Blistav dom

Čišćenje pomoću sode bikarbone

I četiri stvari koje njome ne smijete čistiti!

Dobro su nam poznate brojne pozitivne značajke soda bikarbone, a koristi koje od nje imamo u kućanstvu jednostavno ne možemo zanemariti. Od primjene u kuhanju pa do svih mogućih trikova za čišćenje, ovaj magični i pritom sasvim povoljni prah s dobrim se razlogom može pronaći u svakom kuhinjskom ormariću. Iako je puno nježnija od uobičajenih sredstava za čišćenje, čak i soda bikarbona ima svojih nedostataka. Budući da je ipak riječ o nagrizajućem sredstvu budite pažljivi s osjetljivim površinama koje nisu posebno zaštićene ili imaju premaz koji se lako može skinuti.

Također je potrebno pripaziti na određene metale koji lako reagiraju pa korištenje sode bikarbone može dovesti do ružnih promjene boje. Budite na oprezu i kada kombinirate sodu bikarbonu s kiselim sredstvima poput soka od limuna ili octa. Budući da spajanje tih kemikalija izaziva reakciju čiji je popravni proizvod pjena, ali i plin, ključno je da ih ne kombinirate u zatvorenim spremnicima poput boce jer mogu eksplodirati i ozlijediti vas. Planirate li koristiti tu kombinaciju spojite ju neposredno prije nego ćete s njom čistiti, umjesto da mješavinu čuvate i tako riskirate kaos.

Ovih nekoliko stvari ne biste trebali čistiti pomoću sode bikarbone.

Posuđe od aluminija

Većinu metalnih površina možete istrljati i oprati pomoću sode bikarbone, no budite jako oprezni s aluminijem. Ako koristite sodu za pranje, budite brzi i odmah ju isperite jer ako dopustite da mješavina vode i sode stoji predugo na površini vašeg aluminijskog posuđa, oksidirat će i promijeniti boju.

Antikno srebro

Iako se pomoću sode bikarbone i aluminijske folije brzo može ukloniti nakupina nečistoća sa srebrnine, brojni proizvođači upozoravaju protiv njenog korištenja na antiknom srebru jer je preagresivna i može uništiti patinu. Budite posebno oprezni ako niste sigurni u podrijetlo vaših komada. Također ju nemojte koristiti na komadima za posluživanje koji imaju dekorativne detalje poput tirkiza ili bisera. Ako su vaši predmeti doista vrijedni, odnesite ih profesionalcima.

Pozlaćeni predmeti

Ako ste naslijedili servise za kavu i drugo posuđe sa zlatnim detaljima ili komade od pravog zlata, oprezno sa sodom bikarbonom. Budući da je zlato meki metal, lako ga je oštetiti čak s i nježnim nagrizajućim sredstvom poput sode bikarbone.

Mramorne površine

Proizvođači kamena ne preporučuju uporabu sode bikarbone na mramornim površinama jer se njenim opetovanim korištenjem eliminira zaštitni sloj na mramoru. Bolje je rješenje korištenje specijaliziranih sredstava koja ujedno i njeguju mramor.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 08:15