URADI SAM

Deset jednostavnih projekata od starih plutenih čepova

Izradi dekorativne, ali i funkcionalne stvari od starih plutenih čepova

Blagdanski tulumi će završiti, a kao podsjetnik na to ostat će brojni pluteni čepovi. Uz razne novogodišnje odluke, detoksikacije i nove planove, donosimo vam brze i lake ideje kako odmoriti mozak, opustiti se i napraviti dekorativne, ali i funkcionalne stvari za dom.

1. Oznake za biljke

Još jedna iznimno jednostavna, a korisna i efektna ideja. Ako se ponekad ne možete snaći u svom začinskom bilju, napišite njihova imena na plutene čepove, nataknite ih na štapiće za ražnjiće i zabodite u zemlju pokraj biljke. Ako ste ekološki svjesni, radije koristite prirodne čepove od pluta umjesto plastičnih.

2. Držač podsjetnica ili imena gostiju

Izvrsna ideja ako pripremate večeru za prijatelje. Na čepove možete učvrstiti imena prijatelja i meni te ih staviti na tanjure, a dobro će poslužiti i kao držač posjetnica. Trebate samo skalpelom povući rez uzduž čepa dubok oko 0,5 cm.

Savjet plus: odrežite donji dio čepa kako bi stajao ravno.

3. Podmetač za vruće posuđe

Odličan način da iskoristite čepove na funkcionalan način. Odlučite koji oblik i veličinu podloška želite pa izrežite papir te veličine i oblika kako bi vam poslužio kao orijentir koliko čepova trebate. Standardni čep prerežite na pola jer nije potrebno da podložak bude previsok. Složite čepove u željeni oblik. Počnite ih lijepiti od sredine, tako da nanesete tanku liniju ljepila. Čepovi su lagani i dobro prianjaju pa nema opasnosti da se raspadnu. Na kraju, po želji, obujmite cijeli podmetač trakicom ili, želite li rustikalni dojam, ostavite bez toga. S obzirom na to da ćete na podmetač stavljati vruće stvari, nije poželjno lijepiti čepove vrućim ljepilom.

4. Kupaonski tepih

Na dasci za rezanje skalpelom pažljivo režite čepove na pola po dužini. Ravni dio lijepite na podlogu a zaobljeni će biti vidljiv. Eventualne nepravilnosti pobrusite brusnim papirom, kako bi čepovi bolje prianjali na ljepilo. Vrućim ljepilom spajajte polovice čepova na protukliznu podlogu. Prostirka od pluta iznimno je topla i meka pa će više nego dobro služiti svrsi.

5. Čepovi kao uspomene

Jedna od najboljih ideja je zapisati na čep kada i gdje ste otvorili bocu vina te s kim ste podijelili vino. Čepove stavljajte u lijepu posudu na vidljivo mjesto. Na taj način moći ćete se sjetiti dragih uspomena kad god to poželite, a ujedno ćete imati i lijepu dekoraciju na polici.

6. Privjesci

Izrada je zaista jednostavna. Na kukicu vijka uvedite ring za ključeve pa vijak ručno “uvrtite” u čep. Na čep možete upisati vrijeme, mjesto i ljude s kojima ste podijelili vino, a može biti i zgodan dar osobi s kojom ste popili onu posebnu bocu vina! :)

7. Magnetići za hladnjak

Na dasci za rezanje po dužini prerežite čep na pola. Na ravne polovice ljepilom pričvrstite magnetne trakice i gotovi ste! Imate originalan magnetić za izložiti najdražu sliku na hladnjak. Još ako ste na slici na novogodišnjoj proslavi sa čašom istog vina čiji čep drži sliku, to će biti fantastično!

8. Ručkice za komode ili elemente

Odvijačem skinite stare ručkice na komodi i pogledajte odgovara li vam postojeći vijak. Trebao bi ući duboko u čep kako bi ručka bila čvrsta, ali ne smije probiti vrh. Namjestite vijak u postojeći otvor i na njega stavite čep. Zbog karakterističnog oblika on će biti odlična ručkica. Jeste li dovoljno hrabri da promijenite sve ručke u kuhinji?

9. Slatka Ploča

Dubljem okviru za slike željene veličine odstranite staklo i fiksirajte poleđinu. Čepove možete na poleđinu lijepiti cijele ili ih rezati popola po dužini. Trebaju vam još samo pribadače pa na maštovitu ploču možete stavljati male kućne obavijesti ili listu za šoping. Savjet plus: prije cijelog procesa obojite okvir željenom bojom kako biste postigli još bolji efekt.

10. Prsten za salvete

Narežite čep na tanke kolute. Bit će vam potrebna oko tri čepa za jedan držač, ako svaki čep narežete na otprilike osam kolutića. Uvucite elastični čvršći konac u iglu i krenite provlačiti kroz sredinu kolutića, zatim ide perlica, zatim opet čep... Ponavljajte do željene veličine i na kraju vežite čvor. Vaši gosti bit će oduševljeni!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:55