miris ili smrad?

9 načina kako ukloniti neugodne mirise iz kuhinje

Koliko vam se samo puta dogodilo da ste pripremili odličnu večeru za obitelj i prijatelje u kojoj ste istinski uživali, a osim što ste guštali u njezinu okusu, i kuća vam je cijela mirisala na svježe pripremljenu hranu od koje rastu zazubice. Taj vam dan zasigurno nije smetao miris koji dopire iz kuhinje, no dan kasnije najčešće nam više ne odgovara da nam kuhinja miriši po pečenoj ribi ili nekom varivu, a o ostatku stana da ni ne govorimo. U nastavku možete pronaći devet provjerenih metoda kako ukloniti mirise iz svoje kuhinje pa se bez ustručavanja možete baciti na kuhanje čak i najaromatičnijih jela!

Kava čini čuda.

Zdjelica sa svježe mljevenom kavom smještena u hladnjak, zamrzivač ili jednostavno u kuhinju neutralizirat će neugodne mirise. Samo kuhanje turske kave također će zrak ispuniti opojnom aromom kojom možete sakriti neugodne mirise, što je odličan trik ako imate goste i želite brzopotezno rješenje jer ćete usto moći uživati u toploj šalici kave sa svojim gostima.

Iskušajte ugljen.

Zbog svojih kemijskih obilježja ugljen se može koristiti za upijanje mirisa. Pobrinite se da ugljen bude prirodan, da u njemu nema udjela drva mesquita i da je bez aditiva, a možete ga bez ustručavanja koristiti u svojem hladnjaku ili za upijanje mirisa vlage. Komad ugljena stavite u čarapu i smjestite na neko mjesto koje neće upadati u oči i pustite da djeluje.

Soda bikarbona može biti osvježivač zraka.

Kutija sode bikarbone često se koristi za upijanje mirisa u hladnjaku, no soda bikarbona je iznimno korisna i u kuhinji. Slično kao i mljevena kava, soda bikarbona raspoređena po prostoru u zdjelicama upit će miris kuhanja, a ako mješavinu vode i sode bikarbone prokuhate na štednjaku dobit ćete ekološki osvježivač zraka.

Čistite za sobom.

Iako biste dok kuhate najradije sve zaprljane zdjele, tave, daske za rezanje i kuhinjski pribor stavili u sudoper, s namjerom da se za njih kasnije pobrinete, čišćenje dok kuhate puno je učinkovitiji način kako ukloniti neke mirise koje ostavljaju namirnice poput luka, češnjaka ili masti. Umjesto da pustite da se upiju u vašu dasku i s prolaskom vremena samo pojačaju, temeljito operite i očistite svoja kuhinjska pomagala i posuđe što je prije moguće. Ne samo da ćete se lakše izboriti s neugodnim mirisima, nego ćete imati manje posla s pranjem nakon obroka.

Operite svoje rublje.

Određene tkanine imaju veliku upijajuću moć pa se zato na pojedinim komadima vaše odjeće posebno jako osjeća miris dima cigareta, alkohola i znoja nakon što ste neko vrijeme proveli u kafiću ili baru u kojem se puši. Isto vrijedi i za kuću pa tako što prije operite odjeću i tkanine koje su bile blizu izvora neugodnog mirisa.

Zamijenite postojeći miris novim.

Ako miris kuhanja ne možete ukloniti, prekrijte ga novim! Ispecite kekse od zobenih pahuljica ili pak ukusni čokoladni kolač. Iako postoje različita mišljenja o tome hoće li drugo jelo koje pečete u pećnici upiti mirise prethodnog jela, najvažnije je da ih ne pripremate u isto vrijeme i to je to. Nemojte podcijeniti miris koji ispuštaju slastice s maslacem, šećerom i opojnim aromama cimeta ili muškatnog oraščića.

Prokuhajte cimet.

Kada već spominjemo cimet, ovaj popularni začin zbog svoje predivne arome i koristi za naše zdravlje dobrodošla je alternativa mirisu pržene hrane. Stavite nekoliko štapića cimeta u vodu i pustite da voda proključa oko pola sata i njihov će ugodan miris ispuniti vašu kuhinju.

Osvježenje limunima.

Cimet nije jedini sastojak koji možete prokuhati u vodi kako biste uklonili neugodne mirise. Narezani limuni, limunova korica ili korice drugih citrusa, kao i vanilija, lovorov list i slični začini također mogu učiniti čuda u borbi protiv neugodnih mirisa. Tako za proljetnu svježinu možete koristiti limun, a narančinu koru s klinčićima ostavite za jesensko ili zimsko osvježenje.

Isprobajte ocat.

Prije i nakon kuhanja ostavite zdjelice s octom u blizini štednjaka, pogotovo ako kuhate nešto što ispušta intenzivan miris. Ovaj se trik preporučuje i dok pripremate ribu, koja unatoč svojem divnom okusu nema baš divan miris i danima može ostati u zraku. Ocat upija mirise pa ga imajte u blizini dok kuhate i držite još nekoliko sati nakon što ste završili (ili čak ostavite preko noći u kuhinji za posebno tvrdoglave mirise) prije nego što bacite tekućinu. Želite li ubrzati proces, uvijek možete alkoholni ili jabučni ocat dodati u kipuću vodu na štednjaku. Stavite jednu žlicu octa na jednu šalicu vode te pustite da mješavina ključa 20 - 30 minuta.

Izvor: Domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:06