MUKE PO PRAŠINI

7 mjesta koja svi zaboravljamo očistiti

 

Kada uđemo u sobu, lako je vidjeti što treba očistiti. Obično je to gomila prljavog rublja ili sudoper pun prljavog posuđa, lonaca i tava. Ali kako smo skloni ignorirati ono što je izvan našeg vidokruga, ostaju mjesta u domu koja često potpuno zanemarujemo, a trebalo bi ih očistiti. Pogledajte sedam mjesta koja svi zaboravljamo očistiti!

Donja strana namještaja

Kada pogledamo ispod kreveta ili kauča, obično je tu prašina koju jednostavno možemo ukloniti usisavačem ili peruškom. Ali jeste li stvarno pogledali dno komada namještaja? Nećete vjerovati kada vidite što se sve nalazi na okviru kreveta, fotelja ili stola.

Koristite usisavač kako biste se riješili paukova, jajašca i prašine najmanje dva puta godišnje.

Zidovi i letvice

Prašina i prljavština se može zadržavati i na okomitim i horizontalnim površinama. Otvorite zavjese ili sjenila i uključite sva svjetla, bit ćete zaprepašteni kada uočite koliko su vam zidovi prašnjavi. Ako imate zidne tapete, prašine će biti još i više.

Započnite čišćenje od vrha zida prema dolje pomoću peruške koja skida čestice prljavštine. Završite tako što ćete očistiti tragove oko prekidača za svjetlo i utičnica.

Zatim uklonite nečistoću s drvenih letvica. Nevjerojatna količina prašine može se sakupiti na tim sitnim platformama. U sobama kao što su kuhinje i kupaonice gdje ima više vlage, vjerojatno ćete morati obrisati pločice vlažnom krpom jer je vlaga pretvorila prašinu u "zemlju" koja se drži na površini.

Vrhovi ormara, vrata i okviri za slike

Kada se odlučite za čišćenje, dajte si vremena, a vjerojatno ćete vidjeti više prljavštine nego što će vam se svidjeti. Skloni smo ignorirati ono što je izvan našeg vidokruga. Redovito čistite vrhove okvira vrata, kuhinjskih i visokih ormara za pohranu, okvire za slike i kutove stropova.

Dok ste gore, provjerite rasvjetna tijela i stropne ventilatore. Peruška s izvlačivom drškom je vaš najbolji alat za hvatanje prašine i paukova. Ako ju nemate, upotrijebite čistu krpu od mikrovlakana i pričvrstite je na ručku od metle.

Filteri i otvori za zrak

Ako vaš dom ima centralno grijanje, postoji kanal koji povezuje sustav u vašem domu. Obrađeni vrući ili hladni zrak izlazi kroz otvore i zatim se vraća u sustav.

Ako se zrak koji se vraća u sustav ne filtrira, prašina i čestice peludi će se jednostavno vratiti u životni prostor. Postoje različiti tipovi filtera, od vrlo skupih do jeftinih mreža. Koji god tip koristite, oni se moraju promijeniti ili očistiti kako bi bili učinkoviti. Dok mijenjate filter, odvojite vrijeme i za čišćenje rešetki. Lakše ćete disati i na svemu ćete imati manje prašine.

Podovi u ormaru

Lako je vidjeti kada je potrebno očistiti ormar. Odjeća je skupljena, police su nagomilane i stvari padaju na vas kad otvorite vrata.

Ali kada ste zadnji put očistili stvarno ormar, uključujući i pod? Podovi u ormarima - pogotovo ako su obloženi tepihom - mogu postati jako prašnjavi i prljavi od nečistoća koje donose cipele. Tepih može postati plodno tlo za plijesan i insekte.

Barem sezonski, izvucite sve iz ormara i prostor temeljito očistite. To je ujedno i savršeno vrijeme za doniranje svih onih stvari koje stvarno ne trebate i ispravno pohranite ostatak.

Usisivači i alati za čišćenje

Ako su svi vaši uređaji za čišćenje stvarno prljavi, onda svaki put kada ih koristite, samo širite prljavštinu. Kada ste zadnji put dobro pogledali svoje četkice za usisavanje i čišćenje?

Naravno, ispraznite posudu ili bacite vrećicu za jednokratnu uporabu iz usisavača, kada je potrebno. No, posudu treba temeljito oprati i temeljito očistiti svaki mjesec. Većina se može oprati u vrućoj, sapunastoj vodi i ostaviti da se osuši na zraku. Vjerojatno postoje i filteri koji se također trebaju prati ili mijenjati. Provjerite okretne šipke i četke i uklonite sve upletene vrpce ili kosu. Dobit ćete bolje rezultate čišćenja i manje prašine.

Sve glave brisača, spužve i četke za čišćenje treba očistiti vrućom vodom i sredstvom za dezinfekciju nakon svake uporabe. Kuhinjske spužve mogu sadržavati i širiti opasne bakterije ako se njima ne rukuje na odgovarajući način.

Sobne biljke

Bez obzira da li su vaše biljke stvarne ili umjetne, mogu nakupiti nevjerojatnu količinu prašine. Većina živih biljaka imat će koristi od brzog tuširanja. Ako su prevelike za pomicanje, koristite krpu od mikrovlakana ili jednokratnu krpu da obrišete svaki list.

Umjetne biljke se također mogu očistiti krpom ili ih izvaditi van i pomoću sušila za kosu hladnim zrakom uklonite prašinu.

Izvor: thespruce.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:23