SHOPPING

Donosimo detaljan vodič za pronalaženje idealnog TV-a

Sa stručnjacima trgovačkog centra Emmezeta razgovaramo o novitetima u svijetu omiljenih nam ekrana, što očekivati i na što obratiti pozornost.

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, u tu ćete se tvrdnju ovih dana, dok je Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji u punom jeku, više puta uvjeriti.

Ako niste od onih sretnika koji utakmice naše reprezentacije mogu pratiti s tribina u Rusiji, jasno je da je glavni proizvod koji vam treba kako biste bili u toku sa svim - dobar televizor. No, kako odabrati i kupiti kvalitetan televizor? Postoje li neki školski savjeti kojih se valja pridržavati i na što posebno pripaziti dok traju ovakve akcije? O svemu tome razgovaramo sa stručnjacima iz trgovačkog centra Emmezeta, koji u svojoj ponudi imaju zaista zaividnu paletu raznih televizora.

PROCESOR

Svijet televizora iz godine u godinu iznenađuje novostima. Očekivani korak dalje uglavnom je veća rezolucija, no ponekad se potkradu prave inovacije kao što je LG OLED65W7V - televizor čiji je ekran debljine stakla. Procesor je smješten u kućište zvučnika, što omogućuje da televizor bude najtanji na svijetu, a po najnižoj je cijeni trenutno dostupan kod nas, u Emmezeti - ističu iz ovog trgovačkog lanca i dodaju kako pri odabiru veličine TV ekrana valjda pripaziti na optimalnu udaljenost s koje ćemo ga gledati. - Jednostavno je - pomnožite dužinu dijagonale televizora izraženu u inčima s 0,84. To će vam dati idealnu udaljenost u inčima, koju trebate pomnožiti sa 2,54 kako bi ste dobili razdaljinu u centimetrima. Postavite sjedeću garnituru, televizor postavite na TV stolić ili nosač i uživajte - kažu. Veličina televizora omogućuje bolje iskustvo gledanja, a kako utječe na samu kvalitetu slike, pitamo.

Veliki su hit zakrivljeni modeli koji omogućuju da u sliku “uronimo“ na način ugodniji od 3D-a, no jednako uzbudljiv.

PIKSELI

Količina piksela u 4k rezoluciji je fiksna, veći televizor ima jednak broj piksela kao i manji, zbog čega u Emmezeti možete naći 4K televizore već od 102 cm, što se u današnje vrijeme smatra televizorom manjih dimenzija. Razlika nekadašnjeg Full HD standarda i 4K rezolucije, kada pogledamo brojke, zaista je velika. Full HD ima 1920x1080 piksela, a 4k dvostruko više, odnosno 3840x2160 piksela - objašnjavaju i dodaju kako je, osim poboljšane rezolucije, novitet vezan za operativni sustav modernih televizora Android TV, televizor koji koristi operativni sustav Android kakav je na mobitelima. Android omogućuje proširenje mogućnosti televizora tako da je sada moguće skinuti veći broj aplikacija te igrica direktno na televizor.

Veliki hit su trenutno i tzv. zakrivljeni televizori, koji su nam omogućili da “uronimo” u sliku na način koji je ugodniji za gledanje od 3D-a, a jednako intenzivan i uzbudljiv. - Prodajni rezultati također govore u korist zakrivljenih televizora, no koliko će se dugo zadržati i je li riječ o trendu ili novom standardu, vrijeme će pokazati. Preporučujemo da skoknete do Emmezete, provedete neko vrijeme ispred zakrivljenog OLED-a i procijenite sami. A ako se nađete ispred OLED-a za vrijeme utakmice Hrvatske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji, molimo vas da ne utrčavate u teren niti pokušavate obraniti gol, iako gotovo savršen, to je samo televizor - kažu nam sa smiješkom.

DVA KLJUČNA PITANJA ZA KUPNJU IDEALNOG TELEVIZORA

Koja je udaljenost idealna?

Na internetu se lako može naći tablica s minimalnom, preporučenom i maksimalnom udaljenošću za gledanje određene veličine televizora. Ako želite, lako možete sami okvirno izračunati idealnu udaljenost tako da pomnožite dijagonalu ekrana televizora s brojem tri. Primjerice, dijagonala 40 do 101 cm puta 3, dakle, idealno bi bilo da je udaljenost između vas i televizora dijagonale 101 cm oko tri metra. To se može tretirati i individualno jer se na toj udaljenosti može bez problema gledati i veći TV ako se gledaju veće rezolucije nego što se emitiraju klasičnim DVB-T signalom, primjerice HD kanali preko drugih izvora, full HD filmovi s Blu-ray playera, igre s igraćih konzola… J

Na koju visinu postaviti televizor?

Vrlo se često dogodi, kažu stručnjaci, da kupac ima određenu veličinu televizora na koju se navikao pa kod novog televizora, uz novitete na njemu, želi i veću dijagonalu. Važno je i televizor postaviti na pravilnu visinu i nije važno nalazi li se na nekom namještaju ili na zidu, nego je važno da ne bude prenisko ni previsoko. Idealno je, kad smo u položaju u kojem najčešće gledamo TV, da oči budu u ravnini sa sredinom televizora. Ako TV nije na nekom komadu namještaja, može se lakše prilagoditi zahvaljujući velikom izboru zidnih i stropnih nosača koji se mogu podešavati u više smjerova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:48