ZA ČIST I BLISTAV DOM

Devet izvrsnih trikova za čišćenje koje smo naučili u 2017. godini

Evo kako održavati dom uvijek čistim i osigurati si pokoji vikend slobodan!

S obzirom na to da svakodnevne zadatke poput pranja posuđa i rublja, brisanja prašine i usisavanja većina nas ne može izbjeći, uvijek smo u potrazi za odličnim trikovima kako njihovo odrađivanje ubrzati, rezultat poboljšati i možda se čak pritom i zabaviti. Ako uz sve to uspijemo i uštedjeti, sreća je još veća! I ove smo godine testirali različite metode, pokušavali zavoljeti sam proces čišćenja i održavati svoj dom blistavo čistim, a pritom su nam pomogli ovi domišljati načini!

Rezanje ugla spužvice

Priznajmo si, većina nas koristi kuhinjske spužvice puno dulje nego bi trebalo. Preporučuje se mijenjati svoju spužvicu za pranje čak jednom tjedno, no nismo uvijek u mogućnosti to provesti u djelo, bilo jer zaboravimo na to ili nismo baš skloni trošiti toliko na obične spužvice. Kako biste doista iskoristili ovaj praktični alat za pranje do kraja, odrežite joj jedan ugao i prenamijenite u spužvicu za pranje površina poput toaleta, kante za smeće ili pak automobilskih dijelova! Na taj će se način ona razlikovati od spužvice kojom perete tanjure na kojima jedete, a iskoristit ćete ju sve dok doista ne bude za spremna za smeće.

Stavite u kantu smeća loptice od vate

Oni koji recikliraju dobro poznaju ovaj sitni, ali bitni problem. S obzirom na to da odvajate svoje smeće i posebno ga bacate u za to namijenjene spremnike, vaša klasična kuhinjska kanta puno se sporije puni i s vremenom se zna malo i usmrdjeti. Kako biste spriječili neugodne mirise, umočite lopticu od vate u eterična ulja i stavite ispod vrećice za smeće. Trik je jednostavan - eterična ulja zamaskirat će neugodne mirise, a kada napokon bacite svoje smeće, kanta će i dalje ostati svježa i mirisna.

Čistite svoj dom metodom košare za rublje

Kada nas obaveze jednostavno preopterete i umore, zna se događati da pomalo zanemarimo urednost svoga doma sve dok nas nered ne počne doista frustirati. Pritom se često zna dogoditi da, kada je cijela kuća već u kaosu, jednostavno ne znamo gdje početi! Kako biste doveli svoj dom u red primijenite metodu košare za rublje. Uzmite praznu košaru za rublje i hodajte s njom pod rukom po svome domu te u nju ubacujte sve stvari za koje primijetite da nisu na svom mjestu. Dok hodate po stanu odmah vraćajte stvari koje ste stavili u košaru na pravo mjesto. Prebacujte sav nered u košaru i sortirajte sve kamo pripada te ćete za čas primijetiti napredak. Ako ste u žurbi i ne stignete sve razvrstati, jednostavno okupite sve zalutale predmete u košaru i stavite ju sa strane. Imat ćete čišći dom i znat ćete da je sve okupljeno na istom mjestu.

Samo vam 20 minuta treba da si oslobodite vikend

Vikendi su namijenjeni punjenju baterija, druženju i zabavi pa nismo baš sretni kada moramo vrijeme provesti u čišćenju svoga doma. Kako biste se riješili kućanskih poslova koje vam vikendom kradu vrijeme, usvojite rutinu pospremanja 15-20 minuta dnevno tijekom radnog tjedna. Odmah operite, posušite i pospremite posuđe, prebrišite kupaonske pločice i tuš nakon svakog tuširanja, pospremite svako jutro krevet, vraćajte stvari na svoje mjesto kako biste spriječili nastanak kaosa... Jednom tjednom usisajte i prebrišite prašinu, operite rublje i iščistite hladnjak i tako dalje, imajući na umu da svemu dnevno posvetite tek 20 minuta svoga vremena. Čas posla!

