čist i mirisan dom

Deset praktičnih trikova za čišćenje doma

Svjež miris čistoće i ugodan umor koji osjećamo nakon što smo određeno vrijeme proveli čisteći svoj dom najbolji su dio te neizbježne aktivnosti, a trikovi u nastavku omogućit će da vaš dom zasja na čak deset različitih načina! Doznajte kako očistiti skrivene kutke, riješiti se dosadne prašine i ukloniti začepljenja i nakupljenu nečistoću te osvježiti svoj dom bez previše muke i bespotrebnog ribanja.

Očistite glavu tuša


Tvrda voda prepuna minerala stvara nakupine na našim sanitarijama, što često uzrokuje smanjenje mlaza vode koji dolazi iz glave tuša ili slavine. Kako biste uklonili nakupljeni kamenac, prvo ga morate dobro natopiti. Za taj će vam pothvat trebati ocat, eterično ulje limuna, plastična vrećica za hranu, čvrsta gumica za kosu i spužvica. Napunite plastičnu vrećicu octom, a količina potrebnog octa ovisit će o veličini glave tuša koju pokušavate očistiti. Octu dodajte tri ili četiri kapi eteričnog ulja. Potopite glavu tuša u vrećicu s octom i otvor vrećice zavežite čvrsto oko vrata tuša. Pustite da tuš stoji cijelu noć potopljen. Ujutro skinite vrećicu s octom i spužvicom prebrišite površinu tuša. Pustite vodu da teče minutu ili dvije kako biste bili sigurni da je sav ocat uklonjen s glave tuša.

Uklonite suvišnu prašinu iz doma

Stare čupave čarape koje ste odlučili baciti u smeće možete iskoristiti za skupljanje prašine! Navucite ih preko svoje sobne metle ili brisača i iskoristite za sakupljanje prašine iz svih kuteva prostorija, sa stropa i zidova. Kada ste gotovi, jednostavno skinite čarapu i bacite je u smeće!

Očistite svoje tenisice

Često nošenje tenisica dovodi do nakupljanja različitih nečistoća, posebno vidljivih na bijelom potezu gume koja prva nastrada pri dodiru s blatom i prljavštinom. Svoje dotrajale tenisice možete brzinski osvježiti tako što ćete obrisati gumu skidačem laka za nokte, odnosno acetonom. Nakon što se prešli acetonom prebrišite gumu vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke acetona.

Osvježite svoj madrac

S obzirom na to da na svojem madracu provodimo u prosjeku po sedam ili osam sati dnevno, važno je povremeno ga očistiti i osvježiti. Osim okretanja madraca svakih šest mjeseci kako bi se spriječilo njegovo udubljivanje, možete ga osvježiti i pomoću sode bikarbone i eteričnog ulja. U pola kilograma sode bikarbone dodajte 10 do 20 kapi eteričnog ulja blagog mirisa pa zatvorite kutiju i protresite je kako bi se ulje dobro rasporedilo. Eterično ulje lavande, kamilice, sandalovine ili ylang ylanga umirujućeg je mirisa, a usto je i prirodno antibakterijsko sredstvo. Nakon što ste protresli dobro sodu bikarbonu, otvorite kutiju i rastvorite veće grumene koji su nastali spajanjem ulja sa sodom bikarbonom. Posipajte svu soda bikarbonu po madracu i utrljajte mješavinu u površinu madraca. Pustite da djeluje barem sat vremena. Postupno usišite sodu bikarbonu s površine madraca pazeći da je u potpunosti uklonite. Namjestite krevet i uživajte u spavanju!

