IDEJE ZA PET

Brzo i lako: uljepšajte životni prostor uz pomoć knjiga

    AUTOR:
    • Anita Budimir

  • OBJAVLJENO:
  • 31.12.2019. u 03:45

Trikove kako dekorirati naći ćete u izdanju “For the Love of Books”. Autori Thatcher Wine i Elizabeth Lane smatraju da naši papirnati prijatelji nisu bitni samo zbog literarne vrijednosti, nego mogu biti i dio dekora

Kad je nastupilo doba e-knjiga, nerijetko se moglo čuti da je došao kraj knjigama kakve poznajemo, ali u toj revoluciji pisane riječi ostali su hrabro stajati oni koji jednostavno vole oblik knjige, dodir i miris papira.

Oni kojima je knjiga više od samog sadržaja, takozvani bibliofili, skupljači knjiga, oni koji će vam za svaki rođendan darovati baš knjigu bez obzira čitate li vi ili ne. Prepoznajete li se u ovom opisu? Ako vam je sve to poznato, pronašli smo jednu knjigu za vas ili možda ideju za pokretanje novog posla. Naime, nedavno nam je sasvim slučajno pod ruku došla knjiga pod nazivom “For the Love of Books” Thatchera Winea i Elizabeth Lanea. Knjiga bi u slobodnom prijevodu značila “U ime knjiga”, što bi ukratko saželo Thatcherov život, koji je ujedno glavni protagonist knjige.

Thatcher Wine, inače vlasnik američke izdavačke kuće Juniper Books, ima i drugo, pomalo neobično radno mjesto pod nazivom kustos za knjige. Njegova popularnost naglo je skočila onaj trenutak kad mu je glumica Gwyneth Paltrow povjerila uređenje knjižnice u vlastitom domu. Dotad ne toliko poznat pojam kustosa za knjige, uzima maha pa Thatcher eto izdaje i vlastitu knjigu o tome kako uljepšati dom uz pomoć knjiga.

ŽIVOTNA PRIČA

Na gotovo 300 stranica knjige Thatcher priča vlastitu životnu priču, s povremenim prekidima vezanim za povijest knjiga općenito i pregršt slika svih njegovih projekata uz koje idu savjeti kako knjiga može, osim literarne vrijednosti, biti i dio domišljatog dekora. Wine smatra da knjige nisu samo za čitanje, one su predivni objekti same po sebi pa se stoga u ponudi njegove izdavačke kuće mogu pronaći knjige vezane za vaše interese, pisce ili samo one u vašoj najdražoj boji. Kustos za knjige također smatra da knjige mogu i trebaju biti u svakoj prostoriji vašeg doma, od dnevnog boravka pa do soba. Pojednostavljeno rečeno, Thatcherova filozofija je da knjige koje izlažete u svome domu govore o vama, kao što na primjer progovara svaki drugi dio uređenja, bila to umjetnička slika, fotografija, skulptura ili obična fotelja. Knjige predstavljaju jedan dio vas i stoga morate pomno paziti koje naslove izlažete očima posjetitelja.

Kako rasporediti knjige? Ovisno o prostorijama. Tako u dnevnom boravku trebaju biti naslovi koji najviše govore o vama. Da bi bili dobro usklađeni s uređenjem, mogu se naručiti novi, dizajnerski omoti

 

Osim što je potrebno izabrati naslove koje odražavaju vas, knjiga može govoriti o nekim vašim drugim referencama. Volite li možda vintage stvari ili neku boju posebno? Wine ima rješenje za sve vaše upite, njegov zadatak je složiti vašu knjižnicu da ona bude vaš svojevrsni glasnogovornik, a osim što predlaže i kombinira nove knjige, pruža mogućnost osvježavanja postojećih knjiga tako da ih umata u nove korice, one koje vi poželite. Nije Amerika baš nadohvat ruke pa Thatcher daje i prijedloge kako sami možete, po njegovu modelu, urediti svoju knjižnicu.

