BILJKE KAO INSPIRACIJA

EKSTERIJER U INTERIJERU: Pet načina kako unijeti prirodu u svoj dom

 Instagram/@liz_lamarul
Evo kako brzo i jednostavno možete unijeti dašak prirode u svoj dom!

Bilo kakvo dovođenje prirode u životni prostor, pogotovo kada stanujete u gradu, neostvarena je želja mnogih ljudi. Ipak, to ne znači da mora ostati neostvarena. Postoje mnogi jednostavni, a ujedno i jeftini načini kako unijeti dio eksterijera u interijer. Kako bismo vas inspirirali na takvu osvježavajuću promjenu u vašem domu, pronašli smo najljepše primjere na Instagramu koji će vas sigurno nadahnuti.

1. 'Zeleni' zid u dnevnom boravku

Vertikalni vrt u interijeru danas je sve popularniji i ujedno je jedan od najkreativnijih načina kako unijeti dašak prirode u svoj dom. Spokoj bujnog vrta koji unosi bilo koji vanjski prostor može se lako prevesti u unutarnju verziju, pa tako ni vaš dnevni boravak ne mora biti iznimka. Svoj vlastiti 'zeleni' zid možete izraditi tako što ćete objesiti razne keramičke posude s vašim omiljenim biljkama. Osim toga, postoji još jedna, možda i jednostavnija opcija - možete kupiti ploču smaragdno zelene mahovine kako biste stvorili akcentni zid. Bez obzira na to odaberete li mahovinu, biljke penjačice ili neko drugo ukrasno bilje - dašak prirode u interijeru zagarantiran je u svakom slučaju.

2. Kombiniranje biljaka s prirodnim materijalima

Ekološka osviještenost već neko vrijeme nije imperativ, već se gotovo i podrazumijeva te kao takva postaje način života. Između ostaloga, biljke i prirodni materijali u interijerima sastavni su dio ovakvog stila uređenja, a ujedno i unošenja određene doze prirode u dom. Drvo i kamen omiljeni su materijali koji se koriste pri unošenju eksterijera u postojeći interijer, a najčešće je to slučaj u kuhinji. Besprijekorno uređenja kuhinja neutralnih boja i prirodnih materijala predstavlja pravi povratak prirodi.

3. Fokusirajte se na jednu prostoriju

Ako vam se unošenje biljaka u svaki dio vašeg doma čini ipak malo pretjeranim, uvijek je lakša opcija fokusirati se na samo jednu prostoriju. Pokušajte transformirati jednu specifičnu sobu, a idealno rješenje bilo bi dekoriranje kupaonice. Postavite biljke pored tuš-kabine ili kade, iznad sudopera ili kraj samih vrata. Čak će i viseće dekorativne biljke biti značajna razlika u prostoru i doza prirode koja je potrebna da osvježite prostoriju u svome domu.

4. Pripazite na oblike

Savršeni oblici, čiste linije i površine bez nepravilnosti nikako nisu pojava u prirodi pa je takve materijale najbolje izbjegavati. Umjesto njih, nastojte pronaći neke, ne tako savršene oblike koji izgledom podsjećaju na surovost prirode i okoliša. Prednost uvijek dajte nepravilnim, neobičnim oblicima.

5. Eksperimentirajte s različitim vrstama biljaka

Ako ste nešto hrabriji i ne bojite se eksperimentiranja, za svoj dom obavezno odaberite nekoliko različitih vrsta biljaka. I ne samo to, u jednoj prostoriji možete imati viseće biljke, biljke puzavice ili klasične dekorativne vrste u teglama. Svaka od ovih biljnih vrsta unijet će u vaš dom potrebnu dozu prirode i svježine, a to je uostalom i ono što želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:48