SAVJETI DIZAJNERA

9 odličnih ideja za uređenje formalnog dnevnog boravka

 Instagram/Anna Stathaki
 

S obzirom na to da je dnevni boravak jedna od najposjećenijih prostorija u našem domu, sasvim je razumljivo da njegovom uređenju posvećujemo najviše pažnje i vremena. Kada je riječ o uređenju dnevnog boravka, svaki je detalj bitan - od volumena, namještaja, dekoracija, uzoraka, materijala pa sve do korištenih boja. Zato vam donosimo devet inspirativnih ideja za uređenje formalnog dnevnog boravka koje je portal My Domaine pronašao na Instagramu.

1. Ne mora sve biti usklađeno

- Jedan od dizajnerskih elemenata formalnih dnevnih soba posljednjih godina jest podudarni namještaj. Znate ono - čitava soba, sjedeća garnitura, stolci i stolić za kavu, svi oni izgledaju kao da su kupljeni u kompletu. Ne držite se pravila da sve mora odgovarati. Umjesto toga radije pomiješajte stilove, teksture i boje kako biste stvorili raznolikost u prostoru - ističe dizajnerica Ella Hall za portal My Domaine.

2. Spoj starog i novog

Kako biste modernizirali tradicionalni formalni dnevni boravak, ne morate kupovati potpuno novi namještaj. Dizajnerica Hall zato predlaže da započnete s onim što već imate i preoblikujete vintage komade u domu svježom novom tkaninom. To je jednostavnije, ali i mnogo jeftinije rješenje za uređenje dnevnog boravka.

3. Nemojte zanemarivati umjetnine na zidu

Umjetnine mogu uistinu promijeniti ugođaj bilo kojeg životnog prostora. Hall zato predlaže da svoj formalni dnevni boravak koristite kao određeno mjesto za predstavljanje 'dojmljive umjetnosti koja je izmjenjiva iz sezone u sezonu'. Također, ako je vaš namještaj okrenut ka tradicionalnoj strani, umjetnost koja je malo suvremenija može cijelom boravku dati osvježavajući dojam.

4. Samo da je udobno

Za razliku od nekadašnjih sjedećih garnitura koje su po samoj defiiniciji formalnog izgledale lijepo, ali su pritom bile izuzetno neudobne, danas to više nije slučaj. Kako preporučuje i sama dizajnerica, pri uređenju formalnog dnevnog boravka u fokusu bi prvenstveno trebali biti udobnost i komfor sofe.

5. Pomiješajte različite teksture

- Sve formalne dnevne sobe naših roditelja uvijek su bile tapecirane od glave do pete. Miješanje različitih materijala, poput dodavanja nekih drugačijih tkanina ili kože, sjajan je način da se izbjegne ovaj ustaljeni izgled - sugerira dizajnerica interijera Lauren O’Donnell.

6. Usredotočite se na funkcionalnost

Formalne dnevne sobe prošlih godina također su imale jednu temeljnu funkciju - zabavljati goste u formalnom okruženju. Međutim, u 2020. godini puno smo ležerniji od prethodnih generacija, a funkcionalnost je ključna.

- Životni prostor važan je dio kuće, ali danas definitivno služi drugačijoj svrsi jer je to više korišteni i funkcionalni prostor. Želite da je dnevni boravak u vašem domu osmišljen za zabavu gostiju, opuštanje, pa čak i blagovaonicu, što je formalno, ali dovoljno ležerno da bude primljivo - ističe O'Donnell.

7. Tapecirajte namještaj neutralnim bojama

Kada dizajnirate svečani životni prostor, može biti primamljivo ići s tapeciranim namještajem koji privlači pažnju. Međutim, O'Donnell sugerira drugačije.

- Uvijek kažem da komade presvlake/navlake stavljate na neutralne čvrste mješavine nasuprot uzorcima, a zatim tapecirate stolice i sofe u jastuke s uzorkom ili pak koristite prostirke - kaže ona za portal My Domaine.

8. Vodite računa o rasporedu namještaja

Smisao formalnog dnevnog boravka je okupljanje prijatelja i obitelji na zajedničkom druženju. Smisao je samo da vaš namještaj potiče odgovarajuću interakciju. Dizajnerica Katie Stix predlaže odabrati sjedeču garnituru i ostali namještaj koji protiče razgovor, poput dvije sofe okrenute jedna prema drugoj ili četiri stoliaca sa središnjim stolom.

9. Bitna je lokacija dnevnog boravka

Dizajnerica Stix ističe da se formalna dnevna soba naših roditelja uvijek nalazila na samom pročelju kuće, odnosno potpuno odvojena od ostalih prostorija.

- Ako je moguće, pronađite formalni životni prostor odvojen od aktivnog prostora u domu. Ako se dnevna soba nalazi u samoj blizini kuhinje, gdje se svi okupljaju, ona omogućava da razgovor protječe i da se dom osjeća povezani - sugerira dizajnerica.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:47