Navijte sat i suočite se sa stvarnošću

Ako ste jedna od onih osoba koja uvijek odgađa odrađivanje mrskih zadataka jer vam za njih "treba previše vremena" i jednostavno ne stignete, vrijeme je da napokon saznate koliko vam za neki zadatak doista treba. Prije nego počnete odrađivati zadatak poput pranja posuđa, aktivirajte štopericu kako biste izmjerili koliko vam točno minuta treba da ga završite. Jednom kada shvatite da vam za nešto doista treba tek 5-6 minuta, bit će vam teže uporno odgađati pod izlikom da nemate vremena. To će vam pomoći da prebrodite metalnu barijeru i priznate sami sebi da to doista nije nikakav problem, a vaš će dom blistati.

Odličan trik za čišćenje kade

Nakupine masnoća, prljavštine i deterdženta možete ukloniti s običnim sredstvom za pranje posuđa i to pomoću jednog neočekivanog alata, metle! Začepite kadu, izlijte deterdžent po kadi, pustite malo vode i metlom počnite prelaziti preko stijenki kade. Budući da su ovi deterdženti osmišljeni za uklanjanje masnoće i otapanje naslaga, vaša će kada ubrzo ponovno zablistati.

Čista kuća za svega osam minuta!

Iznenada ste se sjetili da vam dolaze gosti, a niste stigli temeljito očistiti svoj dom i pripremiti ga za posjetitelje? Vrijeme je da zasučete rukave i odradite ovih osam jednominutnih zadataka kako biste svoj prostor doveli u red.

1:00 - Neka vaš dom ugodno zamiriše! Otvorite prozore da se sve prozrači, upalite mirisne štapiće ili svijeće ili se poslužite mirisima za dom.

2:00 - Očistite radne površine u kuhinji. Brzinsko brisanje i vraćanje stvari na njihovo mjesto bit će dovoljno da stvorite osjećaj čistog prostora.

3:00 - Raščistite kuhinjski stol od nakupljenih papira i sitnica. Stavite na sredinu košaru s voćem, vazu s cvijećem ili mirisnu svijeću i krenite dalje.

4:00 - Uklonite sve nakupljene stvari iz dnevnog boravka koje ne koristite. Primijenite metodu košare za rublje i brzinski vratite stvari na njihovo mjesto.

5:00 - Zamijenite ručnik u kupaonici, a stari iskoristite za brisanje površina poput ormarića, perilice za pranje rublja i slično.

6:00 - Brzinski prebrišite toalet i zamijenite stari osvježivač.

7:00 - Pobrišite prašinu sa svih većih površina u dnevnom boravku.

8:00 - Pometite.

Korisna navika za čišću kupaonicu

Kombinacija vlage, sapuna i fuga kupaonicu često čini jednim od problematičnijih mjesta u našem domu kada je riječ o čistoći i svježini. Kako biste ju održali blistavom i lijepom trebate imati prave alate i primjenjivati korisne navike koje će vam olakšati život. Uvijek u kupaonici držite brisač za stakla kojim ćete moći poslije svakog tuširanja ukloniti vodu sa zidova i vrata tuša. Za taj vam zadatak trebaju tek minuta ili dvije, a spriječit ćete stvaranje ružnih naslaga kamenca i tuša. Čak i ako redovito brišete vodu iz prostora za kupanje i tuširanje, s vremenom će se na sanitarijama nakupiti ostaci sapuna. Svakih nekoliko dana isperite slavinu, glavu tuša i slično vodom i obrišite spužvicom kako biste izbjegli stvaranje naslaga, a ako se one i nakupe, upotrijebite alkoholni ocat kako biste ih rastopili. Prije nego izađete iz kupaonice, prebrišite ručnikom i inače suhe površine poput poda i uglova koji se smoče kada izlazite iz kabine za tuširanje kako biste spriječili stvaranje plijesni.

Nabavite marker piši-briši i prestanite zaboravljati sitnice

U našim domovima postoji pregršt površina po kojima se može pisati bez puno štete, pogotovo ako koristite piši-briši markere čije ime otkriva sve. Ogledala, stakla od slika ili prozorska stakla, prednja strana hladnjaka ili njegova unutrašnjost, sve su to mjesta na kojima si možete zabilježiti stvari koje ne smijete zaboraviti, od popisa za kupovinu do podsjetnika na odlazak zubaru!

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:41