UREĐENJE INTERIJERA

8 savjeta poznatog dizajnera interijera

 

Stilist i dizajner unutarnjeg uređenja Jason Grand australski je kreativac iz Sydneya koji je tijekom svoje karijere surađivao s brojnim međunarodnim brendovima i časopisima poput Vogue Livinga te je za sve ljubitelje dobrog dizajna izdvojio osam odličnih savjeta kako stvoriti jedinstven dom prepun osobnosti. Što nam Jason Grand savjetuje pročitajte u nastavku!

Beautiful girl eating pizza in a modern kitchen
Getty Images

Uvijek budite u potrazi za neobičnim detaljima koji će oplemeniti vaš osnovni dekor.

Jednostavnom uređenju koje je često rezultat ograničenja budžeta možete dati svoj pečat i podići ga na višu razinu odabirom detalja koji će privlačiti pažnju svojom bojom, oblikom ili uzorkom te odvlačiti pozornost promatrača od ostatka uređenja koje je, primjerice, u neutralnim bojama ili pak malo istrošenije. Imajte na umu da to ne moraju biti skupocjeni predmeti, upravo suprotno! To može biti obiteljsko blago koje je sakupljalo prašinu na tavanu kuće vaše bake ili koje ste pronašli na lokalnom buvljaku. Važno je da uvijek držite oči otvorene za predmete kojima možete razvedriti svoj prostor ili ga učiniti elegantnijim.

Uramljivanjem objedinite uređenje.

Volite imati slike na zidovima i planirate postaviti cijelu galeriju? Pažljivim odabirom boja i materijala okvira u koje ćete smjestiti svoje slike možete stvoriti bolju koheziju prostora. Na fotografiji je tako galerija na zidu pomoću drvenih okvira povezana s drvenim namještajem iste bolje koji je postavljen u boravak.

Odaberite svoj kauč s pažnjom.

Kupovina kauča je važno ulaganje pogotovo ako uzmete u obzir da taj komad služi za određivanje osnovne atmosfere u prostoru te je stoga važna početna točka za promišljanje prostora. Neke od ključnih značajki koje morate obavezno uzeti u obzir su naravno njegova veličina i proporcije u odnosu na veličinu dnevne sobe, kao i oblik koji je jako stilsko obilježje pa može u potpunosti promijeniti izgled prostora. Udobnost kauča i materijal kojim je presvučen također su važni jer se dobro odabranom presvlakom u prostor može unijeti jaki grafički uzorak ili izražajna tekstura, a kauč pretvoriti u odličan detalj u boji ili pak sasvim neutralan, ali bezvremenski komad namještaja.

Nemojte zanemariti rasvjetna tijela.

Viseća rasvjeta može u vaš prostor dodati odličnu točku fokusa i danju i noću pa vrijedi malo istražiti ponudu na tržištu. Nemojte svoju glavnu svjetiljku odabrati usput već se potrudite da se svojim izgledom uklapa u interijer i daje mu osobnost.

Budite hrabri.

Možda se miješanje stilova, boja, uzoraka i tekstura čini zastrašujućim, ali to biste trebali doživljavati kao igru, a ne kao problem! Ne mora sve biti savršeno, ni gotovo odjednom. Umjesto toga, dajte si vremena kako biste našli komade i elemente koje ćete zaista voljeti i koji će se uklopiti u vaš životni stil te vam pomoći stvoriti jedinstveni dom u kojem istinski uživate.

Budite buntovni.

Svi oko vas imaju prostore uređene u skandinavskom stilu, a vi baš volite jarke boje i uzorke? Privlače vas moderni interijeri, ali imate starinsku fotelju koju obožavate i koja se baš i ne uklapa? Ne dajte se pokolebati i ukrasite svoj dom na način koji možda krši stilska pravila, ali vama pruža najviše zadovoljstva.

Opustite se.

Ne mora svaki detalj biti u savršenoj ravnoteži sa svim ostalim detaljima. Bez ustručavanja unesite malo kaosa i nereda u prostor odabirom rasparenih jastučića, nedovršene umjetnine na zidu, zgužvanih tkanina ili grubo obrađenih drvenih komada. Poremetite malo red koji ste stvorili i unesite time živost u svoj dom.

Kombinirajte skupocjeno i povoljno.

Izvorni dizajnerski komadi mogu biti skupa investicija, no ako ih kombinirate s elementima koje niste puno platili dobit ćete prostor jedinstvenog i atraktivnog izgleda bez da pritom bankrotirate. Odabirom jednog ili dva ključna dizajnerska komada postići ćete bolji efekt nego nakrcavanjem svog prostora skupocjenim detaljima koje će se jednostavno izgubiti u masi predmeta.

Izvor: Decor8

Foto: Holly Becker

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:42