Dubrovnik: Cvate turizam, cvate tržište nekretnina!

Što mislite, koliko košta četvorni metar ovog penthousea u Dubrovniku?

Dubrovačko tržište nekretnina uvijek je aktivno. Naime, bez obzira na općenito stanje tržišta stambenih nekretnina, Dubrovnik je uvijek aktualan, moderan i poželjan. U prvom redu Dubrovnik pruža sve blagodati klime, čistoće mora, kulturne i zabavne ponude, povezanosti sa svijetom ili, jednom riječju, kvalitete boravka na najvišem nivou. Osim toga, ali i ne manje bitno, ulaganje u visoko kvalitetne nekretnine u Dubrovniku pokazalo se kao dugoročno sigurno ulaganje.

Tko su kupci luksuznih nekretnina, jesu li dubrovačke cijene opravdano visoke te ima li značajnijih investicija, razgovaramo s Igorom Koprivicom, vlasnikom dubrovačke agencije za nekretnine Progen.

Malo novogradnje

– Nekretninama u Dubrovniku uvijek se trgovalo, kako u kriznim godinama tako i u ovim post kriznim, naravno s cijenama koje odgovaraju stanju ponude i potražnje. Potražnja uvijek postoji, ali su kupci znatno oprezniji nego prije i postoji jasna gornja granica cijene koju su spremni platiti za nekretninu. U principu, nekretnine s realnim tržišnim cijenama uvijek nađu kupca, dok se one precijenjene prodaju godinama – kaže Koprivica te dodaje kako je visoka cijena nekretnine opravdana ako se pokaže da se nekretnina po toj cijeni može prodati.

Kupnja kvalitetne nekretnine na ovom području pokazala se i kao dugoročno sigurno ulaganje

S druge strane, dodaje, brojni su prodavatelji koji ne mogu ili ne žele realno sagledati sve tržišno relevantne karakteristike svoje nekretnine pa traže za nju cijenu koju je nemoguće postići.

– Visoke cijene stanova koje se u Dubrovniku postižu ne znače da svi stanovi na tržištu toliko vrijede. Visoke cijene od oko 3000 eura po kvadratu postižu stanovi koji imaju zadovoljene sve važne uvjete, a to su odlična lokacija, kvalitetna gradnja, otvoreni pogled, osunčanost, praktičan unutarnji raspored, visoki stropovi, vlastito parkirno mjesto, pristojan okoliš, uredan prilaz i čisti papiri. Čim stan nema zadovoljen bar jedan od tih uvjeta, realna tržišna vrijednost pada. Zapravo se može reći da su cijene osrednjih stanova u stagnaciji ili laganom padu. Stanovima s više izraženih nedostataka cijene polako padaju. Ta je razlika u cijeni, s obzirom na kvalitetu stana, sve očitija i smatramo da će se nastaviti kao trend – ističe.

Ljeti je, dodaje, više upita stranaca koji traže nekretninu za ljetovanje ili naših ljudi koji žive u iseljeništvu pa kada dođu na godišnji odmor, pokušaju naći nekretninu za umirovljeničke dane.

– Takvi kupci preferiraju novogradnju, odnosno stanove sa što manje potrebnih radova. U Dubrovniku ima nešto novogradnje, ali radi se uglavnom o stanovima koji su cjenovno na gornjoj granici prihvatljivosti – kaže i dodaje kako se kupuju luksuzne nekretnine koje su vrlo imune na fluktuacije cijena na tržištu nekretnina pa, dugoročno gledano, takvo ulaganje ima mali stupanj rizika od gubitka vrijednosti uloženog.

Visoke cijene ne odražavaju nužno kvalitetu. Za 3000 eura po m2 mora biti ispunjen niz važnih uvjeta

Ljetnikovci iz 15. i 16. st.

– Kupci luksuznih nekretnina dolaze iz cijelog svijeta. Baš trenutno radimo na jednom slučaju gdje kupac traži nekretninu visoke klase, ali sa šarmom starog Dubrovnika. U ponudi imamo nekoliko izvornih ljetnikovaca iz 15. i 16. stoljeća, s prostranim vrtovima koje su gradili bogati dubrovački plemići. Neki su obnovljeni, neki zahtijevaju potpunu obnovu, ali svaka je ta palača za sebe i umjetničko djelo kakvo je teško pronaći igdje drugdje na Jadranu. Imamo i staru kamenu vilu uz samo more u blizini Dubrovnika iz tridesetih godina prošlog stoljeća u art deco stilu, uz koju je moguće vezati vlastiti brod. Cijena iznosi milijun eura. Za kupce koji traže visoki luksuz, ali u obliku novog i modernog, imamo luksuzni penthouse u centru grada od 270 kvadrata s vlastitim bazenom, ogromnom terasom, garažnim mjestima i liftom koji vodi izravno iz garaže u dnevni boravak. Cijena takvog stana je 3600 eura po kvadratu – ističe.

Što se tiče nekretnina za turističko iznajmljivanje, najpopularniji dio grada i dalje je stara gradska jezgra te usko područje oko nje, pogotovo ako ima pogled na more i gradske zidine.

– Ti dijelovi postižu najviše cijene i u njima najdulje traje sezona. Međutim, valja naglasiti da se smještaj turistima iznajmljuje i u drugim dijelovima grada, i to tijekom cijele godine. Smještaj u jezgri i oko nje jest najskuplji i u njemu najdulje traje visoka sezona, ali nije rijetkost da se i u drugim četvrtima stanovi turistima iznajmljuju čak i zimi – kaže.

Primjerice, Gruž je doživio procvat turističkog poslovanja, što je iznenadilo i same Gružane. Blizu je autobusnog kolodvora i luke, orijentiran je prema jugu, osunčan, s krasnim pogledom na gruški zaljev, more i otoke.

Procvat Gruža i Lapada

– Pokazalo se da je samo trebalo urediti pristojne smještajne kapacitete i dati ih na tržište, a tržište je samo prepoznalo sve komparativne prednosti tog dosad mahom stambenog dijela grada. Valja naglasiti kako Dubrovnik uskoro očekuje novi investicijski zamah kroz uređenje marine u Gružu i gradnju popratnih sadržaja.

Gruška i lapadska obala povezat će se u jedinstven turistički prsten, sa šetnicama, biciklističkim stazama, ugostiteljskim sadržajima itd., čineći novo turističko središte grada. Već danas imamo ulagače koji kupuju nekretnine na tom mikro području kao dobro ulaganje u budućnost – zaključuje Koprivica.

U nastvaku pogledajte dvoetažni penthouse veličine cca. 270 četvornih metara koji se prodaje po cijeni od 3600 €/m2. Namješten je i opremljen po najvišim standardima, s velikim terasama i vlastitim privatnim bazenom na krovu zgrade. Iz stana i sa terasa pruža se otvoreni pogled na more i gradsku luku. Stanu pripadaju dva parkirna mjesta u garaži. Lift iz garaže vodi izravno u stan. Zgrada se nalazi u mirnom dijelu grada, u blizini mora, trgovine, restorana. Energetski razred A.

Ako vam se svidio ovaj člank, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:20