DELIKATNA I RAFINIRANA

Boja zbog koje sve izgleda luksuznije i profinjenije

 

Postoji mnoštvo dizajnerskih elemenata koje vrijedi razmotriti prilikom uređenja doma, no malo koji je toliko važan kao boja. Prava nijanse može unijeti u vaš prostor pregršt osobnosti i stvoriti interijer koji će vas godinama veseliti, a jednako tako može stvoriti dojam luksuza i rafiniranost što je posebno važno kada uređujete s ograničenim budžetom.



Jedna je boja posebno poželjan odabir kada vam je cilj stvoriti dojam skupocjenog uređenja, a to je bijela boja slonovače koja može odoljeti zubu vremena i izgledati fantastično godinama. Nijansa o kojoj je riječ je delikatna i s pažnjom ju trebate koristiti i kombinirati, ali rezultat koji njome možete postići je dojam većeg, prostranijeg i prozračnijeg prostora. Za razliku od intenzivnih boja čija je popularnost stvar trenda, nijanse bijele nikada neće izaći iz mode te njima nikada ne možete pogriješiti.


Evo kako pomoću boje slonovače možete stvoriti luksuzni dom bez da potrošite puno!

Razmislite ponovo o svojoj osnovi

Prije nego počnete uređivati dobro razmislite o osnovi na kojoj gradite svoj interijer. Osvježavate li svoj dom, obavezno nanesite novi sloj boje. Bijela je zapravo kompleksna boja i odabir prave nijanse na kraju se svodi na osobnu preferenciju. Ključno je znati da intenzivna bijela boja predstavlja odličnu podlogu za izlaganje umjetnina i dodavanje slojeva boja i tekstura koji će dodatno doći do izražaja, dok će primjerice toplija bijela biti primjerenija za tradicionalno uređene prostore.

Stvarajte slojeve u različitim nijansama bijele

Uređenje prostorije od nule može se doimati zastrašujuće, ali jednostavno ne možete pogriješiti stvaranjem slojeva namještaja i dodataka u različitim nijansama boje slonovače. Osim što je zahvalna boja, izgledat će izvrsno u svim prostorijama. Pritom nemojte pokušavati pronaći namještaj koji se savršeno slaže. Umjesto toga poigrajte se s materijalima, teksturama i uzorcima kako biste obogatili svoj prostor!

Odaberite tepih svijetle nijanse

Svijetli tepisi pomažu reflektirati svjetlost pa se stoga prostorija doima luksuznijom, svježom i novom. Prekrivanje poda ili velike površine nečim boje slonovače izvrstan je način da posvijetlite svoj prostor. No, pripazite da vam sav namještaj nije tamnih i teških boja jer će onda to stvoriti preveliki kontrast koji vam može smetati. U slučaju da vam je dom prepun tamnog namještaja pokušajte radije sa svjetlijom nijansom sive.

Odaberite namještaj s presvlakama

Možda se na prvi pogled kauč boje slonovače čini kao katastrofalan odabir pogotovo ako imate djecu i/ili kućne ljubimce, no odaberete li namještaj s presvlakama i tkanine koje su izdržljivije i mogu se lakše čistiti, nećete imati problema. U slučaju da nemate drugog izbora, ukrasite svoj kauč dekicama i jastucima koje se može oprati i zamijeniti. Time ćete zaštititi kauč i pritom dobiti privlačan element teksture.

Razmišljajte o razmjerima

Ključni zadatak prilikom uređenja luksuzne spavaće sobe stvaranje je višestrukih slojeva različitih visina, omjera i tekstura. U potpunosti bijele sobe mogu izgledati plošno i bezlično pa preporučujemo da eksperimentirate s različitim nijansama bijele, boje slonovače i bež boje kako biste stvorili zanimljiv prostor. Još jedan koristan trik je dodavanje ogledala u prostor jer ga oko doživljava kao neutralni element, a pritom reflektira svjetlost te vizualno proširuje.

Zamijenite žarulje

Najveća pogreška prilikom ukrašavanja prostora namještajem i dodacima boje slonovače jest krivi odabir rasvjete zbog kojeg krem boje izgledaju žuto. Ako želite da se prostorija doima svjetlije morate pripaziti na vrijednosti Kelvina prilikom odabira žarulja. One žarulje koje imaju vrijednost od 3500K do 4100K bacat će bijelo svijetlo, a one koje imaju 3100K i niže bacat će žuto svijetlo. Iskušavajte što izgleda bolje u vašem prostoru.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 02:00