Cvjetna gredica u starom roštilju

Urbana vrtlarka Andreja Čoh pokazuje kako iskoristiti ove iznenađujuće tople jesenske dane za planiranje i sadnju lukovičastog cvijeća

Osunčani i iznenađujuće topli jesenski dani prilika su da se u urbanom vrtu naprave zadnje priprema za sljedeću vrtlarsku sezonu. Ovo doba godine vrijeme je kada se među ostalim planira i sadnja lukovičastog cvijeća koje će na proljeće zablistati na balkonskoj gredici. Lukovice sadimo sada ostavljajući im tako dovoljno vremena da prezime i da se dobro ukorijene kako bi se razvile u zdravu i snažnu biljku.

Neobična živuća vaza

Samo uzgajanje nije zahtjevno, a ako im se osigura dobro drenirano tlo i sunčana pozicija, lukovice se ubrajaju u skupinu vrtnih biljaka koje je najlakše uzgojiti. Tulipani, zumbuli, narcise ili šafrani mogu se saditi u teglama različitih dimenzija ovisno o veličini biljke, zbog čega možemo posegnuti i za kreativnijim rješenjima u planiranju šarene proljetne gredice.

Mi smo se odlučili za reciklažu i stari zapušteni roštilj pretvorili u neobičnu živuću cvjetnu vazu u kojoj će zajedno rasti tulipani i anemone. No, prije nego što krenemo u sadnju važno je obratiti pažnju na nekoliko detalja prilikom kupovanja lukovičastog cvijeća.

Ne kupujte smežurano

Na tržištu postoji veliki izbor različitog lukovičastog cvijeća čiji cvjetovi mogu krasiti našu gredicu od kraja zime pa do ranog ljeta. U tegli se može kombinirati više vrsta koje će dozrijevati jedna za drugom ili će se nadopunjivati po visini, kao što je, primjerice, zajednička sadnja tulipana i šafrana. Lukovice koje su smežurane ili osušene, a pogotovo ako su pokrivene s plijesni, nikako ne treba kupovati. Kvalitetne lukovice su na pogled zdrave, čvrste i sa svih strana neoštećene.

Tulipani

Tulipani su u Nizozemskoj u 17. stoljeću bili iznimno popularni, do te mjere da je njihovo posjedovanje značilo statusni simbol, a njihova vrijednost izjednačavala se s vrijednošću zlata. Na vrhuncu “tulipomanije“ cijene lukovica pojedinih vrsta tulipana bile su besmisleno visoke pa se tako, primjerice, za vrijednost cijele kuće mogla kupiti jedna jedina lukovica.

Pet jednostavnih koraka za sadnju lukovica pogledajte u našoj galeriji!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:12