Nova organizacija stana

ARHITEKTONSKA CRTAONICA Preuređenje stana od 55 kvadrata

Kako do dvije spavaće sobe s dovoljno prirodnog svjetla?

PROFIL

IME UREDA: ARHITEKTONSKI STUDIO KRIŽNJAK
WEB ADRESA: www.kriznjak.com
FACEBOOK: Arhitektonski studio Križnjak
E-MAIL KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
LINKEDIN: kriznjak

Arhitekti Martina i Robert Križnjak predlažu kako u stanu relativno male površine osmisliti novu organizaciju.

Poštovani, šaljemo stan u visokom prizemlju zgrade sagrađene 1990., površine 55 kvadrata. Stan je orijentiran na zapad. Visina stropa je 252 cm. Visina otvora za prozore je 85,5 cm. Nosivi zid je između kuhinje i hodnika/spavaće sobe, a dimnjaci u kupaoni i kuhinji. Želimo dvije spavaće sobe s dovoljno prirodnog svjetla jer trenutačno soba nema prirodno prozračivanje te kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak integrirati u jedan prostor. Također, u stanu je obavezno zamijeniti podove i stolariju. Unaprijed zahvaljujemo na prijedlozima.

Poštovani, s obzirom na poziciju vertikala, nosivih zidova i vaših zahtjeva, predlažemo zahvate kako bi se osiguralo funkcionalno rješenje stambenog prostora. Novi raspored stana se sastoji od ulaza, degažmana s vešerajem, kupaonice, dječje sobe, roditeljske sobe te dnevne zone koju čine dnevni boravak, kuhinja i blagovanje. Pri projektiranju, parametri koji su diktirali novi raspored bili su postojeći nosivi zidovi i vanjski otvori.

Da bi se organizirala još jedna spavaća soba s dnevnim svjetlom, predlažemo rušenje postojećih pregradnih zidova. U postojećem stanju je kuhinja s prostorom blagovanja bila većih dimenzija te je bila djelomično odvojena pregradnim zidom od dnevnog boravka. U novom stanju predlažemo premještanje kuhinje na poziciju sobe 2. Predlaže se uklanjanje pregradnog zida između dnevnog boravka i postojeće sobe 2 te organizacija nove kuhinje “L” oblika sa svim potrebnim uređajima. Time se povećava prostor dnevne zone te kuhinja, dnevni boravak i blagovanje čine jednu cjelinu. U postojećem stanju u dnevni se boravak ulazilo kroz kuhinju, što se izbjeglo novom organizacijom. Iz ulaznog prostora se ulazi u dnevnu zonu stana koju čine kuhinja i blagovanje te dnevni boravak.

Zonu TV-a se čini kutna garnitura, tabure i stolić te TV s pripadajućom komodom. Uklanjanjem sobe 2 javlja se dodatna potreba za smještajem ormara. U ulaznom prostoru su organizirani ugradbeni ormari za cipele i kapute te je pomicanjem pregradnog zida dobivena i veća dubina postojećeg ulaza. Nova dječja spavaća soba, kojoj je osigurano dnevno svjetlo, organizira se na poziciji postojeće kuhinje te je tlocrtno riješena organizacija kreveta, radnog stola i ormara. Iz ulaznog prostora ulazi se u degažman u kojemu se predviđa ugradbeni ormar s perilicom rublja. U kupaonici je kada dimenzija 75x180cm, ploča s umivaonikom i wc s ugradbenim vodokotlićem.

Roditeljska spavaća soba ostaje istih tlocrtnih gabarita kao u postojećem stanju, krevet je nepovoljnije pozicioniran tako da je jednom dužom stranom bliže prozoru zbog potrebe za organizacijom ormara.

MALA ŠKOLA UREĐENJA DOMA - Vodeći stručnjaci odgovarju na pitanja, a pitanja nam šaljite na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:43