OVO BI VAS MOGLO IZNENADITI!

5 stvari u vašem dnevnom boravku koje su prljavije nego što mislite

 Armelle Habib
Iako je to, uz kuhinju, prostorija u domu koju najčešće pospremate, dnevni boravak istovremeno je mjesto u kojem vlada najveći nered

Naime, s obzirom na to da je ovdje riječ o najfrekventnijoj prostoriji u domu u kojoj borave apsolutni svi ukućani, sasvim je razumljivo da će se nered nakupljati najbrže i najlakše. Ipak, jeste li znali da neke stvari u vašem dnevnom boravku privlače više bakterija i nečistoća od ostalih? Evo o kojim se to predmetima radi, a neki bi vas mogli poprilično iznenaditi. Nas svakako jesu!

1. Daljinski upravljač

Ovo je jedan od onih predmeta u dnevnom boravku koji diraju apsolutno svi, a da pritom ni ne razmišljaju jesu li prije toga oprali ruke ili ne. Na daljinskom upravljaču zato se nerijetko nalaze mnoge bakterije i nečistoće, a riješiti ih se možete samo na jedan način - pravilnim i redovitim čišćenjem daljinskog upravljača. Najbolje je očistiti ga mokrom dezinfekcijskom krpicom, a posebnu pozornost posvetite tipkama, kao i udubljenjima oko njih.

2. Kontroler za igranje igrica

Kontroleri za video igrice, baš poput daljinskih upravljača, doslovno su pravi koncentratori bakterija i ostalih nečistoća koje se na njima nakupljaju prilikom korištenja. Oni na sebi također mogu sadržavati štetne bakterije, a kako biste ih se što uspješnije riješili, redovito ih čistite dezinfekcijskim krpama ili vlažnim maramicama.

3. Dekorativni jastučići

Dekorativni jastuci sastavni su dio svakog dnevnog boravka, a uglavnom služe kao ukrasni dodatak na trosjedu ili sjedećoj garnituri. Ipak, morat ćemo vas razočarati i reći vam da iste (nažalost) sigurno ne perete onoliko često i kvalitetno kako biste trebali. Naime, po njima često prolijete nešto, zaprljate ih grickalicama, a nerijetko na njima spavaju i kućni ljubimci. Osim nečistoća, na njima se često skupljaju alergeni, plijesan i opasne bakterije koje mogu ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. Zato redovito presvlačite navlaku na dekorativnim jastučićima, a njih barem jednom na dva mjeseca operite u perilici ili ručno, ovisno o tome od kojeg su materijala.

4. Navlake na trosjedu ili kauču

Baš kao što su nečistoćama izloženi dekorativni jastučići, tako i sve navlake na trosjedu ili kauču treba redovito čistiti i mijenjati. Naime, sav tapacirani namještaj trpi toliko istrošenosti, bilo da je riječ o hrani i pićima koja se konzumiraju ili ostacima ulja za tijelo od svakodnevne upotrebe. Uklonite mrlje što je prije moguće odmah kada se pojave mrljama, bit će ih lakše očistiti. Isto tako, redovito usisavajte presvlake, barem jednom tjedno, a jednom godišnje zakažite i profesionalno čišćenje.

5. Mali prostori koje često zanemarujete

Mnogi ljudi nerijetko, i to potpuno nesvjesno, zapostavljaju čišćenje prostora ispod dekorativnih jastuka, kauča, stolaca te nekog drugog sjedećeg namještaja. To može rezultirati nakupljanjem uvijek sveprisutne prljavštine, prašine i bakterija koji ne stvaraju samo dojam neurednosti, već i štete vašem zdravlju. Redovito usisavanje, brisanje i mijenjanje navlaka obavezno je kako biste prestali zanemarivati ova mjesta u svome domu.

Izvor: Apartment Therapy.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:02