Besprijekoran izgled baršuna

Čišćenje namještaja od baršuna

 

Prošle godine jednostavno vas je osvojio ovaj popularni trend u uređenju interijera i odlučili ste svoj dom uljepšati jednim impresivnim baršunastim komadom namještaja, oduševljeni raskošnom bojom i mekoćom ove atraktivne tkanine. Njen sofisticirani izgled doista privlači puno pozornosti, što znači da ćete morati pažljivo održavati svoj kauč ili fotelju u besprijekornom stanju jer će svaka mrlja i oštećenje odmah biti vidljivi!


Prva stvar koju morate učiniti jest smjestiti svoj kauč daleko od izravnog sunčevog svjetla, pogotovo ako ste odabrali baršunastu tkaninu izražajne i bogate boje kao što su plava ili žućkasta, jer ova tkanina zna blijediti. Ako to ne možete postići zbog manjka prostora, odaberite gušće zavjese koje će izgledati lijepo u interijeru, a pomoći će vam zaštititi vaš omiljeni komad namještaja. Važno je također redovito održavati tkaninu, a u nastavku saznajte kako!


Materijali

usisavač
upijajuća krpa
sapun i voda ili sredstvo za čišćenje presvlaka
meka četka

Usisavanje tkanine

Kada je riječ o osnovnom održavanju baršunastog namještaja, sve što trebate učiniti kako bi vaš kauč izgledao sjajno je uklanjati prašinu redovitim usisavanjem. Poslužite se i mekom četkom kako biste odvojili površinsku prljavštinu i lakše ju uklonili s tkanine.

Pozabavite se mrljama odmah

Ako netko slučajno prolije nešto po kauču, pomoću suhe i upijajuće tkanine odmah tapkanjem uklonite ostatke tekućine ili hrane kako biste izbjegli nastajanje mrlje.

Obavezno prvo isprobajte sredstvo za čišćenje

Niste uspjeli pobrisati sve što je proliveno po vašem kauču i sada vas muči sasušena mrlja na tkanini koju silom želite očistite? Svakako prvo testirajte sva sredstva koja planirate koristiti (uključujući sapun i vodu) na manje skrivenom komadiću kauča kako biste se uvjerili da neće uništiti tkaninu. Pomiješajte vodu i sapun kako biste dobili pjenastu mješavinu, nanesite ju na meku krpu i tapkajte njome po površini tkanine kako biste polako uklonili mrlju. Pustite da se tkanina u potpunosti osuši.

Iščetkajte tkaninu

Jednom kad se baršun s pjenom osuši, s mekom i suhom četkom iščetkajte površinu u smjeru dlačica kako biste ih vratili u njihov prirodni smjer i uklonili ostatak nečistoća s ostacima sapuna.

Obratite se profesionalcima

Kod većih mrlja na površini vašeg baršunastog namještaja najbolje je konzultirati se s profesionalcima kako biste se osigurali da će cijeli komad nakon čišćenja ostati iste boje. Profesionalne čistionice namještaj čiste sa specijaliziranim sredstvima koja njeguju tkaninu pa ponekad vrijedi uložiti kako biste što dulje održali prekrasan izgled svog namještaja.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:27