Zamke otvorenog prostora

Buka naša svagdašnja

Napokon ste pobjegli iz nepraktično iskorištenog prostora u predivan otvoreni raspored? Kuhinja i blagovaona povezani su vam s dnevnim boravkom i protočnost prostora je fantastična? Odlično! A što s bukom? Jedna od zamki otvorenog prostora u kojem su pročišćene forme i jednostavnost glavni aduti, neplanirana je akustika. Svaki vaš korak odzvanja, a da ne spominjemo šok ako vam nešto slučajno ispadne iz ruku. Odbijanje zvukova od velikih površina možete ublažiti na nekoliko jednostavnih načina.

Razdvajanje prostora.

Otvoreni prostor možete vizualno razdvojiti postavljanjem polica koje se protežu od stropa do poda. One mogu ostati otvorene kako bi se prostor i dalje prožimao, ali će svejedno djelovati kao prepreka buci koja putuje od površine do površine. Time ne zadirete u samu strukturu prostora i na raspolaganju imate gomilu mogućnosti promjene rasporeda.

Oblaganje zidova.

Ovaj je pothvat malo opsežniji, ali ima nekoliko različitih pozitivnih učinaka. Dodavanjem teksture jednom zidu u vašem prostoru pomoću opeke ili drvenih daskica razbit ćete veliku praznu plohu koja je do sada odbijala zvuk te ćete ujedno dobiti zanimljiv detalj unutarnjeg uređenja koji će dodati toplinu vašem domu. Uporaba drvenih ploča nije jedini način da se sakriju zidovi. Svoj zid uvijek možete obložiti lijepom neutralnom tkaninom! Pluto je još jedan zanimljiv materijal koji možete upotrijebiti, a možete ga jednostavno ukrasiti s najdražim slikama i posterima.

Postavljanje zavjesa.

Veliki prozori i staklena vrata plohe su koje s lakoćom odbijaju zvuk. Postavljanjem laganih i prozirnih zavjesa već ćete učiniti mnogo po tom pitanju, a niste u potpunosti zamračili svoj prostor. Tkanina će vam pomoći ublažiti buku, pa što je više ima, to će buke biti manje. Odaberite lijepe zavjese koje će se uklopiti u vaš interijer i nadogradite svoj interijer.

Velika umjetnost.

Ljubitelji umjetnosti s ovim bi prijedlogom mogli doći na svoje. Zašto ne biste zid prekrili velikim umjetničkim platnom? Nebitno jeste li ga kupili na nekom buvljaku, u galeriji ili ga pak napravili sami, svakako će zaokružiti prostoriju i dati osobni pečat uređenju vašeg interijera. Platno slike upijati će buku, a vi ćete uživati u vizualnoj poslastici.

Tekstura stropa.

Kao i zid, strop je jedna velika i ravna površina koja olakšava odbijanje zvuka pa je dodavanje teksture trik koji možete primijeniti i na njega. Oblaganjem površine stropa s drvenim daskicama obojenima u bijelo nećete zatvoriti prostor niti će biti uočljiva vizualna promjena, ali će pomoći s bukom.

Uporaba tepiha.

Čak i ako ste zakleti protivnik tepiha, razmislite o njegovom uvođenju u prostor jer taj višenamjenski komad nije samo ukras. Osim što vam omogućuje da vizualno odvojite zone u otvorenom prostoru, također služi i kao ublaživač zvuka. Za tepih vrijedi isto kao i za zavjese, što je bogatiji to bolje.

Materijal poda.

Tvrdi materijali kojima oblažemo podove, kao što su na primjer pločice, također nisu baš idealni u pogledu kontroliranja zvuka. Materijali poput linoleuma, koji danas možete pronaći u mnogo modernih uzoraka, izdrživi su i meki, pa će puno bolje upiti buku kuhanja i povlačenja namještaja.

Podlaganje namještaja.

Povlačenje namještaja po tvrdom podu često je jedan od većih izvora buke, pogotovo kada to rade djeca. Zašto ne biste na njihove noge stavili spužvasti ili gumeni materijal?

Sretno!

Izvor: Houzz.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:06