RADI ČUDA PO KUĆI

Čini rublje savršeno mekim, čuva pamuk, a uklanja mrlje čak i od hrđe

Bez ovog pomoćnika ni ne pomišljajte na pranje i čišćenje, a još je i jeftin

Ako volite prirodna sredstva za čišćenje, onda ste već sigurno dobro upoznati s čudima koje po kući radi alkoholni ocat. On ima široku primjenu u kućanstvu, ali može olakšati i pranje rublja.

Omekšava rublje

Mnogi su se već odrekli upotrebe omekšivača jer su naučili da je to kemikalija koja ne pomaže zdravlju naše kože, a uz to ozbiljno ugrožava i morski živi svijet. Omekšivači sadrže štetne kemikalije i skupi su, dok alkoholni ocat također može omekšati rublje. I bez brige, nema straha da će se na rublju osjetiti miris octa. Za sljedeće pranje dodajte pola litre alkoholnog octa, nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande, i vaše rublje će biti mekano i ugodno mirisno.

Sve ste probali, ali ručnici su vam i dalje hrapavi kao brusni papir? Godinama radite dvostruku grešku i skupo je plaćate, poslušajte ove savjete i guštajte u rezultatu

Eliminira mrlje

Alkoholni ocat dovoljno je jak da ukloni znoj, masti ili određene mrlje od hrane. Prije pranja natopite mrlju octom, ostavite pola sata, a zatim operite kao i obično. Mnogi se kunu u njegovo djelovanje naglašavajući kako je mnogo djelotvorniji od brojnih tvorničkih sredstava namijenjenih uklanjanju mrlja na odjeći. Uz to, ocat neće uništiti delikatni pamuk, što vam ne mogu garantirati tvornički proizvedeni odstranjivači.

Uklanja neugodne mirise

Dodajte 100 ml octa u dozator omekšivača i tako ćete ukloniti neugodne mirise s odjeće, zavjesa, posteljine... Alkoholnim octom možete "proći" i hladnjak u kojemu se zadržao neugodan miris ili oprati površine koje još uvijek "vonjaju". Ovisno o upotrebi, razrijedite ga vodom ili pomiješajte s nekim sredstvom namijenjenim površini koju čistite.

Čisti mrlje od hrđe

Najotpornije mrlje su svakako one od hrđe. Ako se pojave na vašoj odjeći, ne očajavajte. Sve što trebate je mješavina octa i soli u jednakim omjerima. Nanesite na mrlju, istrljajte, a zatim operite. Ne pretjerujte s deterdžentom, a ni omekšivačem!

Izvor: Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:06