INSPIRIRANO FRANCUSKOM

7 ideja kako dom pretvoriti u “tres chic” prostor

Francuzi su narod koji diktira trendove u svemu što ima veze s estetikom, pa ne čudi što mnogi pokušavaju kopirati njihov stil u modi, ali i u uređenju doma

Kako u svome domu postići neodoljiv, francuski šik nadahnut izgled na koji će svima automatska reakcija biti izjava - “Ooh, là là!”? Evo nekih korisnih savjeta i ideja.

Što je zapravo francuski dizajn interijera?

Elegantan francuski dizajn interijera ne treba miješati s Francuskom kao zemljom. Dizajnerica Lisa Worth tumači kako je to profinjena mješavina antikviteta, kolekcionarskih kolekcija i samog dodira zemlje. Ima strogo kozmopolitsku vibru, sa značajnim naglaskom na ekstravaganciju i visoku modu te vrlo primjetan nagovještaj oštrine.

Koja su njegova pravila?

Jednostavno, ali eklektično. I s dušom. S karakterom. Također, ključno je zaigrati na kartu dobrih strana prošlosti.

Koje je konkretne ideje najbolje slijediti ako želimo brz, ali uspješan rezultat?

1. Malo neuredno je poželjno

Francuzi nisu kontrol- frikovi i nisu opterećeni savršenstvom. Zato, primjerice, u francuskim časopisima nerijetko možete vidjeti lokalne domove koji nisu besprijekorno sređeni i uređeni za fotografiranje, nego su fotografirani u realnim, svakodnevnim situacijama, bez cenzure. Nepospremljen krevet za njih je znak da se u tom stanu živi pa smatraju da je slaganje posteljine svako jutro često gubitak vremena. Ukratko, Francuzi njeguju tzv. lijepu neurednost.

2. Zlatna boja je zakon

Kako bi dom imao pravi francuski štih, potrebno mu je dodati malo zlatne boje. No, nikako ne pretjerujte! Najbolje bi zato bilo da zlatnu dodate u obliku šalica, okvira za slike, vaze, jastuka, posteljine, i ostalih sitnijih kućnih predmeta. Tada će efekt biti najbolji... Vjerujte nam. Provjereno u više navrata!

3. Povijest treba biti prisutna u suvremenom domu

Francuzi nećete srušiti zidove u korist otvorenog tlocrta. Umjesto toga, oni najčešće odlučuju dopustiti izvornim postavkama da rade svoje. Zamršene letvice? Osvježite ih pop mat bojom. Podovi riblje kosti? Gurnite namještaj do zidova i ostavite ih golim. Obojeni kamin? Oslonite ogledalo na vrhu, ali ne uljepšavajte previše kako bi pojedinosti odlično funkcionirale kao dekor.

4. Zavjese treba imati i treba im dopustiti da boemski padaju po podu

Na taj način prozorima ćete dati sofisticiranost, ali i efekt dramatičnosti. Zavjese koje se lagano vuku po podu ili ga tek dodiruju stvorit će onaj neodoljiv, savršeno nesavršen, nedovršen izgled.

5. Bogati tekstili u glavnoj ulozi

Prozori nisu jedino mjesto gdje se Francuzi oslanjaju na sanjivu tkaninu za raskošan izgled interijera. Oni su također obožavatelji tapeciranih zidova, dramatičnih kreveta s baldahinom i svečanim baršunom. Zapravo, bilo kojeg elementa voluminozne siluete i bogate teksture, poput svilenog brokata ili duchesse satena.

6. Ukrasite dom poljskim cvijećem

Ukrasite svoj dom suncokretima, tratinčicama, ljubičicama... Što prirodnije cvijeće posložite u svom domu, to će atmosfera i učinak biti ljepši. I bolji.

7. Kupujte na buvljacima

Na buvljacima će Francuskinje naći sve što im treba da popune police, urede zidove, stolove te druge površine i dijelove doma. Na buvljacima kupuju čak i posuđe i ne zamaraju se time da imaju setove posuđa. Tako na ručku kod Francuskinje nije neobično da svaki gost ima različiti tanjur.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:59