Donosimo najnovija događanja na tržištu nekretnina

Cijene stanova u samo mjesec dana porasle za čak 350 eura po kvadratu!

Tročlana Turistička sezona u punom je jeku, temperature nemilice rastu, a rastu i cijene nekretnina, barem ako je suditi prema podacima portala za turizam i nekretnine Crozilla. Statistike pokazuju da su lipanjske cijene stanova, u odnosu na mjesec prije, porasle u gadovima na Jadranu, a među njima prednjače Split, Pula, Šibenik, Zadar i Dubrovnik. Pritom je najviša prosječna tražena cijena stana, kao i posljednjih godina, zabilježena u Dubrovniku, gdje je iznosila 3477 eura po kvadratu. Još je zanimljivije kako je taj iznos, u odnosu na svibanj, veći čak 347 eura po kvadratu, što je apsolutni rekord promatramo li porast cijena u ostalim gradovima.

Naime, ostali su gradovi zabilježili neznatno povećanje cijena. Primjerice, prosječne tražene cijene pulskih stanova na mjesečnoj su razini porasle samo 0,1 posto, a za jedan se kvadrat tražilo 1320 eura. Preračunato u novcu, razlika iznosi samo 1 euro po kvadratu više nego u svibnju. Istu razliku u novcu bilježi i grad pod Marjanom, u kojem su prodavatelji za stanove u prosjeku tražili 2168 eura po kvadratu. Nadalje, po cijeni od 1383 eura po kvadratu tijekom lipnja su na portalu Crozilla oglašavani stanovi u Šibeniku, a ta je cijena 0,4 posto veća nego mjesec prije. Preračunato u novcu, riječ je o mjesečnom porastu za 6 eura po kvadratu.

Minus na kontinentu

Nešto veću razliku, ali ipak daleko od one dubrovačke, bilježi Zadar, u kojemu su cijene u mjesec dana porasle za 29 eura po kvadratu. Konkretnije, u lipnju su se zadarski stanovi oglašavali po prosječnoj cijeni od 1814 eura po kvadratu. S druge strane, podaci portala Crozilla pokazuju da su tijekom lipnja cijene većinom pale u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Zagrebu, Varaždinu i Bjelovaru, ali ipak i u pojedinim gradovima na moru, a među njima i u Rijeci.

Pritom su zagrebačke cijene bile 0,9 posto niže nego mjesec prije, a prosječna tražena cijena kvadrata iznosila je 1572 eura. To je pad od 15 eura po kvadratu u odnosu na svibanj. Prosječne tražene cijene stanova u Rijeci pale su za 0,4 posto, a prosječna cijena kvadrata iznosila je 1365 eura, što je 6 eura po kvadratu manje. Također, statistike govore da se u Varaždinu za kvadrat stana tijekom lipnja tražilo 1096 eura, što je 0,5 posto manje nego tijekom svibnja.

Veliki nesrazmjer

Najveći mjesečni pad, pak, zabilježen je u Bjelovaru, gdje su cijene bile 1,5 posto niže, a za jedan se kvadrat u prosjeku tražilo 845 eura. I dok u Dubrovniku cijene u prosjeku iznose 3477 eura po kvadratu, najniža cijena kvadrata stana zabilježena je u Vukovaru, gdje je u prosjeku iznosila 579 eura. Poigramo li se s brojkama, ispada da se za cijenu jednog stana u Dubrovniku, primjerice površine 60 kvadrata, koji stoji 208.620 eura, može kupiti čak šest stanova iste površine u Vukovaru!

Zagreb na prvom mjestu po potražnji

Zagrebački su stanovi tijekom lipnja bili najtraženiji na portalu Crozilla. Osim u Zagrebu, stanovi su se većinom pretraživali i u Splitu, zatim u Rijeci, Osijeku i Zadru. Strane posjetitelje spomenutog portala također su najviše zanimali stanovi u Zagrebu i Splitu, a nakon toga i oni na otoku Krku, zatim u Zadru i Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:20