DIZAJNERI SAVJETUJU

15 tajni besprijekorno uređenog interijera

 

Neke osobe jednostavno imaju oko za preuređivanje interijera, dok drugi nisu toliko vješti u spajanju boja, oblika te nemaju osjećaj za prostor dok postavljaju namještaj. Što napraviti i od kuda započeti u tom slučaju? Bilo bi idealno kada bismo imali nekog dizajnera interijera dostupnog samo nama, od 0 do 24, za apsolutno sva pitanja koja nam padnu na pamet.

Umjesto uvijek dostupnog dizajnera, donosimo vam njihovih 15 savjeta uz koje će uređivanje interijera proći u potpunosti bezbolno.

House Beautiful
 

1. Odaberite paletu boja

Ovo je prvi korak svakog makeovera koji započinje od nule. Postoje dvije vrste paleta boja. U harmoničnoj paleti sve su boje lijepo usklađene i niti jedna ne ulazi u fokus. Ova paleta uključuje neutralne boje ili ne boje,  a može se sastojati i samo od jedne boje čije ćete nijanse koristiti u paleti. Kontrastna paleta boja uključuje više boja ili komplementarne boje. Ako vam je potrebno još pomoći kod odabira boja, pogledajte kombinacije boja s kojima je nemoguće pogriješiti.

James Merrel

2. Visoki stropovi

Visoki zidovi u interijeru ostavljaju dojam elegancije i prozračnosti. Ako u svom domu nemate visoke zidove, dizajner Todd Romano preporučuje da postavljate više vertikalnih stvari na zidove, kao što su primjerice izdužena ogledala. Također, za dodatan efekt možete staviti i niži namještaj kako bi prostor vizualno dodatno dobio na veličini.

Melanie Acevedo
 

3. Prostor za druženje

Ako preuređujete dnevni boravak ili blagovaonicu, odmah imajte u vidu prostor za druženje. I to ne mislimo samo na sjedeća mjesta, već na cjelokupan doživljaj vašeg prostora. Omogućite gostima da se osjećaju kao kod kuće tako da imate prostor na kojem će im hrana i piće uvijek biti dostupni. Možete napraviti mali bar kojem svatko može pristupiti ili na stolić u dnevnom boravku postaviti zanimljive posude u kojima će se uvijek nalaziti slatkiši i grickalice.

Joshua McGush
 

4. Postavite pločice zanimljivih uzoraka ili boja u kuhinju i kupaonicu

Ako ste s odabirom palete boja odlučili da ćete imati fokus na nekoj boji, u kuhinji i kupaonici je najbolje tu boju uključiti u pločice. Ako je vaš kuhinjski i kupaonski interijer neutralnih boja, onda se poigrajte s pločicama koje imaju zanimljive uzorke. Primjerice, u bež ili bijelu kupaonicu savršeno bi se uklopio neki mediteranski uzorak pločica.

5. Razmislite o dodavanju teksture

Ovo posebno vrijedi za interijere u kojem prevladavaju neutralne boje. Kombinacijom različitih materijala i različitih tekstura tkanine postići ćete dinamiku i toplinu u interijeru.

Francesco Lagnese

6. Istaknite elemente koji imaju svoju priču

Zasigurno imate omiljenu umjetninu ili komad starog namještaja. A možda planirate uložiti u neki element koji već dugo priželjkujete. Takvi elementi vašem interijeru dodaju vašu osobnost i karakter, stoga je važno istaknuti ih. Osim toga, odlična su priča za sve one goste koji vam po prvi put dolaze doma.

Jan Showers
 

7. Ogledala u interijeru

Ogledala vizualno povećavaju prostor i čine ga prozračnijim. Odličan su element za male i uske hodnike, a jedno veliko ogledalo ne zaboravite staviti i u spavaću sobu. Također, prilikom postavljanja ogledala u kupaonicu pobrinite se za to da je smješteno na razini na kojoj možete vidjeti svoj portret. Također, pokušajte ih objesiti na zidove strateški – prvo pogledajte što će se u njima odražavati i iz kojeg kuta.

 

8. Uložite u kvalitetan kauč

Ovo je važno posebno ako se radi o obiteljskom domu s kućnim ljubimcima. Bolje je da na samom početku uložite u kvalitetan kauč ili veliku kutnu garnituru nego da za nekoliko godina ponovno ulažete u kauč – jer će se jednako osjetiti na budžetu, možda čak i više. Ne zaboravite se vratiti na početak priče i na paletu boja. Ona će vam pomoći prilikom odabira nijanse kauča, prekrivača i ukrasnih jastuka koje ćete staviti na kauč.

 

9. Ukrasni jastuci

Jedan uzorak i jedna boja jastuka će vrlo često izgledati previše jednostavno i dosadno. Pogotovo ako je vaš kauč jednobojan, i to u nekoj neutralnoj nijansi. Stoga dizajnerica Mellisa Warner savjetuje da se poigrate s uzorcima, teksturama i bojama. Naravno, držeći se primarne palete boja koju smo odabrali na početku.

Kilz
 

10. Statement elementi

Statement dekorativni elementi su veliki predmeti s kojima možete jednostavno istaknuti jedan zid umjesto da ga osmišljavate s mnoštvom manjih detalja. Ovo je „igranje na sigurno“, podiže cijeli interijer i čini ga elegantnim i ukusno uređenim.

11. Odaberite pravu duljinu zavjesa

U dnevnom boravku i spavaćoj sobi radi postizanja topline i udobnosti interijera dobro je odlučiti se za zavjese koje sežu sve do poda. U kuhinji će odabir takvih zavjesa, naravno, biti nepraktičan, stoga se odlučite za sjenila ili kraće zavjese koje ćete moći često i jednostavno prati. Detaljnije upute o odabiru zavjesa pronađite ovdje.

Francesco Lagnese

12. Budite originalni s posuđem

Imate li godinama isto posuđe? Više niti ne primjećujete kakvo je, jednostavno ste naviknuli na njega, a vaš blagovaonski stol uvijek izgleda jednako. Kako biste spriječili ovu situaciju, odlučite se za potpuno nespareno posuđe. U većini trgovačkih lanaca samostalno posuđe nije tako skupo i to vam omogućava kupovinu tanjura, posude i ostaloga kako vam se svidi. Nespareno posuđe dodatno će vas motivirati za šarenije i bolje pripremljene obroke na tanjuru tako da ste svakako na dobitku. Istu stvar napravite sa šalicama i čašama.

13. Obojite strop u svjetliju boju

Ako imate manji prostor i visok namještaj, vjerojatno je najbolje rješenje držati se svijetlih, pa čak i bijelih zidova. Za koju god se boju odlučili, za strop odaberite nekoliko nijansi svjetliju kako bi vaš interijer na kraju dobio prozračan izgled čak i ako je mali te nema dovoljan dotok dnevnog svjetla.

Joe Schmelzer
 

14. Zlatni detalji

Zlatni detalji interijeru daju  eleganciju i toplinu. Uklopit će se u gotovo svaki stil interijera i svaku paletu boja. Ne trebate pretjerivati sa  zlatnim detaljima – dovoljno je postaviti malu zlatnu lampu ili, primjerice, na kuhinjske ormariće dodati male zlatne ručke.

Trevor Tondro
 

15. Veća kupaonica

Ako je kupaonica mala i preuređujete je od nule, svakako uzmite u obzir ideju s walk-in tušem sa staklenom pregradom. To je element koji će kupaonicu učiniti prozračnijom i vizualno većom.

Izvor: housebeautiful

Izdvajamo

Iz drugih medija