Također, na stranicama www.juniperbooks.com možete naručiti svoje primjerke neobičnih setova knjiga po cijenama od 150 $ do 375 $ ili jednostavnije samo naručiti nove omote za svoje knjige po cijenama od 10 $ do 70 $ ovisno o traženom dizajnu. Na istim tim stranicama ujedno možete stupiti u kontakt s Thatcherom i zatražiti da vam uredi knjižnicu.

 

Savjeti su raspoređeni po prostorijama u vašem domu. Dnevni boravak se obično smatra prostorom za opuštanje, ali ujedno i mjestom gdje obično borave gosti. Stoga je jako važno ono što izlažete na policama jer vaši posjetitelji na temelju toga mogu stvoriti dojam o vama. Thatcher preporučuje da za tu prostoriju izaberete knjige koje želite da vas prezentiraju, vi najbolje znate koje su to, a ako pak želite tomu dodati i malo estetike, kupite jednostavni papir za umatanje u boji koju preferirate i uskladite boje na svojim policama. Možete i posebno izdvojiti neke interese koji su vam važni pa im na primjer dajte zasebnu policu s još pokojim detaljem koji će skrenuti pozornost na njih.

 

Za kuhinju se pak preporučuju knjige koje su kulinarskog sadržaja. Možete ih posložiti po policama, uredno u serijama ili jednostavno ostaviti nehajno. Wine smatra da su knjige o kulinarstvu uvijek dobar začetnik razgovora tako pa ako primate goste u svoju kuhinju, knjige na takvim mjestima mogu uljepšati i olakšati druženje. Soba je vaše utočište, knjige u sobi su samo vaša tajna, u sobama treba držati knjige koje čitate i to da vam budu nadohvat ruke, preporuka je da to ipak ne bude previše knjiga jer nepročitani naslovi mogu izazvati stres. Pokraj uzglavlja na noćnom ormariću posložite ono što će vam dati miran san.

U SVAKOJ PROSTORIJI 

Dječje sobe su pak druga priča. Poznato je da djeca većinu vremena provode u svojim sobama, stoga napunite njihove sobe knjigama. Budite razigrani, smislite nove načine kako posložiti knjige u dječjoj sobi tako da im one budu uvijek zanimljive i što je najvažnije, bitno je često mijenjati knjige u dječjim sobama tako da im ne dosade i da uvijek imaju nešto novo za čitanje, a svi znamo da je čitanje jako važno za razvoj djece, a i odraslih.

Pravi izazov su dječje sobe - naslovi moraju biti zanimljivo posloženi, a dobro ih je i mijenjati, da mališanima ne dosade

Blagovaonica je također mjesto gdje se često primaju gosti pa Wine preporučuje da tu posložite knjige raznog sadržaja koje bi možda mogle zanimati vaše goste, a ujedno su zanimljive i vama. Izgled posloženih knjiga je individualan, zahtjevi s kojima se Thatcher susretao su raznoliki, od toga da je knjigu Keitha Richardsa umotao u kožni omot tako da se dobro slaže s onom Jane Austen ili do kompletnih knjižnica koje moraju biti u samo jednoj boji. Thatcher i sam smišlja omote knjiga pa ih slaže u jedinstvenu sliku na policama, naravno, po željama klijenata.

Oni koji poznaju povijest knjige znaju da Wine i nije smislio nešto novo. Oduvijek je knjiga dekorirala prostore, ali u jednom obliku to je bilo odvojeno od sadržaja knjige. Ono što Thatcher donosi je ukupna vrijednost knjige na vašoj polici i vaš odraz u njoj, što je u jednu ruku poticajno u vrijeme kad smo stalno u strahu da će knjige iščeznuti iz naših života.

Više na:  www.juniperbooks.com

Foto: For the Love of Books

Izdvajamo

Iz drugih medija