uradi sam

Elegatan kožni stolac

Starim i pohabanim komadima namještaja uvijek možemo dati drugu priliku i s malo truda pretvoriti ih u prave zvijezde svojih interijera! Malo spretnosti i volje te prava ideja mogu tako rezultirati dojmljivim preuređenjem, poput izvrsnog kožnog stolca prikazanog na fotografijama! Da biste stvorili ovaj elegantni detalj treba vam okvir starog drvenog stolca te materijal za trake u boji po vašoj želji. Kako ga izraditi, saznajte u nastavku!

Potreban materijal

stolac ili klupa s drvenim okvirom
koža - trebat će vam barem dvostruko više materijala nego što je površina stolca
metar
olovka
skalpel
metalno ravnalo
ploha za rezanje
ručna klamerica
spajalice
čekić
ukrasni čavlići za tapeciranje

Postupak

Kako biste izračunali širinu i broj kožnih remena kojima ćete ukrasiti stolac, izmjerite njegov okvir i podijelite dobivene dimenzije stranica sa 4 (za trake širine od otprilike 4 cm). Nemojte zaboraviti ostaviti i malo prostora između traka. Primjerice, ako je jedna strana stolca duga 32 cm, trebat će vam ukupno sedam traka širine 4 cm s otprilike 5 mm prostora između svake trake. Prilagodite širinu trake dimenzijama stolca.

Izračunajte potrebnu dužinu traka tako što ćete izmjeriti dužinu uspravno postavljenog stolca od poda uz nogu stolca prema sjedalu, preko sjedala i potom niz nogu na drugoj strani do poda. U slučaju da je stolac pravokutnog oblika, ponovite postupak s bočne strane. Budite velikodušni s materijalom jer uvijek možete skratiti višak kad pričvrstite trake, no ako odrežete prekratke trake, nećete to moći nadomjestiti.

Pažljivo izmjerite i označite dužinu i širinu budućih traka na donjoj strani kožnatog materijala, odnosno na strani koja se neće vidjeti. Stavite materijal na plohu za rezanje uz pomoć skalpela i metalnog metra pažljivo izrežite trake. Vaš stolac ne smije imati sjedište pa ga uklonite čekićem ako ga ima. Potreban vam je samo čisti okvir.

Trake za jedan smjer pletiva uredno posložite na pod s gornjom stranom materijala prema dolje. Okrenite stolac na bok i smjestite ga blizu krajeva traka. Uzmite kraj prve trake i omotajte ga oko okvira na samom kraju stolca tako da gornja strana materijala bude prema van. Klamericom s unutarnje strane stolca pričvrstite dobro traku i stavite je tako da visi unutar okvira kada ispravite stolac. Na isti način pričvrstite posljednju traku na drugom kraju stolca. Postavite ostale trake između traka na krajevima pazeći pritom da ostavite malo prostora između pojedinačnih traka te nakon što ih omotate oko okvira i njih pričvrstite klamericom.

Okrenite stolac na suprotnu stranu tako da krajevi traka leže između poda i okvira stolca. Ponovno počnite s prvom i posljednjom trakom te ih jako nategnite i pričvrstite na drugoj strani okvira klamericom, i to na unutarnjoj strani. Ne brinite se za višak materijala, njega ćete na kraju odrezati.

Na slobodnoj strani stolca ponovite postupak pričvršćivanja traka. Položite stolac na bok i ponovno počnite s prvom i zadnjom, omotajte ih oko okvira i pričvrstite s unutarnje strane. Rasporedite i unutarnje trake te sve pričvrstite klamericom.

Uzmite jednu po jednu traku i počnite plesti između već nategnutih traka provlačeći ih naizmjence iznad i ispod pričvršćenih traka. Okrenite stolac na suprotnu stranu, nategnite svaku traku te njihove krajeve pričvrstite klamericom s unutarnje strane okvira, a potom pažljivo odrežite sav višak kože skalpelom. Po želji dodajte ukrasne čavliće za tapeciranje kako biste dodatno pričvrstili pojedinačne trake.

Izvor: Home Life

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:22