RADNI STOL & MOTIVACIJA

6 zlatnih savjeta za odabir i organizaciju dječjeg radnog stola

Kako pomoći svojim školarcima da se koncentriraju na domaću zadaću i učenje? Napravite im radni kutak koji će ih motivirati, evo kako!

Neki psiholozi kažu kako je naviku pisanja domaćih zadaća i učenja kod djeteta najjednostavnije stvoriti ako se te aktivnosti odrađuju uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu. Osim toga, mjesto treba školarcu treba pružati sve potrebno za pisanje zadaće te uvijek biti uredno kako bi ga motiviralo. Kako bismo si olakšali motiviranje naših školaraca da budu redoviti u pisanju zadaća i održavanju svog radnog mjesta urednim, donosimo vam nekoliko savjeta za odabir i organizaciju dječjeg radnog stola.

1. Dovoljno velike dimenzije i svijetle površine

Prilikom odabira stola računajte svakako na to da će vaš školarac u nekom trenutku imati otvoreno više knjiga i bilježnica, a vjerojatno i laptop. Stoga mu je potrebna veća površina stola kako bi bilo mjesta za sve. Budući da je radni stol nešto što će koristiti gotov svaki dan, velike su šanse da se površina brzo ošteti. Stoga savjetujemo odabir svjetlijeg stola na kojem se ogrebotine neće vidjeti kao na tamnim površinama. Dodatno, možete na radni stol postaviti pleksiglas, koji će onda vaš školarac moći dekorirati po želji tako da u prostor između površine stola i pleksiglasa stavi fotografije, crteže i slično.

2. Police ispod i iznad stola

Tijekom školske godine u sobi vašeg školarca nakupit će se sigurno mnogo papira, knjiga, časopisa, uz udžbenike i bilježnice koje inače ima. Stoga je dobro osigurati dovoljno polica kako se sve to ne bi nakupljalo na radnom stolu. Vjerojatno će isprve završiti na površini radnog stola ali će vašem školarcu biti jednostavnije ukloniti te stvari ako u blizini ima police predviđene za odlaganje takvih stvari. Tako će jednostavnije održavati radnu površinu na kojoj piše domaće zadaće urednom.

3. Sve na jednom mjestu

Što je vašem školarcu potrebno za pisanje domaće zadaće i učenje? Vjerojatno čaša za pribor za pisanje puna olovki, bojica, flomastera i markera. Možda i neki prazni papir. Ponekad se vašem školarcu neće dati pisati domaća zadaća u sobi, možda će se zbog veličine stola htjeti prebaciti u kuhinju. Tada je važno da su papiri i pribor za pisanje na jednom mjestu kako bi što jednostavnije mogao prebaciti i na kraju uredno vratiti sve što mu je potrebno.

4. "Soba unutar sobe"

Školarci posebne simpatije imaju prema skrovitim mjestima na kojima se osjećaju samostalno. Ako imate tu mogućnost u sobi, radni stol postavite ispod kreveta na kat. Tako ćete mu u vlastitoj sobi dati dodatnu razinu privatnosti, osjećat će se samostalnije, a time odgovornije i motiviranije za odrađivanje obaveza.

5. Prirodno osvjetljenje i svjež zrak

Ako ipak ne radite "sobu unutar sobe", postavite stol na mjesto koje je najbliže prozoru. Tako će vaš školarac imati najviše dnevne svjetlosti i svježeg zraka kada mu zatreba.

6. Prostor za razne papire

Ovo je tijekom školske godine vjerojatno jedan od najvećih problema - nakupljanje papira. Ako u školi na satovima dobiva razne dodatne papire za učenje ili ispunjavanje te ako ih nakon toga ne treba nositi svaki dan u školu kada ima te predmete po rasporedu, uzmite jedan obični organizator papira u koji će slagati takve stvari. Tako će mu za vrijeme testova i usmenih ispitivanja biti nadohvat ruke za učenje.

Foto: Casa Kids
Izvor: housebeautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 13:45