SAVJETI STRUČNJAKA

Adaptacija stana u Novom Zagrebu

 

Poštovani, posjedujemo stan u zagrebačkom naselju Travno, veličine 62 kvadrata. U njemu žive bračni par s djetetom i baka. Može li se ikako dobiti još jedna spavaća soba (bračni kutak) jer muku mučimo sa spavanjem? Unaprijed se zhavaljujemo!

Ovaj novozagrebački stan ima dovoljno kvadrata da bi se ostvarile iskazane želje korisnika, no problem se pojavljuje u ograničenom broju otvora na fasadi, tj. broju mogućih prirodno osvijetljenih prostorija. Ponuđeno rješenje donekle negira nedavni postupak legalizacije zatvaranja lođe. Naime, zatvaranjem lođe su se svakako dobili dodatni “grijani” kvadrati, ali izgubio se dubinski prodor dnevnog svjetla kao i mogućnost orijentiranja više soba na lođu. Kuhinja je premještena u unutrašnjost stana, s druge strane instalacijskih vertikala. Premještanjem kuhinje i optimizacijom kupaonice postigla se pozitivna podjela stana na dva dijela – javni i intimni. Hodnik je uklanjanjem pregrada dobio prirodno osvjetljenje preko dnevnog boravka. Iz dnevnog boravka pristupa se kratkom otvorenom hodniku iz kojega se ulazi u tri spavaće sobe i kupaonicu. Na mjestu kuhinje otvoren je prostor za traženi bračni kutak s izlazom na balkon.

Rješenje sadrži dnevni boravak i jednu spavaću sobu koje imaju manju površinu nego što standardi nalažu, ali svakako nude rješenje problema s brojem spavaćih soba. U budućnosti je moguće i uklanjanje fiksne barijere između boravka i prve spavaće sobe te stvaranje većeg boravka uz mogućnost povremene sobe za goste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:14