DA SMO OVO PRIJE ZNALI ...

5 biljaka za kvalitetniji san odraslih i djece

 

U današnje užurbano doba ne možemo si priuštiti da svoje spavanje i rituale povezane s tom neophodnom životnom aktivnosti uzimamo zdravo za gotovo ili zanemarujemo jer bi posljedica takvog pristupa bio neizmjerni umor koji bi ovladao svim aspektima našeg života uzrokujući pritom smanjenje produktivnosti, razdražljivost u odnosima s najmilijima i loše opće fizičko stanje.

Kako biste se pobrinuli da vama i vašim mališanima san svake večeri dođe lako na oči, možete primijeniti niz savjeta i trikova kako biste spavaće sobe pretvorili u pravo carstvo snova. Jedan od korisnih savjeta svakako je unošenje biljaka u svoj prostor koje ne samo da predstavljaju privlačan dekorativni detalj nego vam mogu i pomoći da se bolje odmorite noću. Smjestite barem jednu od ovih pet biljaka u svoju sobu kako biste stvorili najbolje moguće uvjete za opuštajući i regenerirajući san iz dana u dan.

Svekrvin jezik - Sansevieria trifasciata

Više razine kisika u prostoru, pogotovo noću, omogućuju bolji san. Dok većina biljaka ispušta kisik tijekom dana i odmara noću, svekrvin jezik ispušta kisik cijelo vrijeme - čak i dok spavate. Odličan je odabir jer može živjeti u prostorima s različitim razinama dostupnog svjetla, a potrebno ju je zaliti jednom tek svaka dva tjedna.

Lavanda - Lavandula

Lavanda je dobro poznati lijek za opuštanje i smirivanje pa je logičan izbor za sobu u kojoj punimo baterije za novi dan. Živa biljka lavande u vašoj spavaćoj sobi ispuštat će znatno jači miris od osušenih stabljika, a njen svjež i umirujući miris pripremit će vas za miran san. Lavandi treba puno svjetla pa je ključno da teglu s ovom biljkom smjestite na osunčano mjesto tik uz prozor. Ljeti je iznesite van kako bi upila što više Sunčeve svjetlosti.

Jasmin - Jasminum polyanthum

Predivni sitni cvjetići jasmina izgledat će čarobno na vašem noćnom ormariću, a miris koji ovaj cvijet ispušta djelovat će kao prirodno sredstvo za opuštanje. Smanjenje stresa i napetosti omogućit će vam da lakše utonete u san i budete odmorniji idući dan. Jasminu također treba mnogo sunca pa svoju biljku držite uz osunčani prozor i pripazite da ne pretjerujete sa zalijevanjem.

Gardenija - Gardenia

Bez sumnje, sam pogled na predivni bijeli cvijet gardenije izmamit će vam osmijeh na lice, a njen miris ima blagi efekt sedativa. Gardenija nije jednostavan cvijet za održavanje pa nije za potpune početnike. Treba joj za rast neizravna Sunčeva svjetlost - pripazite da je ne stavite izravno na sunce jer bi joj sunčeva svjetlost mogla spržiti lišće.

Spatifilum - Spathiphyllum

Ova česta kućna bilja prirodni je pročistač zraka koji iz njega izvlači štetne tvari poput formaldehida, plijesni koja se prenosi zrakom i drugih vrsta alergena, a otpušta pročišćeni kisik natrag u prostor. Čist zrak u sobi stvara zdrave uvjete za život i bolji san iz noći u noć. Spatifilum može bez problema opstati u prostorima s niskom razinom svjetlosti pa je savršen izbor za spavaće sobe bez velikih prozora. Biljku je potrebno zalijevati jednom tjedno, a ako se nalazi blizu prozora ili ako zimi grijete, zalijte je i dva puta tjedno.

Dobar san je od izuzetne važnosti za zdravlje i kvalitetu života, stoga vas pozivamo da odaberete zdrav san uz Meblo Trade proizvode za zdravo spavanje!

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 09:01