ZIMSKO POSPREMANJE

7 stvari kojih se trebamo riješiti prije nego što započnemo čišćenje

 Move2

Kod čišćenja doma često se ne radi toliko o organiziranju prostora ili procjenjivanju što vam sve treba u kući a što ne, koliko se radi o brisanju, pranju, glancanju i ribanju. No, ipak mislimo da je mudro riješiti se nekih stvari i prije nego što prionete na pravo čišćenje. Tako će vaš prostor prodisati, a vi ćete imati manje stvari koje treba očistiti.

1. Riješite se nepotrebnih sitnica

Knjige pritom zaista nisu sitnica! Ako vam one slučajno predstavljaju višak, darujte sve što vam ne treba prvoj gradskoj ili školskoj knjižnici i stvorite nov prostor na policama. Ali više prostora na policama dobit ćete i tako da se riješite suvenira i sitnica koje ste dobili, primjerice, za rođendan ili odložili na policu još prošlog Božića.

2. Riješite se "šetajućih stvarčica"

Naravno da ne možete imati stan u kojem nema ni spajalica, ni ukosnica, pa ni šibica i upaljača (za paljenje svijeća, ako ne pušite). Sve te sitnice trebaju nam nadohvat ruke, ali kuća će izgledati puno bolje, a svakako se i lakše očistiti od prašine, ako ih okupite u jednoj ladici ili u par malih posuda.

3. Maknite dekor koji stoji predugo

Pogledajte dobro oko sebe i primijetite novim okom što sve stoji na vašim policama i stolovima dulje vremena. Neke stvari koje dugo gledamo prestanemo primjećivati, pa nam tako neki dekorativni detalji zapravo postanu samo skupljači prašine. Maknite ih i stavite nešto novo – a to novo može biti i nešto staro, samo donešeno iz druge sobe.

4. Deke i dekice iz zimskih dana

Sunce je, toplo je, trebaju li vam po kaučima sve dekice?! Možda je došlo vrijeme da ih operete, osušite i pospremite do sljedeće zimske sezone.

5. Jastučići - koliko ih ima?

Čak i kad su najobičniji, jastučići uvijek imaju dva lica: jedno obožavano, koje je uvijek tu za nas da nam uljepša prostor svojim bojama i mekoćom, a drugo ono koje – skuplja prašinu. Napravite inspekciju svojih jastučića i odlučite – možda je vrijeme da se nekih riješite, a neke dobro usišete usisavačem za prašinu koristeći samo tome namijenjen nastavak u obliku četkice.

6. Ogolite površine komoda i ormarića

Police, stolići, komode, noćni ormarići. Kad ih proljetno sunce obasja, najednom su puni… svega, a ne samo prašine. Koliko god ih nastojali držati čistima, te su površine u domu uvijek magnet za sitne predmete. Krenite sobu po sobu i pokušajte – kada ih raščistite i obrišete, čitava prostorija izgleda drugačije.

7. Inventura sredstava za čišćenje

Pregledajte što imate, a što nemate od brojnih sitnica koje vam trebaju za čišćenje. U tom procesu riješite se praznih bočica, izlizanih krpica i spužvica, bacite nešto što ne volite, ohrabrite sebe u proljetnom čišćenju kupnjom novih sredstava i pomagala kao što su četke, krpe i sprejevi! I ne zaboravite očistiti i najboljeg pomoćnika u čitavom procesu čišćenja: usisivač.

Izvor: AT/Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:24