DAŠAK EGZOTIKE U PROSTORU

Dekorativne palme u interijeru - savjeti za uzgoj i održavanje sobne palme

Želite li atraktivnu dekorativnu biljku u svom domu, sobna palma svakako je jedna od idealnih biljaka za vas. I ne samo to, ujedno je i jedna od najmanje zahtjevnih biljaka koje možete uzgajati

Ah, te divne tropske biljke! Palme se bez sumnje ubrajaju među najomiljenije egzotične biljke te ih ljudi rado uzgajaju, kako u vanjskim, tako i u unutarnjim prostorima. Postoji mnogo različitih vrsta palmi kojima odgovara uzgoj u stanu ili kući, međutim, kako bi dobro napredovale, potrebno im je odigurati potrebne uvjete.

Jedan od prvih i najvažnijih uvjeta za uzgoj sobne palme jest osigurati biljci da tijekom dana dobiva dovoljno prirodnog svjetla. Ovisno o vrsti dekorativne biljke, nije nužno da to bude izravno sunčevo svjetlo. Naime, neke palme čak bolje uspijevaju u laganoj polusjeni.

Osim toga, palmi je potrebno osigurati dovoljnu veliku posudu kako bi mogla normalno rasti i razvijati se. Ako palmu držite u premaloj posudi ili ju se selite prilikom njezina rasta, korijenje neće rasti kako treba i biljka će uvenuti.

Palme ne zahtijevaju posebnu njegu, naročito ako se radi o 'odraslim' biljkama koje su već dovoljno razvijene. Dovoljno je jednom ili dva puta godišnje, ovisno o uvjetima u kojima se uzgaja, na dekorativnoj palmi odrezati suhe i oštećene listove.

Što se tiče zalijevanja sobne palme, zahtjevi ove divne biljke opet variraju i ovise o 'odraslosti' same palme. Naime, mlade je palme potrebno redovito zalijevati, pogotovo tijekom sušnih ljetnih razdoblja. S druge strane, odrasle sobne palme bez problema mogu preživjeti i do nekoliko dana bez vode.

Povremeno, odnosno barem jedanput mjesečno, palmu bi bilo dobro 'prihraniti' vodom s tekućim gnojivom namijenjenim isključivo za sobno bilje.

Foto: Pexels

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 12:38