MALI FUNKCIONALNI PROSTORI

6 načina kako mali dnevni boravak učiniti većim (i jedna greška koju morate prestati raditi)

U slučaju da imate malu dnevnu sobu, sasvim je logično da ćete ju prilikom uređenja pokušati učiniti što većom. ipak, postoje neka pravila kada je riječ o dekoriranju ili renoviranju dnevnog boravka male kvadrature

- Ako raspolažete malim prostorom u domu, razumljivo je da ćete u taj isti prostor morati ukomponirati viiše različitih funkcija. Međutim, uklopiti nekoliko različitih funkcija na malom području, u ovom slučaju dnevnom boravku, može predstavljati veliki izazov - tvrdi blogerica i velika zaljubljenica u dizajn interijera Ashley Goldman.

- Kako biste stvorili kohezivan prostor bez nepotrebnog nereda i gomilanja suvišnih stvari u prostoru, važno je definirati kako će dnevni boravak funkcionirati, a tek nakon toga kupiti namještaj u skladu s time - dodaje.

Naime, ako će dnevna soba dijelom biti igraonica, razmislite o namještaju koji dolazi s dodatnom ostavom, odnosno mjestom za skladištenje stvari. Ako u ndvenom boravku planirate ugostiti mnogo ljudi i ljubitelj ste druženja s rodbinom ili prijateljima, razmislite o kupnji stolaca za slaganje, stolova za kavu koji se 'proširuju' i u samo nekoliko trenutaka postaju sjedeće ili modularne sofe. osim toga, za 'štednju' prostora u dnevnom boravku savršeno su rješenje bočni stolovi na koji se mogu okretati sobom (po potrebi).

1. Uskladite veličinu tepiha s kvadraturom dnevnog boravka

Tepih je bez sumje jedna od omiljenih dekoracija u svakom prostoru, naročito u dnevnom boravku, ali čak se i s njegovim odabirom može pogriješiti. Ashley Goldman zato potvrđuje da je odabir tepiha vrlo važan čimbenik kod uređenja dnevnog boravka, naročito ako je riječ o manjoj kvadraturi sobe. No, kako točno odrediti je li tepih idealne veličine za vašu sobu?

- Sve noge namještaja koji posjedujete trebaju biti na rubovima vašeg tepiha, tako da to ne stvara iluzija smanjenja prostorije - savjetuje blogerica.

2. Budite kreativni s pohranom stvari u prostoru

- Multifunkcionalni namještaj spriječit će da vaša dnevna soba izgleda prenatrpano i neuredno, a samim time izgledat će i mnogo veća nego što zapravo jest. Savršen odabir u tom slučaju jest police s knjigama, spremište unutar namještaja, a dobro će vam doći i odvojeno mjesto za čuvanje pošte i ključeva, ako je vaš dnevni boravak pored ulaza u stan ili kuću - savjetuje Goldman.

3. Ako imate ograničeno mjesto na podu, stvari objesite na zid

Prostor zida u dnevnom boravku uistinu je prepun dizajnerskog potencijala, ali on vam može odlično poslužiti i za skladištenje suvišnih stvari u dnevnom boravku. S tom se činjenicom slaže i blogerica Goldman koja misli da je upravo vješanje stvari na zidovima idealno rješenje za izbjegavanje nereda u maloj dnevnoj sobi.

- Umjesto podne svjetiljke, radije montirajte zidnu rasvjetu. Umjesto klasičnih vješalica, radije se odlučite za zidne kuke koje zauzimaju malo prostora, a multifukcionalne su. Umjesto ladica za ključeve i poštu, na zidove postavite držače i 'plutajuće' police - savjetuje Ashley.

Foto: Instagram/@house_decorating

4. Obavezno izbjegavajte masivni namještaj

Umjesto masivnih i glomaznih komada namještaja koji će vas možda osvojiti svojim izgledom, dizajnom ili vam se jednostavno sviđaju jer su u modi, radije se odlučite za naještaj s nekoliko različitih funkcija. S istim se slaže i Ashley Goldman koja smatra da je kupnja masivnog namještaja u malom dnevnom boravku kardinalna pogreška koju ne smijete raditi.

- Kupnjom prilagodljivog, multifunkcionalnog namještaja doslovno ćete uštedjeti na prostoru i vaš će mali dnevni boravak izgledati mnogo prostranije te veće - kaže blogerica.

5. Odlučite se za minimalizam

Iako minimalistički stil uređenja nije svima prvi izbor, ako u domu imate mali dnevni boravak, ne morate previše razmišljate. Minimalizam je smjer kojim naprosto morate poći, a Goldman je objasnila i zašto.

- Ako u vašem dnevnom boravku postoji previše komada namještaja za pohranu stvari i sve vam to stvara dojam nereda i pretrpanosti, jedino je rješenje 'eliminirati' određene elemente u prostoru - naglašava Ashley.

Foto: Instagram/@zer0living

6. Odaberite namještaj koji je vizualno 'lagan'

Naime, postoji namještaj koji vizualno može 'povećati' vašu prostoriju u domu, a upravo je to ono što preporučuje Goldman.

- To može biti stakleni stolić za kavu ili pak bočni stol s uskim nogama. Zahvaljujući ovakvom namještaju vaš će dnevni boravak izgledati veće, šire i prostranije - kaže Goldman.

#1 greška koju nipošto ne smijete napraviti kod uređenja malog dnevnog boravka

- Nikada nemojte gurati namještaj u malom dnevnom boravku do samog zida. Iako se ovo može činiti pametnim rješenjem, 'lebdeći' namještaj od zidova zapravo može učiniti da vaš dnevni boravak izgleda znatno prostranije. Kad se namještaj u malom prostoru gurne do samog kraja zidova, to može stvoriti iluziju još manjeg te skučenijeg prostora - tvrdi Goldman.

Izvor: My Domaine.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 15:48