Savjeti stručnjaka

Evo kako dječju sobu prilagoditi školarcu!

 

Arhitektica Marija Šarušić iz Nimar arhitekture savjetuje kamo smjestiti radni stol, skladištiti gomilu igračaka te postaviti ormare i dodatne police

Gotovo je s igranjem na livadi, brčkanjem u moru i kasnim odlascima u krevet. Vrijeme je za školu! Prvi dan škole za neke može biti stresan, za neke uzbudljiv, a za neke zabavan.

Međutim, kakav god bio, ne može se izbjeći. Stoga, bitno je pripremiti dijete i upoznati ga s onime što slijedi u sljedećim godinama te prilagoditi njegovo okruženje novim potrebama. A svi znamo da priprema za školu nije lagan posao, od kupnje knjiga, bilježnica i kajdanki, preko svih mogućih školskih alata poput školske torbe, pernice, flomastera, šiljila, vodenih boja i tempera, a zatim odjeće i obuće koju će novopečeni đak pokazivati svojim školskim prijateljima…

Međutim, ne smije se zaboraviti da će prvašić i nakon škole, u obiteljskom domu, provoditi vrijeme u učenju, ponavljanju gradiva i pisanju zadaće. A to znači da je potrebno preurediti sobu u kojoj dijete boravi. Naime, donedavno šarena i vesela, s gomilom igračaka po podu, policama i krevetu, soba za đaka postaje ipak nešto ozbiljnija. Ona mora biti poticajna i funkcionalna, ali opet ne preozbiljna.

Novo životno razdoblje

Budući da školarcu više nije potreban prostor isključivo za igru, potrebno se dobro organizirati i osmisliti prostor za rad, ali i skladištenje, a tome svakako prethodi veliko pospremanje. – Kada dijete krene u školu, u dječjoj je sobi potrebno napraviti neke izmjene. Uz prostor za igru i spavanje nužno je organizirati kutak za pospremanje igračaka te prostor za učenje i pohranu knjiga. Iako se trendovi u uređenju interijera mijenjaju, najvažnije zakonitosti u uređenju sobe za školarca ostaju iste.

Primjena tih starih dobrih pravila omogućit će djetetu da ugodno zakorači u novo životno razdoblje, a ako ga roditelji uključe u izbor poneke sitnice pri uređenju sobe poput ploče ili naljepnice za zid, taj će mu događaj biti još veseliji – ističe arhitektica Marija Šarušić iz Nimar arhitekture. Planira li se prilagodba dječje sobe školarcu, svakako treba krenuti od prostora za učenje. Pritom je važno spomenuti kako se radni stol treba smjestiti uz prozor, odnosno prirodni izvor svjetlosti.

Kvalitetan stolac

– Stol treba smjestiti bočno tako da svjetlost dolazi s lijeve, odnosno desne strane u slučaju da je dijete ljevak. Ako se stol stavlja direktno uz prozor, potrebno je osigurati zaštitu od sunca kako svjetlost ne bi djetetu išla izravno u oči. Također, stol treba biti smješten tako da dijete dok sjedi ima izravan ili bočni pogled na ulazna vrata sobe.

Radna bi površina trebala biti matirana te tamnije boje kako se ne bi stvarao odbljesak svjetlosti. Na stol treba postaviti stolnu svjetiljku, a po sobi rasporediti dodatnu indirektnu rasvjetu – savjetuje arhitektica Šarušić i dodaje kako djetetu treba osigurati i kvalitetan ergonomski oblikovan stolac s naslonima za glavu i ruke. Uz radni, i prostor za igru se preporučuje staviti što bliže prirodnom izvoru svjetlosti te ga dodatno pokriti umjetnom rasvjetom.

Naglasak na detaljima

– Uz stol je korisno postaviti police i ladice za školske knjige i pribor koji se koriste svakodnevno, a prostor za pohranu dodatnih knjiga moguće je uklopiti u prostor s igračkama – kaže i dodaje kako je prostor s igračkama potrebno organizirati po učestalosti korištenja. U svakom slučaju, soba bi trebala biti mirna, bez previše vidljivih igračaka i stvari koje odvlače pažnju.

– Djeca se kroz djetinjstvo vežu uz različite crtane likove, sportaše i glazbenike. Kako će izgled njihove dječje sobe pratiti njihovo odrastanje, roditeljima se preporučuje da ne kupuju glomazne komade namještaja ukrašene trenutačnim idolima njihove djece. Bolje se odlučiti za detalje: okvir u koji će se umetnuti plakat, plutenu ploču na koju će se stavljati sličice i zastavice, posebnu policu za malu kolekciju posvećenu aktualnoj strasti mališana… – savjetuje arhitektica Šarušić, a mi vam donosimo najdetaljniji šoping vodič s namještajem za sobu školarca iz ponude domaćih trgovina.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:40