NEKE BI VAS MOGLE IZNENADITI

BRZO I JEDNOSTAVNO: Ovo su genijalne navike čišćenja koje morate usvojiti što prije!

Donosimo vam popis korisnih navika zbog kojih nikada više nećete morati raditi 'generalku'

Ovih dana radite od kuće ili ste primorani biti u kućnoj izolaciji? Onda je pravo vrijeme da malo više pažnje (i vremena) posvetite urednosti i čistoći svoga doma. Čišćenje doma ne mora biti zamorno i oduzimati vam mnogo vremena, dovoljno je samo da usvojite određene navike kojih se kasnije samo morate pridržavati. Naime, usvojite li neke od vrlo jednostavnih navika poput pravilnog načina brisanja prašine ili svakodnevnog pospremanja kreveta, ubrzo biste mogli zaboraviti kako izgleda 'generalka'.

1. Brišite/perite podove na pravilan način

Uvijek brišite podove od kuteva prema središtu prostorije. Naime, ako podove u svome domu brišete na bilo koji drugi način, bakterije, prljavštinu i prašinu ćete samo dodatno raznijeti po cijelom domu. Zato je uvijek dobro krenuti od kuteva ili eventualno jedne strane prostorije prema drugoj. Usvojite li ovu naviku, možete biti sigurni da će vaši podovi biti kvalitetno i temeljito očišćeni i/ili obrisani.

2. Namočite prljavo posuđe prije pranja

Namačite prljavo posuđe ili pribor za jelo prije pranja umjesto da ih odmah krenete prati pod mlazom vode dok ih čistite. Idealno je da posuđe namačete nekoliko minuta u vrućoj vodi kako bi nakupljena masnoća, ostaci hrane ili bilo što drugo na dnu i/ili rubovima posude lakše otišlo dolje kod samog pranja.

3. Čistite po principu 'od vrha prema dnu'

Kada brišete prašinu, čistite hladnjak ili pak perete prozore, uvijek to radite od vrha prema dnu. Naime, tako ćete postići da sva prašina, prljavština ili masnoća s vrha padne na dno, a tada je sve što trebate samo pokupiti istu s poda. Sasvim jednostavno!

4. Čistite jednu prostoriju za drugom

Bit ćete mnogo učinkovitiji ako se posvetite svakoj prostoriji posebno, a ne čistite li ih nekoliko odjednom. Nikada nemojte u isto vrijeme čistiti nekoliko prostorija, već se u jednoj zadržite tako dugo dok ju ne završite do kraja. S obzirom na to da uvijek trebate mijenjati vodu i ispirati krpe za pranje, pobrinite se da kupaonica uvijek bude posljednje mjesto u domu na popisu čišćenja.

5. Nemojte brisati prašinu vlažnom krpom

Brisanje prašine jedan je od najvažnijih, ali mnogima i najnapornijih poslova. Umjesto korištenja klasičnih vlažnih krpa za čišćenje prašine, mnogo je bolja opcija isto obavljati koristeći pritom antistatičke maramice. One odbijaju prašinu, a cijeli postupak čišćenja čine mnogo lakšim, a samim time i bržim.

6. Ne čistite svaku površinu istim sredstvom

Iako danas u trgovinama možete pronaći sredstva za čišćenja za koja je navedeno da se mogu koristiti kod svih površina, mi vam osobno to ne bismo preporučili. Naime, većina sredstava zbog svoje formule nije namijenjena svim površinama i zato je jedna od kardinalnih pogrešaka koristiti jedno sredstvo za čišćenje cijelog doma. Određena sredstva mogu oštetiti osjetljive površine pa je važno pripaziti s njihovom primjenom.

7. Maknite stvari s poda prije usisavanja

Obavezno pospremite prostoriju prije usisavanja, a pogotovo je važno maknuti sve stvari s poda.Ako to ne učinite, veća je vjerojatnost da ćete uništiti usisavač. Prije usisavanja trebate pokupiti sve sitnice koje se na podu često mogu naći - kopče ili gumice za kosu, olovke, čarape i dječje igračke.

8. Redovito čistite i pospremajte

Kako najlakše izbjeći veliku 'generalku' kada je riječ o čišćenju stana ili kuće? Jedan od načina je sljedeći - nikada nemojte odgađati čišćenje i pospremanje doma. Nepisano pravilo je da je sve ono za što treba do dvije minute posla, najbolje obaviti odmah. Rješavajući se manjeg nereda čim nastane, izbjeći ćete veliko i zahtjevno čišćenje kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:35