kokosovim uljem i ne brinite više o zapinjanju, hrđi i čudnim zvukovima.

Foto: Thinkstock, Living 4 Media/Guliver Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 01:55