Očistite perilicu za posuđe

Budući da kroz naše perilice posuđa neprestano prolaze komadići hrane i deterdžent otopljen u tvrdoj vodi važno je poduzeti korake kako bismo uklonili nakupine nečistoća i održali "suđericu" u dobrom stanju. Slično kao i kod perilice za rublje, i perilicu posuđa možete očistiti kombinacijom octa i sode bikarbone, a uz dodatak eteričnog ulja poput ulja limuna ona će pritom i odlično mirisati! Iz perilice izvucite donju ladicu za suđe pa dno perilice natopite octom. Čistom krpom obrišite unutrašnjost perilice i očistite brtvu. Vratite ladicu u perilicu i ponovno zalijte sa šalicom octa. Dodajte šalicu sode bikarbone na dno perilice te po želji tri kapi eteričnog ulja limuna za miris. Pokrenite program laganog pranja perilice. Ponovite postupak jednom mjesečno.

Obrišite prašinu s roleta

Klasične rolete površina su koje se ne sjetimo tako često prilikom čišćenja, a s obzirom na to da se na svakoj letvici nakuplja velika količina prašine, njezino čišćenje predstavlja mukotrpan pothvat. No, postoji trik kako ubrzati postupak i on uključuje predmet koji se inače koristi u kuhinji! Dugačke štipaljke od metala ili plastike kojima se koristimo za okretanje pečenja obložite krpom za prašinu tako što ćete oko svakog kraka omotati komad krpe i pričvrstiti ga s dvije gumice. Sredstvom za čišćenje pošpricajte obložene krakove, provucite daskicu rolete između dva kraka, stisnite i povucite dužinom rolete kako biste što bolje pokupili prašinu i ujedno dezinficirali roletu.

Očistite uske kutke u prostoru

Bacili ste se na usisavanje prašine i mrvica po cijelom stanu, no ne možete sve uspješno dohvatiti jer je cijev vašeg usisavača preširoka? Pomognite si kartonskom rolom papira! Uvucite cijev usisavača s jedne strane role, a drugu stranu prelomite tako da čini uski prorez koji ćete potom s lakoćom uvući u vodilice ormara, okvir prozora ili vrata i tako pokupiti svu prašinu koja se ondje nakupila.

Očistite svoju drvenu kuhinjsku dasku

Drvenu dasku koristimo svakodnevno za rezuckanje povrća, pripremu mesa i slične radnje iza kojih na našoj dasci znaju ostati mrlje koje ne možemo očistiti. Limun i sol dva su sastojka koja možete pronaći u svojoj kuhinji, a koji će vam pomoći da osvježite svoju drvenu dasku za čas. Prerežite limun popola, prijeđite polovicom cijelu dasku, posipajte sol po površini i potom pomoću polovice limuna istrljajte cijelu površinu daske, a potom sve obrišite vlažnom krpom.

Odčepite odvode

Voda vam teško otječe iz sudopera? Vrijeme je da očistite odvod, no bez uporabe skupih kemikalija. Umjesto toga poslužit će kombinacija iz snova, soda bikarbona i ocat. Izlijte u odvod kipuću vodu koju ste zagrijali na štednjaku. Potom u njega usipajte pola šalice sode bikarbone. Šalicu octa pomiješajte sa šalicom tople vode i tu mješavinu izlijte odmah nakon sode bikarbone. Iz odvoda će se početi pjeniti, ali bez brige, mjehurići će se postupno povući. Za kraj pustite toplu vodu da teče u odvod barem pola minute kako bi voda pogurala otopljene nakupine prljavštine.

Očistite rešetku za pečenje u pećnici

Alkoholni ocat, soda bikarbona, topla voda i klasična spužvica potrebni su vam kako biste očistili svoju prljavu rešetku u pećnici. Rešetku izvadite i smjestite u kadu ili tuš. Pošpricajte obilno octom cijelu površinu rešetke. Potom posipajte sodu bikarbonu po površini i pustite da odstoji desetak minuta. Natopite sve skupa u vruću vodu i pustite dodatnih desetak minuta da tako stoji. Spužvicom protrljajte rešetku kako biste uklonili nakupljenu masnoću i prljavštinu, a potom rešetku isperite i pustite da se osuši. Po potrebi ponovite svakih nekoliko mjeseci.

Izvor: Country Living

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:14