Za hodnik, kuhinju ili kupaonicu

Atraktivan stalak za odlaganje stvari

 

U potrazi ste za praktičnim komadom namještaja, policom ili stalkom za odlaganje odjeće, hrane, časopisa i sličnih sitnica i ne možete u dućanima pronaći ništa što vam se sviđa? Imamo jednostavno rješenje za vas! Izradite ga sami! Efektnog izgleda, ovaj stalak za vješanje žičanih košara izvrsno će se uklopiti u vaš hodnik, kupaonicu ili dnevni boravak, a za njegovu izradu trebat će vam malo strpljenja, mirna ruka i tek nekoliko praktičnih alata.


Potreban materijal

drvena letva dimenzija 2,5 cm x 5 cm x 180 cm
drveni štap dimenzija 1,25 cm x 120 cm
veća okrugla daska za postolje promjera 45 cm
kružna pila
metar
bušilica
Forstner svrdla za drvo
dva vijka - 0,6 cm x 10 cm
šest otvorenih kuka s navojem za drvo
tri žičane košare

Postupak

Prepolovite dugu letvu točno na pola kružnom pilom. Oba komada letve okrenite tako da strana široka 5 cm bude usmjerena prema vama. Izmjerite i označite na obje letve visinu od 10, 35 i 60 cm od jednog njenog kraja kako biste dobili tri oznake međusobno udaljene 25 cm. Izbušite rupe na svakoj oznaci na letvama kako biste kroz njih kasnije mogli provući drvene štapove. Izmjerite i izrežite drveni štap na tri dijela dužine po 40 cm.

Na okruglu drvenu dasku postavite komade letve na udaljenosti od 33 cm, obilježite njihov položaj te izmjerite i obilježite gdje bi bilo središte svake letve.

Pomoću Forstner svrdla za drvo promjera 50 mm izbušite rupe na označenim dijelovima, ali samo do pola debljine daske. Ostatak probušite klasičnim nastavkom bušilice koji treba biti nešto uži od širine vijka.

Izbušite središte dna obje letve i to na strani koja je udaljenija od prve rupe. Pričvrstite letve na drvenu osnovu pomoću vijaka. Provucite drvene štapove kroz rupe. Na svaki drveni štap pričvrstite po dvije otvorene kuke s navojem, ali ih nemojte poravnati u okomitu liniju nego ih međusobno razmaknite po 5 cm.

Objesite žičane košare na držače i odaberite mjesto gdje ćete staviti svoj novi držač!



Izvor: The Merrythought

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:54